Доклад на израелското разузнаване: Всичките 2,3 милиона палестинци в Газа да бъдат изселени в Египет (С ДОКУМЕНТИ)

Израелското министерство на разузнаването е изготвило план за прехвърляне на 2,3-милионното население на Ивицата Газа в египетския Синайски полуостров. Документът, който изтече по медиите и можете да видите по-долу в текста, е изготвен на 13 октомври – 6 дни след нахлуването на Хамас в централен Израел.

Цели жилищни квартали в Газа са напълно разрушени от израелските въздушни удари, снимка: X/Twitter/@Timesofgaza

Новината за израелския план предизвиква осъждане от страна на палестинците. Такъв план се очаква да влоши и отношенията с Кайро, съобщи АП, като цитира документа, публикуван в израелските медии. ЕТО ГО:

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху омаловажи доклада, съставен от Министерството на разузнаването, определяйки го като „хипотетично упражнение“ и „концептуален документ“. Но неговите заключения задълбочиха дългогодишните подозрения на египтяните, че Израел иска да превърне палестинското население в Газа в хуманитарен проблем на Египет, и съживиха спомените на палестинците за най-голямата им травма – насилственото изселване на над 1 милион души (85 % от цялото палестинско население по онова време) в Йордания, Сирия и Ливан без право на завръщане в родината си. Тези хора бяха принудени да напуснат домовете си след създаването на Израел през 1948 г. на територията на Палестина и последвалото всенародно въстание на палестинците. Това гонение на палестинците от земите им е известно като „накба“ (катастрофа в превод от арабски).

„Ние сме против преселването където и да е, под каквато и да е форма и го смятаме за червена линия, която няма да позволим да бъде прекрачена“, каза Набил Абу Рудейнех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. – „Няма да позволим да се повтори това, което се случи през 1948 г.“

Документът е с дата 13 октомври, шест дни след като бойците на „Хамас“ атакуваха централен Израел и взеха над 240 заложници при атака, която провокира опустошителен израелски отговор срещу цивилното население в Газа. В резултат на организираното от еврейската армия клане за три седмици загиналите палестинци са над 8 000, 3 195 от които деца.

В доклада си израелското Министерство на разузнаването предлага три алтернативи „за осъществяване на значителна промяна в гражданската реалност в Ивицата Газа.”

Авторите на документа смятат тази алтернатива – изгонване на всички палестинци от Ивицата Газа в Синай, Египет, за най-желаната за сигурността на Израел.

Документът предлага преместване на цивилното население на Газа първоначално в палаткови градове в пустинята на северен Синай, след което изграждане на постоянни селища там и неопределен хуманитарен коридор. На границата между Египет и Израел ще бъде създадена зона за сигурност, която да блокира връщането в Газа на разселените вече палестинци. Докладът не казва какво ще стане с Газа, след като населението й бъде изселено.

Министерството на външните работи на Египет все още не е коментирало израелския доклад. Но Египет затвори границата си, с което даде ясно да се разбере, че не иска да приеме вълна от палестински бежанци.

Египет отдавна се опасява, че Израел иска да изсели палестинците на негова територия, както се случи по време на войната с Израел. Египет управляваше Газа между 1948 и 1967 г., когато Израел завладя територията, заедно със Западния бряг и Източен Йерусалим. По-голямата част от населението на пренаселената днес Ивица Газа са потомци на палестински бежанци, прокудени от това, което сега е Израел – най-вече от средиземноморското крайбрежие, където днес са Тел Авив и Хайфа“. уточнява АП.

Президентът на Египет Абдел Фатах ел-Сиси заяви, че масов приток на бежанци от Газа към Синайската пустиня ще сложи край на палестинската национална кауза както в Газа, така и на Западния бряг. Това също би рискувало да доведе палестински бойци в Синай, от където те биха могли да предприемат атаки срещу Израел, каза той. Това би застрашило мирния договор между Египет и Израел от 1979 г. Той предложи вместо този план, Израел да настани палестинци в своята пустиня Негев, която граничи с Ивицата Газа, докато не прекрати военните си операции. След което да върне палестинците обратно в Газа, каза Сиси, като многозначително добави… „ако въобще Тел Авив имат такава цел“.

Египет няма да е непременно последната спирка на изселените от Газа палестинци, пишат от министерството на разузнаването на Израел. В документа се говори за Египет, Турция, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които при определени условия биха подкрепили плана или финансово, или чрез приемане на прокудени жители на Газа като бежанци и в дългосрочен план като свои граждани. „Снизходителните“ имиграционни практики на Канада също я правят потенциална цел за преселване на палестинци, се добавя в документа.

На пръв поглед това предложение „може да бъде сложно по отношение на международната легитимност“, се признава от изготвилите документа. – „Според нашата оценка боевете след евакуацията на населението ще доведат до по-малко цивилни жертви в сравнение с това, което може да се очаква, ако населението остане.“

Документът отхвърля другите две възможности: възстановяване на базираната на Западния бряг палестинска власт като суверен в Газа или подкрепа на ново правителство от местни в Газа. Наред с други причини, документът отхвърля тези възможности като неспособни да възпрат бъдещи атаки от там срещу Израел.

Възстановяването на палестинската власт, изгонена от Газа след едноседмичната война от 2007 г., която постави Хамас на власт, би било „безпрецедентна победа на палестинското национално движение, победа, която ще отнеме живота на хиляди израелски цивилни и войници, и не гарантира сигурността на Израел“, се казва в документа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Предлагам на израелците да отидат в Сибир. Там, под вещото ръководство на Русия, ще станат праведни източно православни.

  2. Къде ще бъдат изселени етническите българи, след тяхната окупация?!
    За момента са концентрирани в бетонните концлагери.
    След като през 2025 “законно” присвоят земите и ресурсите ни, с любезното съдействие на всички политически сили- къде ще бъдем прогонени?!
    От изконните ни земи?
    Ние не сме фактор, вече сме превзети.
    Можем само да се надяваме на спасение отвън- за нас ще се борят Русия, Турция, Запада(хазария) и Китай.
    Това, което зависи от нас е вътреешно да бутнем процеса в някоя от тези посоки.
    Затова призовавам софиянци на пети да излязат и да гласуват! Против хамериканското правителство.
    Ще фалшифицират много, но не могат да изфалшифицират резултата при масово гласуване!
    Хора, сънародници- това е шанс за пробив на системата отвътре!
    Друг няма да имаме скоро.
    Нека бъде на вашата съвест!
    И моля ви- на пети забравете за гъбите.

    • Мина някъде мернах и не запомних точните цифри но за кирчовеца имаше под 100 хил. гласа, а за втората лелка малко над 50 000.
      От 2 500 000 София…… останалите кандидати имат общо под 80 000.
      Активни са изглежда само кирчопитеците, които мразят българите и България.
      Дано успеете в така наречената столица да гътнете дебългаризаторите, макар че тази пача съм я чувал как искаше да ваксинира 100 от хората, а на такива няма шанс някога да повярвам. В Пловдив никакви шансове да се отървем от сананиските змиярници, ако путин не ни прати един сармат.

  3. Фъки, разликата с васко десето е девет %.
    Има реален шанс да бъде гътнат. А “лелката” никога не е била “за” задължителното ваксане.
    Тук не става въпрос за избор на кмет. А за идеята, че може народът да се обедини и наруши статуквото. И да падне хамериканската ала- бала сглобка.
    Става въпрос за идея!
    За енергия! За сила! За пробив в системата!
    Ако ме разбираш…
    В Пловдив сте много зле.
    А София отдавна не е София, а гето.
    Но все пак- заслужава си. Заради десетте процента. Българи:)
    Малко вяра бе, хора,
    Или ще ни има- или не. Ама айде все още да не лягаме да умиргаме, ми да направим което зависи от нас.

    • Въпроса не опира нито до вяра, нито е политически.
      Проблемите на българина са ментални, щом има толкова много дебили да гласуват за „хора“, които ги избиват…….
      Няма въобще за какво да говорим, но както писах по-горе пожелавам ви да изберете лелката. Не съм казвал, че няма шанс. Иначе беше-беше за масово наваксване, има видия потърси ги :)
      Аз пловдив съм го отписал завинаги и от дълги години го описвам като змиярник, въпреки в моите младежки спомени да е хубав град с хубави хора……. сега е……………… просяк за сармат.
      Дали ще ме има мен или не няма никакво значение, не ми и пука особено. Важното е да оцелеят тези проценти, за които говориш и България!

  4. Защо сте изненадани колко са гласували за кирчо и кокорчо нали с постановление от 4.10.2023 г. Кокорчо и бандата му увеличиха заплатите на бирниците с 18% считано от 01.08.2023 г. Хак ни е.

  5. Това преселване е копие от геноцида над индианците, извършен от щатските говедари! Евреите не са научили нищо ново, но следват примера на говедарите, защото двете държави са изградени върху отнети територии от местното население!

  6. Да припомня:
    В САЩ са избити 100 млн. индианци.
    ФАЩ е масонски проект.
    Децата на индианците са вкарвани в концлагери- забранявано им е да говорят родния си език.
    За убийството им е било нужно да изтребят храната им- затова са организирали изтребление на стадата. От бизони.
    Има снимки на купища изтребени стада.
    Да се върнем към България:
    Изтребиха ли храната ни- стадата?
    Колко хора устояха?
    Въведоха ли регистриране на кладенците?
    Отклоняват ли водите на цели села, за да ги изселят?!
    Да.
    Обиколете, вижте и много моля- не ми вярвайте.
    Питайте и кой държи концесиите за водата, кой продава “земеделски” земи, от къде- накъде?!!!
    За тия земи ТЕ мряха- а неква сглобгка ги продава!
    А вие мълчите.
    Вие, драги, мълчащите- сте съучастници.
    Съучастници в самоубийството си!
    И съучастници в убийството на България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *