НАТО: Китай трябва да спре да помага на Русия

„В миналото направихме грешката да станем зависими от руския нефт и газ“, каза шефът на НАТО Йенс Столтенберг. „Не трябва да повтаряме тази грешка с Китай. Зависимостта на Европа от китайските заеми, инвестиции, суровини и технологии – тези наши зависимости от Китай ни правят уязвими.“

„Китай трябва да спре да подкрепя Русия във войната й в Украйна, ако иска да се радва на добри отношения със Запада. Пекин не може да прави двете неща едновременно“. Това каза днес с необичайно остър тон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

По време на посещението си в Берлин ръководителят на западния военен съюз заяви, че помощта на Китай е жизненоважна за военните усилия на Русия. Той уточни, че Пекин подкрепя руската военна икономика, като й доставя високотехнологични продукти – например полупроводници.

„Миналата година Русия е внесла от Китай 90% от микроелектрониката, която използва за производството на ракети, танкове и самолети. Освен това китайските научни институти работят под пълна пара, за да предоставят на Русия иновативни сателитни възможности и изображения“, каза Столтенберг.

„Китай твърди, че иска добри отношения със Запада. Но в същото време Пекин продължава да подхранва най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война. Той не може да има и двете неща“, предупреди той.

Столтенберг предупреди западните съюзници да не не изпадат в пълна зависимост от Китай, както бяха доскоро от Русия в областта на енергията.

„В миналото направихме грешката да станем зависими от руския нефт и газ“, каза той. „Не трябва да повтаряме тази грешка с Китай. Зависимостта на Европа от китайските заеми, инвестиции, суровини и технологии – тези наши зависимости от Китай ни правят уязвими.“

През последното десетилетие Китай засили неимоверно търговските и военните си връзки с Русия, а когато САЩ и техните съюзници наложиха санкции и на двете страни, но в много по-голяма степен на Москва заради нахлуването й в Украйна, двете Русия и Китай сключиха необявен военно-политически, икономически и търговски съюз.

През 2023 г. китайско-руската търговия достигна рекордните 240,1 млрд. долара, което е с 26,3% повече от предходната година, сочат данни на китайските митници. Китайските доставки за Русия са скочили с 46,9% през 2023 г. в сравнение с предходната година, докато вносът от Русия е нараснал с 23%.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Този откровен педераст в ролята на какъв заповядва на държавите какво да спират и започват?

  2. Макрончо казва, че Европа Умира, Орбан отсече категорично, че времето на американската либерална хегемония отмина, един куп анализатори предвиждат края на тази мръснишка война,която започна не от Путин, а от Майдана през 2014, платен с 5 милиарда от братята. Тоя се пъчи с абсурдни простотии.Ако и това не е тъпашка дезинформация здраве му кажи.Тия ще започнат и да нареждат, дали да спим с жените си или да се готвим за радостите на Хирошима и Нагазаки

  3. Диктува този, който владее силата, но това със сигурност не е НАТО.

  4. Брате педи, ти не си вече в ролята на заповядващ,кой какво да прави в света! Особено на държава в която живее половината човечество!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *