Орбан: Плановете на ЕС за поражение на Русия и смяна на ръководството ѝ няма да проработят

Сметките на лидерите на Европейския съюз за поражение на Русия в конфликта с Украйна и смяна на ръководството в Москва се оказаха крайно погрешни и сега Европа спешно се нуждае от друга стратегия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в столицата на Казахстан, Астана на срещата на върха на Организацията на тюркските държави, съобщава ТАСС.

Коментирайки украинския конфликт, той каза, че стратегията на лидерите на ЕС се е оказала „пълен провал“. „Те смятаха, а малцина сред тях и продължават да смятат, че Украйна ще спечели, а Русия ще загуби, след което ръководството в Русия ще се смени и те ще преговарят с новото ръководство на Русия. Този план обаче напълно се провали. Много амбициозен беше, но не проработи“, заяви Орбан.

Въпреки очевидния крах на тази кампания обаче, в Европейския съюз все още има големи сили, които са за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна, каза той. „Лидерите на ЕС искат Украйна да продължи да се бие и ще ѝ осигурят финансиране и оръжия за това, независимо колко пагубна е тази война и за самата Европа“, поясни унгарският премиер, като подчерта, че той лично няма обяснение за тази самоубийствена стратегия на ЕС.

В тази връзка той каза, че Европа спешно се нуждае от план Б за Украйна, който предвижда прекратяване на огъня и мирни преговори. „Унгария подкрепя план Б. Ние призоваваме за изграждането на нова европейска архитектура за сигурност, която да е приемлива както за Русия, така и за Украйна“, каза Орбан.

Освен това той изрази увереност, че „новата европейска архитектура за сигурност задължително трябва да включва Турция, което ще има положително въздействие върху целия тюркски свят“. „Без Турция не може да има сигурност в Европа“, отбеляза унгарският премиер.

Орбан се обяви също за съхраняване на икономическите връзки между Изтока и Запада и против разделянето на света на нови политико-икономически блокове.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *