Захарова: Шокирани сме от изгонването на руски свещеници от България в коли с решетки като престъпници

Москва е възмутена и шокирана от изгонването на свещеници от Руската православна църква (РПЦ) от България. С този акт София цели да прекъсне отношенията между православните църкви на двете страни. Това се казва в коментар на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, публикуван на сайта на ведомството, предаде ТАСС.

„На 21 септември свещениците от Руската църква в София са били привикани в българската имиграционна служба, откъдето са получили заповед в срок от 24 часа да напуснат територията на тази балканска държава като лица, предполагаемо представляващи заплаха за националната ѝ сигурност. Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на храма“, се казва в изявлението на Мария Захарова.

По думите ѝ, този крайно неприятелски акт не подлежи на никакво логично обяснение. Възмутени и шокирани сме от случилото се, подчертава Захарова. 

„Хората, посветили живота си на служение на Бога в името на единството на руския и българския народ на основата на общата ни религия и християнски ценности, подобно на престъпници в специални коли с решетки на прозорците, бяха върнати обратно в храма от Българската имиграционна служба, за да си приберат нещата и ще бъдат изгонени като нарушители. Те просто ще бъдат отведени до границата със Сърбия, където ще бъдат изоставени на произвола на съдбата. Особено богохулство е, че тази стъпка бе предприета на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за енориашите на Руската православна църква“, се казва в изявлението.

Старият руски храм, който дълги години беше място за обща молитва на руснаци и българи, отсега нататък ще бъде затворен.
Още веднъж подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна.

Това за пореден път показва, че сегашното ръководство на България окончателно е поело по пътя на разрушаването не само на политическите контакти между държавите ни, но и на културно-хуманните връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ“, предаде ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Най- страшното е ГОВЕЖДОТО мълчание на нашето духовенство и на т.н. интелигенция. Палитрата от действия, които нашите политически ИЗРОДИ извършват под диктата на посолството, за да приключат със историческите ни връзки с Русия и с държавата ни се оказа неочаквано богата. Никой досега не направи и най-малък опит да обособи всички негативи в духовен и материален план, откакто сме се предали в ръцете на американските господари. След 140 години независима България сме на път да бъдем върнати на Турция, за да бъде наказана Русия, досущ както става с Украина. Няма нищо шокиращо, това е мисията на английските колонизатори.

  2. И никой досега не е попитал с какво право се кичи и пъчи Англия като велика, с пиратите ли, с колониалното си минало ли, или с един само Шекспир и с парната машина.Щото приносът и в съвременната цивилизация е малък, а колониалното и наследство и жертвите по нейна вина са МИЛИОНИ.И защо целият свят трябва да говори езика на островна Англия, защо нашите политици са КАСТРИРАНИ от всякакво национално чувство и се правят усърдно на съвременни роби. Това е фундаменталният въпрос. Ако един пожарникар се прави на ШУТ, ако цяла плеяда селектирани Кириак-Стефчовци са готови да ближат подметките на поредния господар, защо това трябва да прави и целият народ, ЗАЩО.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *