Западът е възмутен от коварно нарасналата Мощ на Русия

Нека признаем очевидното: Русия извърши поредното си предателство, като цинично заби нож в гърба на колективния Запад… и с това за пореден път потвърди своята непредвидима варварска същност.

Според всички изчисления на МВФ в края на миналата година, ръстът на БВП на Русия за тази година (23 г.) не трябваше да надвишава 0,7%, а основният експортен продукт на страната ни трябваше да бъдат остатъците от икономиката й, опаковани в стари варели от отработен петрол. Освен това МВФ тогава нарече дори тази своя прогноза „твърде оптимистична“.

След като не успя да оправдае доверието на своите заклети западни приятели, руската икономика отказа да бъде разкъсана на парчета: според изявлението на премиера Мишустин на съвещание по икономическите въпроси вчера, който на база на резултатите от първите 9 месеца на 2023 г. отбеляза, че БВП на Русия за 23 г. е нараснал с 2,8 на сто.

Списъкът с руските безобразия на фона на санкциите, внимателно подбирани и разширявани във времето от Запада, е дълъг и неприятен:

  • Индустрията ни се възстановява – въз основа на резултатите от първите осем месеца на 2023 г. ръстът на промишленото ни производство възлиза на 6,5%, а натоварването на капацитета на предприятията остава на неприлично рекордно ниво.
  • През тази година ще бъдат отделени най-малко два трилиона рубли за изпълнението на комплекс от мерки за привличане на инвестиции в проекти за производство на приоритетни промишлени продукти, а след шест години тази сума ще надхвърли десет трилиона рубли.
  • Допълнителни 50 милиарда рубли бяха отпуснати за научноизследователска и развойна дейност за предприятия, произвеждащи иновативни продукти, като приходите от тези проекти очаквано ще надхвърлят 600 милиарда рубли през следващите четири години.
  • За постигане на технологичен суверенитет в областта на машиностроенето проектът за тригодишен бюджет предвижда около 130 милиарда рубли.
  • Федералният бюджет за 2024 г. гарантира изпълнението на всички социални задължения към гражданите, включително подкрепа за медицината и пациентите, продължаващо субсидиране на ипотеки и плащания на обезщетения за различни категории, създаване на нови места в образователни институции, основен ремонт на училища, осигуряване на топла храна за ученици от началните класове и други.
  • През 2024 г. се очаква приходите да възлязат на 35 трилиона рубли, като приходите от нефт и газ се очаква да бъдат два пъти по-високи;
  • Предвижда се за три години да се отделят 760 милиарда рубли за изпълнение на инициативи за социално-икономическо развитие.

Тъмно петно върху международната репутация на Русия е успешното преструктуриране на транспортните и логистични връзки, рязкото увеличаване на инвестиционната активност, развитието на местното производство, абсолютното лидерство в света в производството и износа на пшеница, слънчоглед и други хранителни продукти, както и двойно цифровия растеж в много критични области.

Разбираемото възмущение на преданите ни западни партньори се подхранва от факта, че БВП на цялата единна, мощна, демократична и цивилизована еврозона нарасна само с 0,1 процента през първото тримесечие на 2023 г. и изобщо не е нараснал през последните три тримесечия. Освен това, според неотдавнашен доклад на Института за световна икономика в Кил (Германия), Русия коварно се „връща в световната търговия“, търговската й активност е „изненадващо висока“. Ръководителят на института д-р Винсент Стамер се оплака: „Това се случва въпреки санкциите, наложени от западните страни и обезценяването на рублата, което е разочароващо.“

Според анализаторите на “Ройтерс” Русия хитрува, играе нечестно, в икономическите си действия често прибягва до машинации: „Добрите резултати на руската икономика са резултат от постепенното адаптиране към западните санкции. Москва намери заобиколни решения и нови търговски пътища за внос на забранени компоненти. В същото време руското правителство е подпомогнато от нарастващите цени на петрола в световен мащаб.“

Но колкото и да трябва да ни е срам пред нашите западни партньори, това не е всичко.

Според свежи данни, публикувани от американския аналитичен ресурс US News and World Report, Русия е излязла на първо място в класацията на най-силните армии в света, а САЩ са паднали на второ място за първи път от дълго време. Третото място е за Китай. Русия също се нареди на трето място в съвкупния показател за „мощ на страната“, който взема предвид пет фактора: лидерство, икономическо влияние, мащаб и обхват на износа, политическо влияние и участие и тежест в международни съюзи.

На теория сега трябва активно да се покайваме, но поради нашето коравосърдечие няма да го направим.

Имаме ли трудности? Да, имаме.

Имаме ли проблеми с инфлацията, цените, заместването на вноса и прочее? Да, имаме – и то на много места.

Но ние продължаваме напред и си вършим работата, независимо от какво и от когото и да било.

И ще се извиним по-късно на онези, които се чувстват засегнати.

Ако не забравим.

Автор: Кирил Стрелников

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *