„Бизнес инсайдер“: Одобрената от САЩ помощ за Украйна може да е последна. Зеленски да мисли за преговори с Русия

Автор: Ела Шърман, businessinsider.com

Редица американски военни анализатори съветват Киев да разпредели и използва прецизно новия пакет помощ от САЩ на стойност 61 милиарда долара, тъй като има риск Вашингтон повече да не изпрати пари. Експертите призовават президента на Украйна Володимир Зеленски също така да помисли и за дипломатическо решение на конфликта, за да избегне още бъдещи териториални загуби, коментира американското издание „Бизнес инсайдър“.

Сложната политическа ситуация в САЩ, довела до огромното противопоставяне между двете основни партии хвърля дълга сянка върху бъдещето на помощта за Украйна. Дженифър Кавана от Фондация „Карнеги“, подчертава съпротивата на Конгреса, която става все по-яростна с всеки следващ пакет помощ за Киев. Евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент със сигурност от 99 % не просто ще намали, а директно ще спре американската подкрепа за Украйна.

Повтаряйки мнението на Кавана, Кели Грико от Stimson Center директно предупреждава всички западни съюзници на САЩ и Украйна да гледат на този последен пакет от американска помощ като на последен и окончателен. Залозите, предупреждава тя, са безпрецедентно високи и има много реален риск този финансов спасителен пояс да се превърне в нож с две остриета.

„Мисля, че Украйна може все пак да спечели от тази война. Тя не може да спечели военно по никакъв начин, но може да спечели политически“, казва Грико. „Тя всъщност може да спечели политическа победа, като не позволи на Путин да постигне основната си цел, която е да подчини цялата територия на Украйна“, каза тя, отбелязвайки, че „Украйна, отстъпвайки на Русия някои територии, може да остане жизнеспособна държава, независима от Русия“.

И Грико, и Кавана подчертаха, че е жизнено важно за Украйна в скоро време да се появи на масата за преговори и да използва дипломацията си, за да предотврати по-нататъшни загуби на територии в полза на Русия.

На фона на стратегическите маневри и опасенията, че в близко бъдеще може да се изчерпа финансовата подкрепа на Запада, има консенсус сред анализаторите: Украйна трябва да смени военната инициатива с дипломатическа такава. Призивът към Киев е да започне сериозни преговори с Москва – ход, целящ да предотврати по-нататъшни териториални отстъпки и да осигури някаква стабилност на страната на фона на завихрящата се световна криза.

Ако Украйна продължи да се лута в сегашния лабиринт от геополитически интриги, непрекъснати нужди от оръжейни доставки и дипломатически контакти и лобизъм, пътят напред ще е изпълнен с несигурност. Пакетът от помощ от 61 милиарда долара от Съединените щати, макар и доказателство за трайното партньорство между двете нации, трябва да се разчете от Киев и като ясен американски призив за стратегическо планиране, фискална предпазливост и стремеж към мир. Очите на света остават приковани в Киев, наблюдавайки накъде ще насочи своя курс през тези бурни води, пише изданието „Бизнес инсайдър“ – едно от водещите мейнстрийм издания в САЩ, много близко до управляващата в Белия дом Демократическа партия.

Източник: businessinsider.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Зеленски и мисли са две думи, които никак не стоят добре една до друга. Ако поне малко му се отдаваше тази дейност, война изобщо нямаше да има. За това го избраха украинците, но бяха излъгани. Самовлюбен и алчен евреин, наркоман е стъпка по зле от алчен евреин. Това е разликата между сегашният и миналият вожд на Украйна. Украинците са корави руснаци или дори българи, но не осъзнават прости истини, заслепени от пропагандата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *