Макрон: Опитите за смяна на установения Световен ред отслабват Запада, но Франция няма да влезе във Война с Русия

Политиката, водена от Франция, изключва прякото й участие в украинския конфликт. Това заяви президентът на републиката Еманюел Макрон по време на реч в Париж на годишната конференция на френските посланици, предаде ТАСС.

„Всячески се стремим да избягваме въвличането на Франция в конфликт с Русия“, каза той. Макрон отбеляза, че успоредно с това правителството му се опитва да „избегне всякаква ескалация на украинския конфликт“.

В същото време президентът каза, че ЕС е организацията, която оказва най-голямата помощ на Киев в хуманитарната и икономическата сфера, както и в доставките на оръжие. Френският лидер повтори и тезата, че Русия не трябва да постига военна победа в този конфликт.

Опитите за промяна на установения световен ред заплашват да отслабят Запада и Европа, заяви още френският президент. „Ситуацията в света се усложнява, което заплашва да отслаби Запада и в частност Европа. Трябва да подходим трезво към обособилата се нова ситуация в света, без да изпадаме в излишен песимизъм, каза Еманюел Макрон. – В момента има група от държави, които работят за това да ревизират настоящия световен ред, неговите принципи и различните форми на организацията му, където Западът е заемал и заема господстващо положение“.

По думите на френския лидер тези държави постоянно оспорват ролята на Съвета за сигурност на ООН, както и на много други международни организации като Международния валутен фонд и Световната банка. „Все повече държави смятат, че тези структури нямат право да им налагат определени правила. Смятат, че тези структури са създадени в свят, в който тези държави не са съществували, и че те не отговарят на днешните геополитически, икономически, демографски и военни реалности в света. Подкопаването на съществуващия световен ред се изрази и в това, което видяхме през последните дни с разширяването на БРИКС, каза той. – Това (разширяването на БРИКС) показва желанието на тези страни да се установи алтернативен ред, който да замени сегашния световен ред, който те смятат за твърде западен“, каза Макрон. 

В БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Среща на върха на обединението се проведе от 22 до 24 август в Йоханесбург. Както съобщи президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, лидерите на страните членки на групата решиха да поканят още 6 държави – Аржентина, Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия да станат членове на БРИКС от 1 януари 2024 г., посочва ТАСС.

Франция смята, че е необходимо да се сключат нови споразумения за ограничаване на въоръженията, които представляват заплаха за европейската територия, заяви още президентът Еманюел Макрон по време на речта си на годишната конференция на френските посланици. Според него след края на конфликта в Украйна „трябва да сключим нови споразумения с Русия, които създават рамка в областта на оръжията – всички видове оръжия и всички военни дейности, касаещи Европа“. „Ние трябва да станем автори на концепцията и първи да подпишем тези бъдещи споразумения“, каза Макрон.

В конференцията на френските посланици, която се откри в Париж, участват ръководители на дипломатически мисии в 160 страни и представители на републиката в 15 международни организации.

Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *