Военният кореспондент Кристел Неан: Вече има френски военни на бойното поле в Украйна

Френският военен кореспондент Кристел Неан, която живее и работи в Донбас, е напълно сигурна, че френски военни вече воюват на страната на украинските въоръжени сили. В интервю за ТАСС тя каза, че единствената въпросителна по казуса е дали са редовни или бивши военни от френската армия. „Сигурна съм, че вече има войници от френската армия на бойното поле в Украйна“, каза тя и изтъкна първия си аргумент: „самоходните френски оръдия „Сезар“ не могат да бъдат управлявани от украински военни без дълга предварителна подготовка“.

Кристел Неан добави, че в Украйна сега мобилизират хора буквално от улицата, „обучават ги само две-три седмици и ги изпращат на фронта“. „Няма как за 2-3 седмици да се научиш да използваш сложните самоходни артилерийски установки, това е невъзможно. Това означава, че някой друг, с опит, използва тези оръдия. Очевидно е че с оръдията „Сезар“ в момента в Украйна стрелят хора, които вече са воювали, използвали са самоходни оръдия, което означава, че те са или френски редовни войници, или бивши войници. Така че мисля, че вече има френски войници на бойното поле“, каза Кристел Неан.

Тя отбеляза и още едно доказателство в тази посока – през февруари, когато руските сили с два ракетни удара в Харков унищожиха десетки наемници… тогава френският посланик е бил извикан в руското външно министерство. За две години война Русия унищожи много наемници от други държави, но никога досега не беше привиквала по този повод посланици, добави тя. Неан е сигурна, че френски войници воюват в Украйна, но също така смята, че броят им е ограничен… „тъй като това крие по-малко рискове за политическото ръководство на Франция“.

„Изпращането на голям военен контингент сега ще бъде голям минус за Макрон. Ако такъв контингент даде много жертви, Макрон ще трябва да отговаря. Ако жертвите са няколко десетки, можеш да ги скриеш, можеш да кажеш, че човекът е претърпял инцидент, че е получил инфаркт, че е паднал от сграда… Сещам се за историята с френския генерал, който беше убит в Украйна. Забавно беше да слушаш официалното изявление как докато вървял из планината, се изгубил и така починал. Подобни истории разказаха за още няколко починали висши френски военни, за които впоследствие стана ясно, че последната им спирка на пребиваване е била Украйна. Затова смятам, че Макрон няма да изпрати няколко хиляди военни наведнъж. Защото няма как френските власти да обяснят на две хиляди семейства къде са съпрузите им?“, попита тя. 

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за британското списание The Economist, че въпросът за изпращане на войски в Украйна трябва да бъде разгледан, ако има искане от Киев и „ако руските сили пробият фронтовата линия“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *