Украйна протестира срещу изложба в Италия, посветена на възстановяването на Мариупол от руснаците

Украинското министерство на външните работи нарече „провокация“ изложба, организирана в италианския град Модена, посветена на просперитета на град Мариупол след превземането му от руснаците. Това съобщи украинската информационна агенция „Укринформ“, цитирайки изявление на говорителя на външното министерство Олег Николенко.

„Изложбата в Модена, която представя така наречения „просперитет“ на окупирания от Русия град Мариупол, е провокация. Украинското министерство на външните работи вече е изпратило инструкции до посолството на Украйна в Рим за изготвяне на официално възражение“, каза Николенко.

Според него на официално равнище Италия подкрепя суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. В този смисъл украинското министерството очаква от Италия да отговори по подходящ начин на това пропагандно събитие, допълва Николенко.

По-рано в социалните медии беше обявено, че Модена ще бъде домакин на архитектурно събитие, посветено на бързото възстановяване на град Мариупол след превземането му от Русия.

Италианското издание „Модена тудей“ посочва, че става дума за архитектурна конференция за възстановяването на Мариупол, организирана от Съюза на архитектите в Италия и културната асоциация „Русия-Емилия Романя“, която ще се проведе в общинска зала в града. Проявата е насрочена за 20 януари и освен конференцията включва и изложба. Във форума ще участват председателят на Асоциацията на архитектите Лука Роси, генералният консул на Руската Федерация в Италия Дмитрий Штодин, италианските представители на Международното движение на русофилите и др.

Проявата породи полемика и в самата Италия, отбелязва италианското издание. Паоло Дзанка, регионален представител за град Модена на неолибералната партия „Действие“, припомня, че Мариупол „е символ на невъобразими ужаси“, извършени от руските сили. Той цитира няколко доказани фалшиви новини за уж зверства на руснаците при превземането на Мариупол.

Същото мнение изрази и италианското движение „Редом до Украйна“, спонсорирано от милиардера-„филантроп“ Джордж Сорос, което заяви, че конференцията е една обидна проява, посветена на един разрушен град от руснаците, „който уж се възраждал благодарение на руското присъствие в него, което присъствие е предизвикало смъртта на над 50 000 души (отново фалшива новина-б.р.) и е унищожило целия град“.

Регионални представители на италианската партия „Повече Европа“ (по същество НПО, отново спонсорирано от Сорос-б.р.) също припомнят, че партията им е заставала винаги на страната на украинския народ срещу режима на Путин и изисква проверка дали отдаването под наем на общинска зала за гореспоменатата проява отговаря на общинските норми в тази насока.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Е как пък толкова години никой не застана срещу НЕПРОВОКИРАНАТА инвазия на Щатите в Югославия, в Ирак и Сирия, двайсет годишното мачкане на Афганистан, да не говорим за по-раншните престъпления в Корея и Виетнам. Как тези народи от градината се хилят щастливо, когато се избиват деца и старци в Палестина. Никой ли не си спомня лъжливата епруветка на Колин Пауел, която клатеше пред целия свят за да бобардират Ирак. Е Бог отвърна очите си от този духовно пропаднал свят, който е на път да получи своето справедливо възмездие, свят на зверове.

    • Е, не издребнявайте чак толкоз. Та те го правят, за да разширят градината, че и ние да поживеем райски. А колкото до Бог – Той никога не оставя неизплатени версии.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *