„Уолстрийт джърнъл“: Западът се сблъсква с остър недостиг на оръжия и боеприпаси

Автор: Алистър Макдонаалд, wsj.com

Войната между Русия и Украйна разкри недостатъците на Запада по отношение на способностите му за бързо производство на повече оръжия, когато е необходимо, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Например, за производството на една ракетна система NASAMS, която защитава въздушното пространство над Белия дом, са необходими две години. Но сега, поради нарастващия брой потенциални заплахи за Запада, включително Русия и Китай, търсенето им също се увеличи рязко, а поръчките се трупат.

„Никога не съм виждал толкова голямо търсене“, заяви Ейрик Лий, президент на отдела за отбрана на норвежката компания Kongsberg Defense & Aerospace.

Според „Уолстрийт джърнъл“ основният проблем с невъзможността да се отговори на това търсене по-бързо е, че съвременните оръжия са изключително сложни и често изискват хиляди части.

„Kongsberg, подобно на повечето западни отбранителни компании, проектира и сглобява своите оръжейни системи, но не произвежда повечето от компонентите. Повече от 1500 доставчици допринасят за продуктите на завода. Само веригата за доставки на NASAMS се състои от повече от хиляда компании и е изградена на два континента заедно с американския отбранителен изпълнител RTX, известен преди като Raytheon Technologies“, се казва в публикацията.

Освен това се посочва, че отбранителната индустрия също е изправена пред продължителен недостиг на работна ръка.

Според военни анализатори, въпреки по-високите бюджети за отбрана, Западът не е бил изправен пред подобни ограничения върху доставките на оръжия от Корейската война насам:

„Само десетте най-големи западни отбранителни компании сега имат портфейли с поръчки на стойност над 730 милиарда долара, което е с около 57% повече от края на 2017 г., когато търсенето започна да се увеличава“.

Недостигът на оръжия на Запад – причини:

Междувременно водещи служители на САЩ и НАТО все по-често изразяват загриженост, че недостигът на оръжия ще се отрази на техните военни способности.

Отбелязва се, че в модел на военна игра, публикуван в началото на 2023 г. за това как Съединените щати ще отговорят на китайска инвазия в Тайван, Центърът за стратегически и международни изследвания изчисли, че Америка ще изчерпи критичните противокорабни ракети с голям обсег в рамките на първата седмица. И Съединените щати няма да могат бързо да попълнят резервите си: както в случая с NASAMS, производството на всяка такава ракета отнема около две години.

Има и големи забавяния в доставката на други оръжия, включително изтребители F-35, нови учебни и зареждащи самолети, както и най-новите американски самолетоносачи, пише вестникът.

Голяма част от способността на Запада да произвежда оръжия, особено в Европа, е подкопана от съкращенията на бюджета за отбрана след Студената война и постепенната деиндустриализация. Консултантът по отбраната Никълъс Дръмонд даде пример с германски компании, които в разгара на Студената война можеха да произвеждат до 400 танка годишно, но сега произвеждат само до 50 годишно.

Както пише „Уолстрийт джърнъл“, съвременните оръжия отнемат повече време за производство и струват повече пари, като всичко това ограничава доставките и удължава попълването им с течение на времето.

Русия и Китай изпреварват Запада

Също така се отбелязва, че Русия и Китай изпреварват САЩ и Европа в някои системи за противоракетна отбрана. Страните разполагат с хиперзвукови ракети, а разполагането на първите от САЩ е отложено за 2024 г. поради неуспешни тестове, разкриха представители на Пентагона. Американските и европейските хиперзвукови системи за противоракетна отбрана няма да влязат в експлоатация поне 10 години, добавя WSJ.

Според Международния институт за стратегически изследвания Русия и Китай заедно имат около 5020 ракетни системи земя-въздух в сравнение с около 3200 в експлоатация в Съединените щати, Европа и Япония взети заедно.

Източник: wsj.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *