ЕК си изми ръцете: Всяка държава от ЕС сама си решава дали и колко оръжие и пари да прати на Украйна

Подкрепата на ЕС за Украйна остава твърда и във всички области – политическа, икономическа, хуманитарна, дипломатическа и военна. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в Брюксел в отговор на въпрос, свързан с обявеното от Полша намерение да не доставя повече оръжие и финансиране на Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и украинският президент Зеленски Снимка: архив

За нас е важно политиката на ЕС за Украйна да не се променя, добави говорителят. Продължаваме финансовата помощ за Киев и подкрепата за украинските бежанци, посочи той. Говорителят допълни, че от началото на войната в ЕС има единодушие между държавите – членки по въпроса за оказване на пълна подкрепа на Украйна – всестранна и с всичко възможно.

По думите му, държавите от ЕС оказват помощ на Украйна на доброволна основа. Те във всеки един момент имат свободата да решат да продължат или да прекратят доставките на оръжие, както и финансирането на Украйна. Политиката на ЕС остава непроменена и тя е за оказване на трайна и твърда подкрепа за Украйна, докогато е необходимо, заяви говорителят.

Той уточни обаче че ЕС не доставя оръжие, доставките се извършват от държавите в него, а ЕС само покрива част от разноските. Държавите решават кога, какво и колко да изпратят на украинската страна, поясни говорителят. От което става безпощадно ясно, че Европейската комисия се опитва да си измие ръцете и да прехвърли цялата отговорност за престъпното поведение на Запада в Украйна върху страните членки в съюза.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Урсулите първо да обяснят, кой освен Унгария е държава в джендърхалифата им, щот повечето са окупирани яко, някой от 75-80 г.

  2. Урсулата (уруспията) бих я разбрал. Руснаците изчистиха не толкова отдавна нацистките фон дер лайна и тя като тяхна потомка мрази Русия.
    Само че сега, когато наближава Втория Нюрнбергски Съдебен Процес срещу нацизма уруспията взе да дава заден ход. С други думу:
    – Аз не съм виновна – вие сами се натискахте да помагате на нацистите.
    Уруспийо дърта! Как ще обясниш на милионите НЕ-НАЦИСТИ в Германия милиардите, които ОТКРАДНА от тях за да поддържаш един ПРЕСТЪПЕН НАЦИСТКИ РЕЖИМ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *