ЕС праща военни инструктори и оръжия на EKOWAS за предстоящата им Война с Нигер

Европейският съюз (ЕС) планира да изпрати нова военна мисия в 6 западноафрикански държави от съюза EKOWAS (който е марионетка на Запада) под предлог „за да им помогне в борбата с тероризма. За това пише германския вестник „Welt am Sonntag“, съобщава ТАСС.

Решението за новата гражданско-военна мисия може да бъде взето през октомври, обясняват източниците на вестника. „Полицаи, войници и военни инструктори, чийто брой все още не е уточнен, ще бъдат разположени в Кот д’Ивоар, Гана, Того и Бенин“, се казва в материала.

Това на практика си е струпване на западни военни по границите с Нигер, но официално се представя като военна помощ за приятелските държави от EKOWAS и ще бъде обсъдено на среща на външните министри на ЕС през есента.

Според източниците на „Welt am Sonntag“ мисията на европейските военни в Западна Африка ще укрепи местните сили за сигурност и ще им окаже техническа подкрепа. Покрай събитията в Украйна вече всички сме наясно какво има предвид Западът, когато обяви че ще окаже на въоръжените сили на някоя държава „техническа подкрепа“. Това означава, че ще й достави оръжия – от минохвъргачки и ракети до тежки танкове.

По-рано говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано съобщи, че ЕС е обещал да подкрепи безусловно всички действия на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) по отношение на Нигер.

Днес Нигер обяви пълна бойна готовност на армията си, а съюзниците й Мали и Буркина Фасо вчера сключиха договор, според който ако Нигер бъде нападната, армиите им ще влязат да я защитят.

На 7 август изтече ултиматумът на Икономическата общност на Западна Африка (ECOWAS) с искане за освобождаване на задържания президент Мохамед Базум и възстановяване на конституционния ред в Нигер. В противен случай алиансът заплашва с военна намеса.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Тъкмо Пригожин им потрябва и вертикала взе, че го заттри

  2. „Нашите“ борци за „справедливост“, които искаха негрите да завладеят Европа и да я превърнат в халифат, да ходят сега да бранят богатството на господарите си.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *