Путин: Съгласих се да разменим Навални. Макрон ми предложи да Спрем Войната Временно заради Олимпиадата в Париж (С ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин коментира за първи път смъртта на опозиционера Алексей Навални и разкри персонално предложение, което му е направил френския президент за временно примирие в Украйна, докато трае олимпиадата в Париж. От предизборния си щаб той направи изявление пред медиите по актуални въпроси веднага след като стана ясно, че печели нов мандат. Путин спечели 87,33% от гласовете при обработени 99,52% от протоколите, по данни на ЦИК от тази сутрин, съобщава РИА „Новости“. Това е рекорден резултат в най-новата история на Русия.

За Навални

Руският президент Владимир Путин заяви, че се е съгласил на размяната на Алексей Навални няколко дни преди смъртта му в наказателна колония, където излежаваше присъда от 19 г. затвор. Путин каза, че е имал едно условие за размяната: „Да не се връща“. Президентът нарече смъртта на Алексей Навални тъжно събитие.

„Що се отнася до г-н Навални. Да, той почина, това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи, когато хора са умирали в затвора, но това не се ли е случвало в САЩ? Случвало се е, и то неведнъж“, каза Путин, цитиран от „Комерсант“.

„Няколко дни преди смъртта на Навални ми казаха, че има предложение той да бъде разменен за няколко руски граждани, които са в затвори в западни страни. Човекът, който ми предаде това западно предложение още не беше довършил изречението си, когато му отговорих, че съм съгласен. Но, за съжаление, се случи това. Съгласих се на размяната при едно условие: ще го разменим, но той да не се връща в Русия. Не можа да се случи тази размяна, но такъв е животът“, каза Путин.

Думите на Путин потвърждават изявлението на политическия директор на Фондацията за борба с корупцията на Навални Мария Певчих, което тя направи седмица след смъртта му. Певчих разкри, че с Кремъл е била постигната сделка за размяната на Навални с руснак, осъден за убийството на чеченски паравоенен командир в Германия, и че Навални е починал само няколко дни преди размяната да се осъществи.

Същевременно пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вдовицата на Навални Юлия през цялото време е имала възможност да дойде в Русия и да посети мъжа си в затвора, но е предпочитала да си стои в чужбина, предаде ТАСС. „Никой никога не е забранявал на вдовицата на Навални да дойде в Русия и да види мъжа си. Тя предпочете да си стои в чужбина. Защо? Вие сам можете да си отговорите на този въпрос“, каза Песков на чуждестранен журналист в интервю на английски език.

ВИЖ ВИДЕОТО:

За инцидентите по време на президентските избори

Подобни инциденти като разпиляване на бюлетини в избирателните секции са „най-малкото недемократични“: „Това е лошо, защото ако ти самият не искаш да гласуваш, ако не харесваш някого, това е едно. Но ако разпилееш бюлетините, ти се гавриш с останалите хора, които са дошли и са сметнали за необходимо да гласуват, и не се интересуваш от тяхната позиция – това е лошо“.

Опозицията може само да бъде похвалена за това, че призова хората да отидат до урните още на обяд: „Ако опозицията е сметнала, че е необходимо да дойдат и да гласуват, без значение за кого, но да дойдат и да гласуват – това е похвално за нея“. „Доколкото разбирам, разпиляването на бюлетините в някои секции всъщност не е постигнало никакъв ефект.“

За предложението на Макрон за временно примирие, докато трае олимпиадата в Париж

Русия може да разгледа предложение за окончателен мир, но не планира да води преговори за някакво временно примирие, свързано с олимпиадата в Париж, „защото на противника му свършват патроните“, а и за да може „Франция да усвои парите от спортното събитие“, каза руският президент.

Русия знае за присъствието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна, каза на пресконференцията Путин и допълни, че те масово умират там, съобщава ТАСС.

„Редовни подразделения на НАТО присъстват там, ние знаем. Повечето са временно освободени от военна служба в своите страни и в Украйна се подвизават като наемници. Но това са си натовски военни. Чуваме и френска реч там, и английска реч. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там, и то масово“, каза той. Путин обърна внимание на факта, че френският президент Еманюел Макрон, който преди седмица направи поредица от изявления за евентуално изпращане на войски в Украйна, вече е успял да внесе „корекции“ в позицията си.

„Макрон се коригира. В последните си изказвания обяснява, че контингентът на НАТО в Украйна щял да има второстепенни функции, щял да се занимава с обучение на военнослужещи от ВСУ, щял да им обяснява как да използват западната техника, щял да изпълнява и някои други функции от този род“, каза руският президент и допълни, че „това не е много по-различно от това, което правят т. нар. западни наемници в момента“.

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на конфликта в Украйна, а за мирното му уреждане и тази възможност все още не е пропусната, информира ТАСС. Според руския държавен глава с агресивната си външнополитическа реторика френският президент Еманюел Макрон „иска да прикрие вътрешнополитическите проблеми в страната си“.

Не е изключено в един момент да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война – нещо, от което никой не е заинтересован, коментира още Путин.

За изборите в САЩ

Русия няма предпочитания към кандидатите за президент на САЩ, ще работи с този, който бъде избран, заяви още Владимир Путин на пресконференцията от предизборния си щаб.

„Нямаме предпочитания към нито един от кандидатите за президент на САЩ. Ще работим с този, на когото американските избиратели гласуват доверие“, каза Путин. Но в същото време той коментира, че политическата ситуация в САЩ „не е демокрация, а катастрофа, на която се смее целият свят“.

В отговор на въпрос на журналист от чуждестранна медия относно нивото на демокрация в САЩ и в някои други западни държави, Путин каза: „Целият свят се смее на това, което се случва с тях. Ние в Русия се държим по-сдържано, отколкото техните опоненти в други страни по света, но това при тях е просто катастрофа, а не демокрация“.

Путин заяви, че руските избори са демократични, докато САЩ използват административни ресурси, за да атакуват един от кандидатите за президент. Той каза още, че не е изненадан от негативната реакция на Запада по повод президентските избори в Русия.

За отношенията със Запада

Реакцията на Запада по повод президентските избори в Русия не е изненадваща: „Какво искахте от тях да станат и да ръкопляскат? Те се борят с нас, и то с военни средства.“

Западните държави ще действат „все по-изтънчено“ срещу Русия заради появата на „нови поколения технологии и специалисти“, които „реално оценяват настоящите събития“, но те няма да променят целите си.

За приоритетите на Путин през новия му президентски мандат

„Приоритетно трябва да решим задачите в рамките на специалната военна операция, да укрепим отбранителните си способности, да укрепим въоръжените си сили.“

Основните задачи за развитието на страната бяха изложени в неотдавнашното обръщение към Федералното събрание. Плановете, изказани в него, са разработвани в продължение на няколко месеца: „Всичко предложено е осъществимо, всичко е изчислено.

За това дали Путин е мечтал за такъв феноменален изборен резултат

„Мечтаех за силна, независима, суверенна Русия. И се надявам, че резултатите от гласуването ще позволят на всички нас, заедно с руския народ, да постигнем тези цели“, заяви руския президент.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. РУСИЯ НЕ СПИРАЙТЕ ВОЙНАТА ЗАРАДИ МАКАРОНО,
    ЗАЩОТО ТОЗИ МЕСЕЦ НА ЗАТИШИЕ ТЕ ЩЕ СЕ СЪВЗЕМАТ,
    А МОЖЕ И ДА ВИ НАПАДНАТ ВИЕ ИМАТЕ ВЕЧЕ ОПИТ С НЕГОВИТЕ ЛЪЖИ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *