Джоузеф Стиглиц – Нобелов лауреат за икономика: Източна Европа е Големият Губещ от началото на 21 век

Джоузеф Стиглиц – Нобелов лауреат за икономика:

„Източна Европа е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна Европа, и основно на Германия.

От 30 години насам Източна Европа е хваната в типичната „хватка на доминионите“, известна още от Римската империя. Това е моделът, при който една държава се колонизира, като се подкупи елитът й. Римляните не са завладявали държави и територии само с легионите си. Много повече земи са присъединили по мирен път. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции. Империята ти е зад гърба, и с нейна помощ можеш да събереш много повече данъци от населението в сравнение с преди. Така има повече и за теб. Т.е. това е съюз на местните елити с империята, чиято цел е да се издоят поданиците. Тази римска система е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ.

В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местните елити чрез еврофондовете. Елитите вкарват държавите си в ЕС, и с помощта на медиите и цялата държавна машина превръщат членството в ЕС в абсолютна религия, включително с репресии срещу онези, които са против. Излизането от съюза се обявява за ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват се местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори за много дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.

Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са „подкупът“, който западните държави плащат на източноевропейските елити. В замяна им се поднася пазарът на съответната страна и той се дои и изсмуква в полза на западните корпорации. Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между еврофондовете, които Брюксел дава на източноевропейските пазари и източеното от тези пазари е повече от 1:10 в полза на Запада.

Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре да плаща тази огромна субсидия, която в момента дава на Западна Европа, тя ще стане двойно по-богата. Минимум. Това би успокоило обществото и доста би намалило емиграцията, което е другият начин на Западът да изсмуква източния ресурс. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така допълнително задълбочава изоставането на Източна Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ МРАЗИМ ВИ НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕМ БРАТЯ С ВАС ПО ВОЛЯТА НА ГОСПОД ИМАМЕ НАЙ ВЕЛИКИЯ И СВЯТ РОДЕН ИСТИНСКИ БРАТ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ НЕПОБЕДИМА И ГОРДА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ

  2. Колко българи са чули за този световно известен икономист, колко хора са чели нещо от него, а той ни отваря очите за простите истини, прости и страшни, защото тук става въпрос за национални престъпници, както политици, така и цялата журналистическа гилдия. Горният анализ е есенцията на сегашния колониализъм, срещу който у нас никой не се и бори.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *