Си Дзинпин секунди преди срещата с Блинкен: Кога ще си ходи? (С ВИДЕО)

Видео, публикувано в социалните мрежи, е уловило реплика на китайския президент Си Дзинпин секунди преди срещата му с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

На кадрите се вижда как китайският лидер не е никак ентусиазиран от предстоящата среща и дори демонстрира раздразнение.

Видеото е заснето преди началото на срещата между двамата. То показва как всеки момент в залата се очаква да се появи държавният секретар на САЩ, когото Си Дзинпин, съдейки по въпроса му, не желае особено да види.

„Кога ще си тръгне?“, пита китайският президент свой помощник.

„Тази вечер“, отговаря помощникът.

Секунди по-късно в залата влиза американският държавен секретар и двамата се здрависват, и застават пред камерата.

ВИДЕОТО ВИЖ ТУК

Снимка, публикувана от летището преди заминаването на Блинкен от Китай, показва, че той е изпратен само от американския посланик в Пекин. Не се виждат официални китайски лица, които да изпращат американския гост. Това на дипломатически и в още по-голяма степен на китайски дипломатически език, трябва да се преведе като крайна форма на пренебрежение.

Визитата на Блинкен в Китай се състоя от 24 до 26 април. По време на пътуването той заплаши Китай със санкции заради подкрепата му за Русия и обвини китайците, че се опитват да повлияят на предстоящите президентски избори в САЩ.

Блинкен публикува кратко съобщение в социалната мрежа X/Twitter след срещата: „Днес в Пекин се срещнах с президента на Китайската народна република Си Дзинпин. Проведохме разговор по същество по регионални и глобални въпроси и обсъдихме връзките между нашите нации. САЩ ще продължат да защитават своите интереси и ценности, дори когато се стремим да задълбочим сътрудничеството, за да постигнем резултати за хората в двете страни“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Ебати ционистките наглеци. Идва в дома ти, заплашва и ти казва какво и как. Малко им е тоята

    • Така ще е докато не се роди нормален човек с възможности да ги унищожи.
      Путин, и малките женски полови органи около него няма да посмеят, да не говорим за жълтурите, които нашите комунисти лъжат, че са империя на 5000 г. ама не са спечелили нито една война.
      На ционистите може да им види сметката по-скоро Персия или оня Бузко от Корея.

    • Аз не разбирам защо изобщо трябва да се среща с тях? Като не ги харесват да им кажат „президента на Китай отказва да се среща с вас, съжаляваме“ и да си ходят.

      Не знам как е уговорена срещата, предполагам със взаимно съгласие, но занапред би трябвало да могат такива срещи да се отказват.

  2. Комунистически Китай, член на съвета сигурност ООН е велика държава, за разлика от членка Франция, средностатическа европейска с минимален ядрен потенциал, който не може да използва, и същото за Англия с потъваща икономика и роля. И с Китай не може да се разговаря с инструментите на доларовата система и платформите и, напримерно г7. По убедително би било Блинкен за се запише в Брикс, щом не знае какво да прави

  3. Има ли страна в света, в която да няма нито едно от следните:амврик. военна база, САЩ да не са организирали открит или прикрит преврат, да не “подпомагат демократичните сили”, да няма америк. НПО-та и пари от National Endowment for democracy, САЩ да не налагат санкции и “препоръки”, да не “изказват загриженост или мнението си” по вътрешно-полит.въпроси, да не се “борят с тероризма” или да не защитават “стратег. си интереси”?

  4. Аз не разбирам защо изобщо трябва да се среща с тях? Като не ги харесват да им кажат „президента на Китай отказва да се среща с вас, съжаляваме“ и да си ходят.

    Не знам как е уговорена срещата, предполагам със взаимно съгласие, но занапред би трябвало да могат такива срещи да се отказват.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *