Европарламентът: Руски агенти по дезинформация правят опити да повлияят на изборите в България

С 429 гласа „за“, 27 „против“ и 48 „въздържали се“ Европейският парламент одобри днес резолюция с призив политическото ръководство в ЕС и държавите членки да противодействат незабавно и енергично на руската намеса, като отделно се обръща внимание на опити за руска намеса в предстоящите на 9 юни български парламентарни и европейски избори.

В протокола за поименното гласуване на евродепутатите е записано, че Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки са се въздържали. И двамата бяха издигнати за представители от ВМРО и са в групата на Европейските консерватори и реформисти.

В прессъобщението от ЕП се описва, че „подкрепяните от Кремъл опити за намеса и подкопаване на европейските демократични процеси“ се осъждат категорично и се заявява, че „подобна тактика трябва да има последствия“.

В частта за България се казва:

„Европейският парламент изразява безпокойство относно достоверните съобщения за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. Брюксел изразява силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация в България, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, и относно руския контрол върху тази мрежа.

Евродепутатите изразяват и силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руски органи, като някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната.“

От трибуната на европарламента внукът на убиецът на 6-те ястребинчена поручик Йорданов – тъмносиния евродепутат Александър Йорданов призова българската държава да конфискува балнеосанаториума „Камчия“, който е собственост на руска държавна институция.

Резолюцията на ЕП напомня още, че „макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании“, но конкретни имена не се посочват.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

    • Дълбоко се съмнявам в твърдението ти.
      По скоро глупаците са гласоподавателите им.

  1. Какъв ужас, пък ако тази руска „пропаганда“ проработи.Да не сме луди да се идентифицираме с Ватенките и агресора Путин. Ние сме плътно с англосаксонците,че и с франсетата, тези, които демократизираха цялата планета.Ей ги и африканците още не са разбрали колко са били щастливи през вековете.Сега тръгнали не само да гонят франсетата, гонят и американците, че са поканили и руснаците. Абе объркан свят, ами да гледаме какво ни учи нашия премъдър вожд Бойчето, че и Делянчо Пеевски. Сърцето ми се разтапя като ги гледам еври дей.

  2. Как ще ги стигнем африканците, става все по- неясно. По бедност ще е по- лесно, а по дух и морал, май сме много далече.

    • Как да не ти е ясно? Всичко е планирано и се изпълнява на 100%.
      До няколко години африканци и азиатци ще са мнозинство в България.

  3. Еййй,нашите палячовци отдалече сеоправдават за жалките и трагични резултати от идващите поредни и нагласени “избори“!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *