Какво се случва на фронтовете на СВО:

Обстановката в зоната на бойните действия продължава да се нажежава и все повече да се ожесточава. Руската армия пое инициативата в няколко направления. Въоръжените сили на Украйна също не седят със скръстени ръце, като събират и мобилизират очевидно последните си човешки резерви. За това как се развиват събитията на фронтовата линия – в материала по-долу:

Умерен оптимизъм

Най-горещата точка все още е Артьомовск (известен още като Бахмут). Градът се отбранява както от части на редовната украинска армия, така и от отряди на териториалната отбрана. В тила на воюващите са разположени заградителни отряди от нац. батальона „Кракен“ като гаранти, че никой от войниците на ВСУ няма да напусне самоволно позициите си. Същата работа в Угледар се върши от нац. батальона „Азов“. Зеленски твърди, че и двата града няма да бъдат отстъпени на руските сили. В резултат на това, както признават и западните медии, ежедневните загуби на ВСУ са трицифрени.

Руските военни са обградили Артьомовск от изток, север и юг, прекъсвайки три от четирите снабдителни пътя. За да блокират последния път – до Часов Яр, трябва да поемат контрола над Парасковиевка. По тази причина там в момента е огнен ад.

Прекъснат ли и тази последна „линия на живота“ на украинския гарнизон в Бахмут (Артьоомовск), тогава войските в града ще попаднат в оперативно обкръжение – без подкрепления, и с единствената възможност да избягат от града на малки групи пешаци през полето.

„Щурмови групи на „Вагнер“ и армията на ДНР са се окопали в северната част на града. Освен това те разшириха контролираната от тях зона на изток, напълно овладявайки промишлената зона. Водят се ожесточени улични битки, в които отстъпвайки ВСУ се бият за всяка къща. Имаме обаче предимство в артилерията. На един техен залп отговаряме с 4-5 наши”, разказва офицер от 1-ви армейски корпус на армията на ДНР с позивна “Клим”.

Сривът на отбраната им по линията Северск-Артьомовск ще принуди ВСУ да се изтеглят далече на запад. Според ръководителя на ДНР Денис Пушилин режимът в Киев в момента спешно строи укрепления на южния фланг на линията. Славянск-Краматорск-Дружковка-Константиновка.

ВСУ минират жилищните блокове в Угледар – значи се готвят да отстъпят

Руската армия атакува здраво и Угледар, югозападно от Донецк. Киев е осигурил към града непрекъснат поток от подкрепления в жива сила и боеприпаси, които идват от Курахово и Велика Новосельовка. След като съберат в Угледар достатъчно войници и тежки оръжия, ВСУ може да опитат да ударят гр. Волноваха, който беше освободен от руснаците още през пролетта, за да прережат магистралата Донецк-Мариупол.

Руските войски контролират напълно южното предградие на Угледар – Павловка – и са се закрепили в южните части на самия Угледар. В същото време частите на 1-ви армейски корпус на Народната милиция на ДНР поетапно напредват в Маринка край Донецк. Ако ВСУ бъдат изтласкани оттам, под контрола на руските сили ще попадне единственият все още функциониращ маршрут за снабдяването на Угледар.

„Виждаме, че в самия Угледар жилищните блокове трескаво се минират от ВСУ: така се прави, когато армията се готви за отстъпление. Според нашите оценки в самия град все още има около хиляда цивилни”, разказва главата на ДНР Денис Пушилин.

С превземането на Угледар фронтовата линия ще се премести на запад от Донецк чак при Курахово и Велика Новосельовка – селища, които дълги години бяха тил на украинската групировка, която обсажда столицата на размирния донбаски регион. И най-важното, интензивността на обстрелите на ВСУ по големите градове на ДНР Донецк и Горловка ще намалее.

Кой ще настъпва и кой ще се защитава през пролетта

Боевете на линията Кременная-Сватово не стихват. Там е границата на ЛНР с Харковска област. Страните извършват пробни атаки в сивата зона, водят затормозяващ врага артилерийски обстрел. Руската армия, макар и бавно, напредва. В посока Купянск стигна до западните и северозападните покрайнини на село Двуречное в Харковска област. А също така и установи контрол над опорните пунктове на ВСУ в Ямполовка.

Украинските войски контраатакуват в района на Журавка. Но според военните всяка тяхна атака е провал с много жертви.

През януари започнаха локални настъпателни операции в южното Запорожко направление. Боевете продължават почти по цялата фронтова линия. Основните укрепления там са в района на градовете Орехов и Гуляйполе.

„Армията затвърди успехите си. Първата ни отбранителна линия е изнесена напред. Сега тя се изгражда, допълва и оформя, за да се защитят новопревзетите територии. През януари успяхме да постигнем повече, сравнено с последните няколко месеца общо”, разказва Владимир Рогов, член на главния съвет на Запорожката областна администрация.

Според западни анализатори именно това направление се смята за най-вероятно за бъдещо настъпление на ВСУ. Очаква се Киев да прехвърли там новосформираните си бригади в Западна Украйна, въоръжени с новопристигналата военна техника на НАТО. Възможно е обаче УкроВермахта да се откаже от този свой офанзивен план заради мощните удари на руските войски в други сектори на дългия хиляда километра фронт.

Андрей Коц

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

    • Многократно има изявления че…С подлеци, предатели и престъпници Русия няма да се занимава……
      Ще има да чакашшшшшшш.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *