Председателят на Конгреса на САЩ: Нуждите на Израел са по-спешни от тези на Украйна

Последното искане на президента на САЩ Джо Байдън за финансиране на Украйна ще бъде оставено на заден план, тъй като американските законодатели гласуват тази седмица за по-належащия им приоритет да помогнат за защитата на Израел във войната му с Хамас, разкри новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън.

„Ще придвижим самостоятелен законопроект за финансиране на Израел тази седмица в Камарата“, заяви Джонсън в интервю за Fox News. – „Знам, че нашите колеги, нашите републикански колеги в Сената, имат подобна мярка“. Той не даде индикации кога Камарата може да се заеме с последния предложен пакет от финансова помощ за Украйна.

Байдън призова за групиране на помощта както за Украйна, така и за Израел в законопроект за спешно финансиране в размер на 106 милиарда долара, вместо да позволи на депутатите да гласуват по въпросите поотделно. Неговата администрация представи по-рано този месец план за предоставяне на допълнителни 61,4 милиарда долара за финансиране на Украйна, 14,3 милиарда долара за Израел и 9,2 милиарда долара за хуманитарна помощ в двете страни.

По-рано Конгресът одобри 113 милиарда долара помощ за Украйна в четири пакета, но опозицията сред републиканците срещу по-нататъшното финансиране на Киев се увеличи. Повечето депутати от Камарата на представителите, които са мнозинството, сега се противопоставят на изпращането на повече помощ за Украйна, а борбите по въпроса сред републиканците допринесоха до отстраняването по-рано този месец на предшественика на Джонсън като председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Джонсън прогнозира, че самостоятелният законопроект за Израел ще спечели силна двупартийна подкрепа както в Камарата, така и в Сената. „Намерението ми е да не използвам това за партийни политически игри“, каза той. – „Това е много сериозен въпрос“.

Новият говорител, който е скептичен по отношение на помощта за Киев, заяви в интервю за Fox, че администрацията на Байдън не е предоставила пътна карта за това, което очаква да постигне с масивната помощ за Украйна и как планира да сложи край на конфликта. От друга страна, той няма такива резерви относно подкрепата за Израел.

„Ние вярваме, че това е належаща и неотложна нужда“, каза Джонсън. – „Има много неща, които се случват по света, с които трябва да се справим и ще го направим, но точно сега това, което се случва в Израел, отнема незабавно внимание и мисля, че трябва да отделим това и да го прокараме.“

„Това е приоритет за нашата страна и не можем да позволим бруталността и справедливото неописуемо зло, което се случва срещу Израел в момента, да продължават“, каза той на срещата на върха на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас. – „Ще застанем до приятелите си.“

Коментар по темата от Анастасия Гешева: САЩ изоставиха Украйна! ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *