Войната в Украйна носи рекордни печалби на ВМЗ-Сопот

Рекордни приходи е заработило държавното оръжейно предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот през 2023 г. За изминалата година фирмата, която произвежда боеприпаси и снаряди, е реализирала постъпления от 828 млн. лв. – два пъти повече в сравнение с 2022 г. В пъти е нараснал и броя работниците в предприятието. 
Това съобщиха от компанията по повод приключилата финансово 2023 г.

Рекордните печалби са резултат от повишения интерес към произвежданите от предприятието боеприпаси, снаряди и ракети от съветски тип, които се купуват от страните от НАТО, уточняват от компанията. Бумът в търсенето е довел до увеличаване броя на работниците в предприятието от 500 на 4100 души. Постоянно растат и заплатите на наетите.

ВМЗ-Сопот планира активни инвестиции през 2024 г. в нови технологии и линии, които да повишат капацитета на оръжейното предприятие. Предвидено е да се инвестират 20 млн. лв. в нови производствени линии. 

Очаква се, че и през 2024 г.  приходите и печалбата на предприятието от продажбата на снаряди и ракети, с които да се избиват руснаци, ще растат. Дружеството е най-големият работодател в региона и търсещите работа от Подбалкана се насочват предимно към него.

Всички произведени през 23 г. от ВМЗ-Сопот боеприпаси са имали като краен клиент Украйна.

България изпраща официална военна помощ на Украйна, но продължава и продажбата на боеприпаси за Киев, които минават през западни държави- посредници. 

Българските оръжейни фирми все още произвеждат боеприпаси от съветски калибър и това ги превърна в основни снабдители на украинската армия.

Oсновният проблем за тях остава намирането на някои суровини за производството им, които на световния пазар стават все по-дефицитни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. „Господин за един ден“ дали са гледали в управлението на завода и държавата?

  2. Всякакви мнения, които се поместват в този сайт ще бъдат разглеждани като руска пропаганда.Трябва да гледаме и слушаме само това, което ни казват нашите евроокеански господари, верни до финала..

  3. Основният снабдител на боеприпаси за сектата на сатанизма, скоро ще стане част от турския военно промишлен комплекс и ще бъде закрит.
    А европействащите плашипутарници ще лапат рязания.

    • Бъркаш. Рязания ще го лапаме ние. Европействащите плашипутарници ще са на Бали.

      • Ами то е задължително малоумието да се наказва. Не знам точните проценти, но според мен поне половин Православна България се прехласва по протестанството на дъновизма. Не мога да разбера какво може да види един православен в протестанството и да се откаже от Бог, за да се клане на сатаната. И тези уроди плюят Българската Православна Черква, но славят американският агент дъноФ….. Бог не се е отказал от нас, ние се отказваме от Бог и наказание трябва да има.

  4. Ще даде ли някоя наша евроокеанска партия или „лидер“, да не изброявам имена, щото може да пропусна някой, ще даде ли колко руснаци са избити с тези евроатлантически снаряди.Може ли някога с нещо да се изтрие този национален позор, който като всички графити в държавата ще остане с десетилетия, ПОЗОРЪТ НА БРАТОУБИЙСТВЕНАТА НЕБЛАГОДАРНОСТ, ПОЗОРЪТ НА РАДОСТТА ОТ ПЕЧАЛБА ОТ ПАРИ, С КОИТО СА БИЛИ УБИТИ БРАТЯТА ТИ СЛАВЯНИ. И да продължаваш такъв гнусен живот и да си щастлив с него. Винаги има възмездие в този свят, и ние ще си го получим.

  5. Работят фирмите на директора Стоенчев.Сладките поръчки са за тях.Синдикатите са зад гърба му.

  6. Другарчета- явно не сте наясно.
    Гарантирам ви, че няма да има къде да се скрият. Ако ще на Луната да отидат.
    КъГъБъ-то ще ги открие.
    Въпрос на време:)
    Не ги мислете.
    По-скоро мислете как да изградим разрушената ни и опустошена Родина. Как да помогнем на ближния. Как да бъдем полезни. Как да я опазим от нашествениците. Как да възродим селата, земеделието, животновъдството.
    И най-вече- как да опазим децата от тоя содом и гомор!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *