Русия в ООН: В Газа е катастрофа със „старозаветен библейски мащаб“.

Хуманитарна катастрофа със старозаветен библейски мащаби се разгръща в момента в ивицата Газа. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя в реч на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на конфликта в Близкия Изток.

„Дойде време да наречем нещата с истинските им имена: в окупираната палестинска територия Западен бряг и в ивицата Газа се разгръща хуманитарна катастрофа от старозаветен библейски мащаб“, каза той.

„Според постъпващата информация броят на загиналите в анклава е надхвърлил 8000 души, половината от които са жени и деца“, посочи постоянният представител. Още над 2000 души се намират под развалините, продължи той, повече от 21 000 са ранени, а броят на вътрешно разселените граждани на Газа в рамките на анклава е 1,6 млн. Освен това Небензя отбеляза големите загуби сред служителите на ООН, които извършват хуманитарна дейност в зоната на конфликта.

„Тези ужасяващи цифри нарастват с всеки изминал час. Изказваме благодарност на всички хуманитарни работници на място, които работят на предела на силите си в условията на катастрофален недостиг на основни продоволствия, включително и медицински материали, както и при изключително високи рискове за живота“, заяви Небензя.

Доставки на хуманитарна помощ

Небензя също така отбеляза, че Израел продължава да възпрепятства и без това оскъдните доставки на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

„В контекста на активни военни действия в градовете на Газа хуманитарната помощ за населението остава почти незначителна. От 21 октомври насам през граничния пункт Рафах (единствения отворен пункт към Газа, на границата с Египет-б.р.) са преминали само 94 камиона, като според докладите Израел възпрепятства дори тези оскъдни доставки. Това са по 10 камиона на ден, докато за да оцелее населението в Газа, са му нужни поне по 100 камиона дневно. В резултат на това има остър недостиг на всичко – вода, гориво, храна, лекарства – и хората са изплашени и отчаяни“, каза Небензя

Дипломатът припомни, че Ивицата Газа е напълно откъсната от останалия свят заради спрените от израелската армия мобилни комуникации и интернет на територията на палестинския анклав. „Никой няма информация какво се случва там в момента. Подобна блокада не само сее още по-голяма паника сред цивилното население, но и пряко подкопава работата на медицинските и спасителните служби, което означава, че ще доведе до нови цивилни жертви. По същата причина не можа да бъде договорено преминаването на следващия хуманитарен конвой през КПП Рафах на 28 октомври. Категорично осъждаме тези израелски действия, особено в ситуация, в която след като Израел прекъсвана комуникациите извърши срещу анклава най-мощните въздушни удари от началото на ескалацията„, подчерта той.

„На 28 октомври по решение на военното и политическото ръководство на Израел въоръжените сили на тази страна, пренебрегвайки позицията, ясно изразена от международната общност в приетата ден по-рано резолюция на Общото събрание на ООН, започнаха сухопътна военна операция в ивицата Газа. След интензивни удари израелската армия започна да навлиза на територията на анклава от няколко посоки. Израелските власти наричат действията си по различни начини: „разширяване на операцията“ и „подготовка на плацдарм“, но въпросът не е в това, а че въпреки недвусмислено критичната реакция на целия останал свят, Тел Авив започна практическото изпълнение на плановете си за прочистване на палестинската автономия Газа„, добави Небензя.

Необходимост от деескалация на конфликта

Руският постоянен представител в ООН добави, че времето за половинчати мерки в Близкия изток е отминало, хуманитарните паузи няма да помогнат нито за подобряване, нито за решаване на ситуацията.

Времето на половинчатите мерки и половинчатите рационализирани призиви отмина, никакви хуманитарни паузи няма да помогнат. Невъзможно е в разгара на военните действия да се предоставя хуманитарна помощ на място. Надявам се, че всички тук разбират това“, каза дипломатът.

„Приоритетните задачи на световната общност днес са да спре кръвопролитията, да спре избиването и прогонването на цивилното население и да насочи ситуацията в политическа и дипломатическа посока“, заяви Небензя.

Дипломатът подчерта, че е важно да се консолидират колективните стъпки, насочени към възобновяване на пълноценния преговорен процес между израелци и палестинци.

„В настоящата ситуация Руската федерация полага интензивни усилия за деескалация на ситуацията на място, насочени към бързото разрешаване на кризата. Има спешна нужда от прекратяване на огъня и хуманитарни коридори за предоставяне на спешна помощ на всички нуждаещи се“, добави Небензя.

Относно позицията на САЩ

Освен това Небензя смята, че Съветът за сигурност на ООН в момента е практически парализиран заради позицията на Вашингтон по палестинско-израелския конфликт, като САЩ заедно с Израел искат да решат палестинския проблем чрез унищожаването на населението на ивицата Газа.

„Заради позицията на САЩ Съветът за сигурност на практика е парализиран и все още не е в състояние да приеме резолюция със спешно искане за прекратяване на огъня“, каза той. – „Два пъти сме излизали с подобни инициативи, които се подписват от всичките 15 страни в Съвета за сигурност на ООН, с изключение на САЩ. Причината е ч Вашингтон и Тел Авив имат съвсем различни планове – да изтребят населението на Газа или да го изтласкат от Ивицата на територията на Египет без право за завръщане. А в по-дългосрочен план – да избият, прогонят и асимилират и останалото палестинско население в Израел и в Западния бряг, за да решат по този начин палестинския проблем.

Дипломатът също така отбеляза, че Израел „демонстративно пренебрегва мнението на преобладаващото мнозинство от членовете на ООН, включително и това на много западни държави, относно необходимостта от прекратяване на насилието„.

Този месец САЩ в Съвета за сигурност гласуваха три пъти против проекторезолюции за мирно разрешаване на палестинско-израелския конфликт, като на два пъти отхвърлиха руските документи и блокираха бразилския вариант, използвайки правото си на вето и оправдавайки се с липсата на клауза за правото на Израел на самоотбрана. Вашингтон предложи свой проект на Съвета за сигурност на ООН, но той не съдържаше разпоредба за незабавно прекратяване на огъня.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *