Лукашенко: Путин ми каза защо през март, 22 г. изтегли танковете от Киев (С ВИДЕО)

В интервю пред украинската журналистка Диана Панченко президентът на Беларус Александър Лукашенко разкри подробности около това как са се развили събитията около обкръжаването на Киев от руските сили в началото на специалната военна операция през март, 2022 г.:

„Нахлувайки от територията на Беларус руските сили изненадаха украинското ръководство и западните му консултанти. Само след два дни Киев беше вече хванат в стоманените клещи на руските танкови корпуси. Беше въпрос само на няколко дни градът да падне. Ако тогава руснаците бяха превзели Киев, представяте ли си каква война щяхте да водите? Войната отдавна вече щеше да е приключила“, разказва Лукашенко. 

Журналистката обръща внимание на Лукашенко, че в Украйна е прието да се смята, че Зеленски е защитил Киев, че украинската армия героично е отблъснала нахлуването на руските войски в града и после ги е изтласкала далеч на изток. 

„Това е една вълшебна приказка и нищо повече. Нормално е медиите им да разказват такива истории, такива небивалици с цел пропаганда – колко е храбър Зеленски и колко героично е подконтролното му ВСУ. Аз лично бях връзката между Путин и някои сили в Киев, които вече се бяха съгласили, както казват немците, на „хенде хох“ („Горе ръцете!“, в смисъл, „Предавам се“, бел ред.). Бяха готови да сътрудничат, за да оцелеят. В поредния ми разговор с Путин, в който му предадох какво са ми казали хората от Киев, Путин ми каза: „Знаеш ли, това (превземането на Киев) може да стане мигновено, но ще загинат огромен брой хора“. 

Лукашенко разказва, че украинските войски са били разположили по улиците на Киев не само танкове, но и реактивни системи за залпов огън. При това ги криели зад работещи детски градини, училища, болници и други социални обекти. 

„Как, ми каза Путин, можем да воюваме по военному с тези терористи. Ето, каза ми той, проведохме прецизна операция и вече сме в предградията на Киев. Обаче не можем да удряме като тях – безразборно“. Тоест, Путин беше потресен от решението на украинските власти да не евакуират населението на града, а да го държат вътре като заложник. Преживяваше това, че „ще се наложи да воюват в града така, че на мястото на едно училище да не остане нищо“, разказва подробно беларуският лидер. 

Лукашенко отбелязва, че точно по този начин украинската страна е действала и в Мариупол, и в Артьомовск (Бахмут), което потвърждават и бойците от батальона „Ахмат“ и ЧВК „Вагнер“.

След което беларуският президент се връща на разговора си с Путин:

„И в онзи разговор Путин ме пита: „Ти как би удрял в Киев по тях, ако те са скрити зад училища и детски градини?“ Предавам ви нашия разговор почти дословно. Тоест, Владимир Владимирович беше пред много тежка дилема. Друг на негово място би казал: „Слушай, това е война. Щом сме започнали веднъж войната – воюваме“. Путин изтегли войските си от Киев. И в този ред на мисли… той каза истината, когато преди няколко месеца заяви: „Ние още не сме започнали“, отбелязва президентът на Беларус. 

„Нямам какво да кажа повече за причините за това оттегляне. Вие навярно знаете, че руските войски, които бяха в покрайнините на Киев, се оттеглиха сами. И никакъв Зеленски там нищо не е отблъсквал. Путин изтегли тези войски. Какво и как той (Зеленски) е защитил? Да не би да е разбил там руската армия? Не. Приписва си подвиг, какъвто не се е случвал. Путин оттегли тези войски от Киев, а той (Зеленски) през това време стоеше в мазето. Диана, твоят Зеленски по това време се криеше в едно мазе. Той нищо и никога не е отблъсквал. Просто в подстъпите към Киев руснаците проумяха, че срещу себе си имат терористи… и си дадоха сметка как ще завърши това“, обобщава Лукашенко.

ИНТЕРВЮТО НА ДИАНА ПАНЧЕНКО С ЛУКАШЕНКО ВИЖ ТУК!

ВИЖ ВИДЕОТО:

Диана Панченко разказа пред тв. канала ОРТ, че е изключително впечатлена от интервюто с Лукашенко. 

„Общувала съм с всички украински президенти. Като журналист съм провеждала и слушала много интервюта със световни и регионални политици. По правило политиците от какъвто и да е калибър говорят със заучени фрази, говорят това, което трябва. Говорят като функция на поста, който заемат, а не като хора, които искат отправят определено послание“, отбелязва Панченко. 

По думите ѝ интервюто с Александър Лукашенко е един от уникалните случаи, когато освен с президента, е общувала и с човека. 

„Това беше интервю с човек, който честно отговори на въпросите, които днес вълнуват не само беларусите, но и украинците, жителите на Русия е вероятно цяла Европа. Защото живеем в сложни времена“, подчерта украинската журналистка. 

„За честта на пресслужбата (на Лукашенко, бел. ред.) трябва да отбележа, бях удивена, че нямаше предварително съгласуване на въпроси, никой не ми е искал да му покажа окончателно монтираната версия на интервюто си, преди то да бъде излъчено“ обясни Диана Панченко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Не знам какво ти е казал путин, но аз да ти кажа защо – просто защото е женски детероден орган

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *