„Шпигел“: Германия незабавно да спре оръжейната и финансова подкрепа за Украйна

Влиятелният германски седмичник “Шпигел” призова правителството в Берлин незабавно да спре оръжейната си и финансова подкрепа за Украйна във войната й с Русия. Според списанието това кардинално решение е единствената достойна реакция на взривяването на газопровода “Северен поток” от украинските тайни служби. Които с действията си поставили под въпрос икономическото оцеляване на страната.

“Разследването на взривените миналата година два газопровода “Северен поток” 1 и 2 продължава в Германия и според високопоставен източник от службите за сигурност това е най-важното разследване в следвоенната история на страната, тъй като има последици, които увреждат немската икономика за десетилетия напред, посочва “Шпигел”. “Внушително количество следи водят към Украйна”, казва пред седмичника източникът от немските служби, който обяснява подробно, че “диверсантите” са били в Украйна преди и след атаката срещу газопроводите. Според него саботажната акция е целяла да причини, и е постигнала “трайни щети на функционирането на държавата и на нейната икономическа инфраструктура”.

“В този смисъл това беше пряка атака и срещу вътрешната сигурност на страната”, добавя още човекът от службите. “Всички се преструват, че нищо не се е случило, и избягват въпроса за последствията от диверсантската акция”, заявява пред “Шпигел” пък пожелал анонимност депутат от партия на управляващото в Берлин мнозинство на канцлера Олаф Шолц. “А Германия не може просто да си затвори очите пред подобно грандиозно престъпление и ето защо спирането на нашата подкрепа за Украйна във войната й срещу Русия би било закономерна опция”, заключава авторитетният седмичник.

Явно впечатлена от публикацията, министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзър още тази сутрин заяви пред журналисти, че иска да бъде хвърлена “пълна светлина” върху взривяването на “Северен поток” и да започне съдебен процес срещу предполагаемите извършители, “които и да са те”.

В същото време двукратният премиер на Италия Джузепе Конте, който е лидер на намиращото се сега в опозиция лявоцентристко движение “Пет звезди”, в интервю за в. “Ла Стампа” призова за спиране на конфликта в Украйна „час по-скоро“. По простата причина, че според него след година и половина руско-украинска война пораженията от нея са за всички и най-малки за Русия. “Време е да направим честен анализ, който ще заличи оптимистичните оценки, които преобладавахме доскоро в изказванията на нашите политици в коментарите им за събитията на Западния фронт. Подхранваше ги повърхностна и оглушителна войнолюбива медийна пропаганда”, обяснява Конте и продължава: “Стратегията, следвана досега в рамките на НАТО, която се основаваше на все по- увеличаващи се и непрекъснати военни доставки за Украйна и на логиката на ескалацията, не доведе до очакваното руско военно поражение. Нямаше поражение на руската армия в Бахмут, не последва разпадане на нейните военни и паравоенни сектори, руснаците не отстъпиха и на сантиметър под натиска на украинската контраофанзива. Перспективата за вътрешна дестабилизация на Русия се разби пред лицето на все по-укрепващото лидерство на Путин и все по-нарастващия консенсус в руското общество относно неговото водачество”.

По-нататък в интервюто Конте посочва, че икономическите и финансови санкции, наложени на Русия, не само не са я довели до фалит, не само че не са я осакатили, а са направили така, че руската икономика нараства. Западните санкции не постигнаха и изолация на страната. “Нещо повече, продължава Конте, току-що приключи 15-ата среща на върха на ръководената от Русия и Китай групировка БРИКС с конкретната перспектива за нейното по-нататъшно разширяване през 2024 г. с 6 нови държави. Така разширения БРИКС ще обхване 45% от световното население и 38,2% от световния БВП”.

Накрая експремиерът на Италия набляга на факта, че и Русия е губеща от конфликта, след като нейният президент Владимир Путин кроял планове да приключи Украйна с една “светкавична война”, а се е озовал във водовъртежа на скъпо струваща от каквато и да е гледна точка военна операция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *