Хърш: Войната свърши. Русия победи. Но Белият дом и американските медии трябва да поддържат лъжата

Следващият вторник ще се навърши една година от унищожаването от администрацията на Байдън на три от четирите тръбопровода „Северен поток“ 1 и 2. Имам още какво да кажа по този въпрос, но ще трябва да почака. Защо? Защото войната между Русия и Украйна, в която Белият дом продължава да отхвърля всякакви разговори за прекратяване на огъня, е в повратен момент.

В американската разузнавателна общност има значителни елементи, които, опирайки се на полеви доклади и техническо разузнаване, смятат, че деморализираната украинска армия се е отказала от възможността да преодолее силно минираните тристепенни руски отбранителни линии и да пренесе войната в Крим и четирите области, завзети и анексирани от Русия. Реалността е такава, че разбитата армия на Володимир Зеленски вече няма никакви шансове за победа.

Служител, който има достъп до актуална разузнавателна информация, ми каза, че войната продължава, защото Зеленски настоява, че трябва да продължи. В неговия щаб или в Белия дом на Байдън не се обсъжда прекратяване на огъня и няма интерес към преговори, които биха могли да доведат до прекратяване на клането.

„Всичко това са лъжи“, казва служителят, говорейки за украинските твърдения за постепенен напредък в офанзивата, която понася зашеметяващи загуби, докато печели позиции в няколко разпръснати района, които украинските военни измерват в метри на седмица.

„Нека бъдем ясни“, каза служителят. „Путин извърши глупав и саморазрушителен акт, като започна войната. Той си мислеше, че има магическа сила и че всичко, което иска, ще се получи“. Първоначалната атака на Русия, добави служителят, е била лошо планирана, с недостатъчен персонал и е довела до ненужни загуби. „Той беше излъган от своите генерали и започна войната без логистика – без възможност да снабдява войските си“. Много от провинилите се генерали са уволнени скоропостижно.

„Да – каза ми служителят, – Путин постъпи глупаво, без значение колко е провокиран, като наруши устава на ООН, както и ние“ – имайки предвид решението на президента Байдън да води прокси война с Русия, като финансира Зеленски и неговите военни. „И затова сега трябва да го обрисуваме в черни краски, с помощта на медиите, за да оправдаем грешката си„.

Той имаше предвид тайната операция за дезинформация, която е имала за цел да омаловажи Путин, предприета от ЦРУ в координация с елементи на британското разузнаване. Успешната операция накара големите медии тук и в Лондон да съобщят, че руският президент страда от разнообразни заболявания, сред които кръвни разстройства и тежък рак. Според един от често цитираните разкази Путин се лекувал с големи дози стероиди.

Не всички се заблудиха. През май 2022 г. „Гардиън“ скептично съобщи, че слуховете „обхващат цялата гама: Владимир Путин страда от рак или болест на Паркинсон, твърдят непотвърдени и непроверени съобщения“. Но много големи новинарски организации се хванаха на въдицата. През юни 2022 г. Newsweek разгласи това, което обяви за голяма сензация, позовавайки се на неназовани източници, според които Путин се е подложил на лечение два месеца по-рано от рак в напреднал стадий: „Властта на Путин е силна, но вече не е абсолютна. Борбата в Кремъл никога не е била по-интензивна. Всички усещат, че краят е близо.“

„В първите дни на юнската офанзива имаше няколко ранни украински пробива“, каза служителят, „в близост до първата от трите огромни бетонни защитни бариери на Русия, която беше в тежък капан, и руснаците се оттеглиха, за да ги засмучат /украинците/. И всички те бяха убити.“

След седмици на големи загуби и малък напредък, както и ужасяващи загуби на танкове и бронирани машини, той каза, че основните части на украинската армия, без да обявяват това, на практика са отменили настъплението. Двете села, за които украинската армия наскоро заяви, че е превзела, са изключително малки.

В продължение на много седмици съобщавах за дългогодишните разногласия между ЦРУ и други елементи на разузнавателната общност относно прогнозите за настоящата война в Украйна. Анализаторите на ЦРУ неизменно са били много по-скептични от колегите си от Разузнавателната агенция по отбраната (DIA) по отношение на перспективата за успех в Украйна. Американските медии пренебрегнаха спора, но не и изданието Economist със седалище в Лондон с добре информираните си репортери. Трент Мол, директор на отдела за анализи на DIA, даде извънредно интервю за Economist, в което защити оптимистичните доклади на агенцията си за войната в Украйна и нейното проблемно контранастъпление.

Мол заяви пред „Economist“, че неотдавнашните военни успехи на Украйна са „значителни“ и дават на силите ѝ 40-50% вероятност да пробият тристепенните отбранителни линии на Русия до края на тази година. Той обаче предупреди, че „ограничените боеприпаси и влошаването на времето ще направят това „много трудно“.

В интервю за „Economist“, публикувано седмица по-късно, Зеленски признава, че е забелязал – че как да не забележи? – нещо, което списанието цитира като „промяна в настроението на някои от партньорите му„.

Зеленски също така призна, че това, което той нарече „неотдавнашни трудности“ на страната му на бойното поле, е било възприето от някои като изразено от него желание да започне сериозни преговори за прекратяване на войната с Русия.

Той нарече това „лош момент“, защото Русия „го е изтълкувала по същия начин“. Но той отново даде да се разбере, че мирните преговори не са на дневен ред, и отправи нова заплаха към онези лидери в региона, чиито страни приемат украински бежанци и които искат, както ЦРУ е докладвало на Вашингтон, край на войната.

В интервюто Зеленски предупреди, както пише Economist: „Няма как да се предвиди как милионите украински бежанци в европейските страни ще реагират на това, че страната им е изоставена.“ Зеленски заяви, че украинските бежанци в Европа „се държат добре… и са благодарни на европейските страни, които са ги приютили“, но няма да е „добра история“ за Европа, ако реши да спре подкрепата си за Украйна и „натика тези хора в ъгъла“. Тогава в тези страни „може да се стигне и до революция, до улични бунтове“. Това не е нищо друго, освен директна заплаха.

Посланието на Зеленски тази седмица пред годишната Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк не предложи нищо ново и, както съобщи „Вашингтон пост“, той получи задължителното „топло посрещане“ от присъстващите. Но, отбелязва „Пост“, „той произнесе речта си пред полупълна зала, като много делегации отказаха да се явят и да изслушат това, което той имаше да каже„. Лидерите на някои развиващи се страни, допълва докладът, са „разочаровани“, че многобройните милиарди, които администрацията на Байдън харчи без сериозна отчетност за финансиране на войната в Украйна, водят до продоволствена криза и саботират усилията им да се борят с бедността и да осигурят по-сигурен живот за своите граждани“.

Президентът Байдън не говори за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня във война, която Украйна не може да спечели и която допринася за замърсяването на околната среда с огромни обеми и темпове. Байдън, с подкрепата на Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, но с намаляваща подкрепа в огромни части от Америка, с безрезервната си финансова и морална подкрепа за войната в Украйна сам я превърна във въпрос, който трябва да се реши, за да бъде преизбран.

Запитан от кореспондента на CBS Скот Пели дали смята, че „заплахата от ядрена война е зад гърба ни“, Зеленски отговори: „Мисля, че Путин ще продължи да заплашва. Той изчаква Съединените щати да станат по-малко стабилни. Той смята, че това ще се случи по време на изборите в САЩ. Путин ще търси нестабилност в Европа и Съединените американски щати. Ще използва страха от използване на ядрени оръжия, за да подхрани тези страхове сред западните народи. Той ще продължи да заплашва.“

Американският разузнавач, с когото разговарях, прекарал първите години от кариерата си в борба със съветската агресия и шпионаж, уважава интелекта на Путин, но презира решението му да започне война с Украйна и да инициира смъртта и разрушенията, които войната носи. Но, както ми каза той, „Войната свърши. Русия победи. Вече няма украинска офанзива, но Белият дом и американските медии трябва да поддържат лъжата.

Истината е, че ако на украинската армия бъде заповядано да продължи настъплението, армията ще се разбунтува. Войниците са на предела на физическите и психическите си сили, те са крайно демотивирани от безсмислената и безрезултатна смърт на стотици хиляди техни съграждани, но това не се вписва в глупостите, които пиарите на Белия дом пишат в речите на Байдън.“

Сиймор Хърш

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *