„Свободная Пресса“: При война с НАТО, ще се наложи да ударим България! Ракетите ни са точни и поразяват само военни обекти!

В контекста на новата студена война със Запада, расте и напрежението между Русия и братска доскоро България.

Това пише авторитетното руско онлайн издание „Свободная пресса“. И продължава:

Министерството на образованието на България реши да въведе училищна програма за „патриотично възпитание“. Жителите на малката балканска държава възприемат това като знак за подготовка за участие в бъдеща война на НАТО с Русия.

След 30 години либерално управление патриотизмът в България е превърнат в покойник, за когото се говори или добро, или нищо. В същото време мнението на коментаторите по въпроса за патриотичното възпитание е разделено. В България се водят спорове относно военното обучение в училище. Мненията са поляризирани. За едни то е полезно, а за други е абсолютно ненужно, защото България нямало с кого да се бие. Първите им отговарят, че скорошното купуване на американски самолети и други оръжия, както и бомбардировачи не е нищо друго, освен подготовка на НАТО за скорошен въоръжен сблъсък с Русия. „Разбирате ли кого ще бомбардираме? Затова нашето правителство подписа споразумение с американците за изграждане на център на НАТО във Варна“, коментират българите.

Руското онлайн издание е цитирало още два интересни за него коментара от българските социални мрежи: „Аз не съм полагал клетва да служа на НАТО“ и „Трябва да помним, че помни, че Русия е нашата освободителка от турското иго“.

И така, ще откажат ли българите да воюват с Русия или тази дискусия е безпредметна, защото българите са дотолкова зависими и несвободни, че никому не пречат и няма с кой да воюват?“, питат от изданието.

„Що се касае до общоприетото мнение, че „няма с кого да воюват“ – българите се заблуждават. Първо, в страната има голямо турско-ислямско малцинство и неизвестен голям брой ислямисти. На второ място, България граничи с Турция, която все по-често намеква, че възнамерява да възстанови поне частично Османската империя“, казва Вадим Трухачов, доцент в катедрата по външни регионални изследвания и външна политика на Руския държавен университет за Хуманитарни науки, както и доктор на историческите науки.

Вижте интервюто на „Свободная пресса“ с доц. Трухачов:

-„СП“: – Възприемат ли българите Русия за свой враг? И ако не, защо влязоха в НАТО? Българите не са естествени русофоби като балтийци и поляци…

-„Те не са естествени русофоби. Но САЩ вмениха на България, че ако желае да влезе в клуба на развитите западни държави ЕС, тя първо трябва да стане член на НАТО. Така се възприемат ЕС и НАТО. България стана член на НАТО изцяло по икономически причини, защото се надяваше, че това ще й донесе пари. Освен това не бива да преувеличаваме симпатията на българите към Русия. Българите не са сърби. В София я няма тази любов към руснаците, каквато витае в Белград. Затова и нямаше обективни пречки пред членството на България в НАТО. Русофобията не е задължително условие за членство в Северноатлантическия алианс“.

-„СП“: По съветско време наричахме България „16-та република на СССР“. Дотолкова двата народа бяха близки… Чувствахме благодарността им за това, че Русия ги е освободила от турско робство. И днес ли българите са толкова изпълнени с благодарност към Русия, че да откажат да воюват срещу нея?

-„И през двете световни войни България заставаше на страната на нашите врагове – макар и с неохота. По-голямата част от българите не мразят руснаците, а някои от тях все още чувстват привързаност към Русия. Разбира се, българите гледат на евентуална война с Русия като на кошмар. Но това не ги прави русофили“.

-„СП“: Много европейски държави, които Русия навремето освободи от турците, а след това от Хитлер с цената на стотици хиляди убити руски войници, днес не желаят да си спомнят за това.

-„В Европа нямаме други приятелски правителства, освен сръбското. В много страни има определен процент русофили. В България, в Македония, в Сърбия, в Армения, в Гърция, в Унгария те са мнозинство. В Италия, Испания и Франция също голям процент от населението ни симпатизира. Проблемите ни са с техните правителства.

-„СП“: С какво България може да е полезна на НАТО при война с Русия?

„България има излаз на Черно море. Възможно е там да се формира бази за бойни кораби и подводници на САЩ и други страни от НАТО. От българските летища могат да излитат самолети, за да бомбардират Крим. Ако това се случи, ще се наложи да ударим по българска територия – колкото и да не ни се иска“.

-„СП“: Как трябва да се държи Русия с тези „братя-славяни“?

-С народите – приятелски, а с прозападните им правителства – твърдо. В случая с България на този етап трябва да поддържаме минимум отношения, докато начело на правителството им е западен агент като Бойко Борисов. Този човек ни лъга твърде дълго и твърде много. Той е една тотално дискредитирана фигура. И с останалите страни от ЕС Русия трябва да поддържа единствено строго прагматични отношения. Не бива да храним илюзии. Те са вредни.“

„Патриотичното възпитание е правилно“, продължава темата Михаил Александров, експерт в Центъра за военно-политически изследвания към МГИМО. „Основното е, че патриотизмът не трябва да се заменя с пропагандно заблуждаване на населението и насаждане на фалшиви доктрини, като русофобия. А в България, която е под ботуша на Запада, има голяма опасност това патриотично възпитание да бъде заменено с русофобия.

Що се отнася до възможността за България да влезе във война … Това е напълно реално. България е имала и все още има латентни конфликти с редица свои съседи и по-специално с Турция. Военният, икономическият и демографският й потенциал обаче са твърде минимални, ако ги сравним с тези на Турция. В такъв един конфликт България не би имала никакъв шанс за победа.

България има териториални претенции и към Република Северна Македония. Откакто влезе в НАТО обаче този въпрос не е актуален. Освен това, докато НАТО доминира Европа, конфликти между членове на Алианса са малко вероятни. Имаше един такъв конфликт между две натовски държави – Гърция и Турция. Но дори там НАТО успя да тушира напрежението и да предотврати открита конфронтация.

Затова смятам, че единственият военен конфликт, в който България може да бъде привлечена противно на волята си, е война между НАТО и Русия. НАТО не спира да пълзи към границите на Русия. И този процес тече с неспирни провокации от тяхна страна и заплахи към Москва“.

-„СП“: Българите масово са убедени, че ги готвят за война с Русия. Те са обезпокоени от поредицата от покупки на американски изтребители и от изграждането на НАТО-вски зентър във Варна. Може ли това да се счита за подготовка за война?

-„НАТО определено се готви за война с Русия. И ще атакува когато приключи с изграждането на военната си инфраструктура и дислоцира достатъчно количество военна сила в Източна Европа. За България тази ситуация няма да е качествено нова. През Втората световна война германците германците я натиснаха и взеха територията й на абордаж, без да пукне нито една пушка. Направо си я направиха съюзник, а тя никак не се възпротиви. Сега страната е тотално доминирана от НАТО и българите отново не са в състояние да се противопоставят и да защитят своята независимост. Те не са сърби. Българите са покорен народ, който никога не би въстанал за свободата си. Затова се налага все някой друг да ги освобождава. А тази „чест“ все се пада на Русия. Но вече два пъти ги освобождавахме и какво получихме? Плюнка в лицето. Така че нека този път сами се измъкват от кашата, в която са се забъркали, ако искат, разбира се. Тук някои ще ме репликират и ще кажат: Ама, то, храчките по нас са от техните правителства, иначе народът ни обича. Аз обаче ще попитам: А защо този русофилски народ търпи си избира и търпи подобни безчестни и недостойни правителства?“

-„СП“: Да, ние сме свидетели. Имаше случай, когато на учения на НАТО български войници отказаха да стрелят по цели, защото били облечени в униформи на руската армия.

-„Това е добре. Това означава, че пропагандата на НАТО все още не е успяла да заблуди всички българи. Но така или иначе, всички случаи, българите, както казах, няма да се бият с Русия. И то не само заради своята русофилия. Те имат чувство за историческа благодарност, но няма да се бият и по друга причина- наясно са колко трагично за тях би приключила тази война. Следователно те няма да си мръднат и пръста за да окажат на НАТО каквато и да е реална военна помощ, а военните бази на тяхна територия бързо ще бъдат унищожени от ракетни удари на руската армия. За щастие ракетите ни са точни и поразяват само военни обекти“. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

31 коментара

  1. ЧЕТА, И СИ ЗАДАВАМ ВЪПРОСИ:1КЪДЕ БРАТЯТА РУСНАЦИ ЗАБРАВИХА РОЛЯТА НА ГОРБАЧОВ? ПРОБЛЕМИТЕ НА РУСИЯ С БЪЛГАРИЯ, НЕ СА ЛИ СЪЩИТЕ , КАТО ТЕЗИ НА РУСИЯ С ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА. 3.КАКВА БЕШЕ РУСИЯ ПРИ ЕЛЦИН? НЕ НИ ЛИ ХВЪРЛИХА НА КУЧЕТАТА? 4. СЪЗДАДЕНИЯ ВАКУМ 30ГОДИНИ СЕ ЗАПЪЛВАШЕ. . АКО ДО 2000Г РУСИЯ РЕШАВАШЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ И СЕ ДИСТАНЦИРАШЕ ОТ БИВШИТЕ СИ СЪЮЗНИЦИ,ТЕ КАКВО ТРЯБВАШЕ ДА ПРАВЯТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ СИГУРНОС?. ДА ЧАКАТ ,РУСИЯ ДА СЕ СЪБУДИ ИЛИ ДА ТЪРСЯТ ВАРИАНТИ.? ИМА ОЩЕ МНОГО ,МНОГО ВЪПРОСИ, И НИЕ СЕ ПИТАМЕ ПРЕЗ ПЕРИОДА 1984 –1990Г КОЙ, КОГО ПРЕДАДЕ? КОЙ ЗАИГРА С НОМЕНКЛАТУРАТА И СЪЗДАДЕ ОЛИГАРХИЯТА– ЕДВА ЛИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ?

    • Мдаааа…. настават избори и вашата-нашата пасивност пак ще помогне да боко -Българоубиеца да си играе собствената си игра, която „съснощ“ е игра само за собственото му физическо оцеляване. Падне ли Гроб пада и той….после следва…реквием за един простак…Буда! Бог да го прости!!!

  2. За всичко, което и се случва на Русия в момента, си е виновна Русия и никой друг, НИКОЙ ДРУГ!!!Според мен, Русия предаде половината свят, който и вярваше!?! Да задам и аз въпрос, във връзка със стрхливоста на българина!?! А къде беше, великия и безстрашен руски народ, когато Горбачов предаваше половината свят и милионите загинали руски хора за комунизма!?!Къде бяха руските богатири, когато Елцин играеше казачок пред запада!?!Русия и в частност руския народ предадоха половината свят!?!Не искам да кажа думата предатели, защото българският народ е бил и си остава най-приятелския народ в света, на Русия, не сръбския, а БЪЛГАРСКИЯ!!!

  3. Поредния демагог – защо българите избирали тези хора да ги управляват Той ли не знае, че на избори нищо не се избира, а само се дава видимост,че уж народът избирал.Да не би руският народ да избира толкова години подред Путин. Нямам нищо против Путин, добър-лош, по-добър за сега няма.Въпросът е, че много руснаци недоволстват, а него все го избират и избират. Даже в нарушение на Конституцията. Терешкова предложи да се нулират досегашните президентствания на Путин и макар, че народът масово недоволстваше и това се прие.И накрая, не знам дали бяха на Чърчил или на някой друг думите, но са верни: Ако изборите решаваха нещо, отдавна да си ги забранили.
    И по въпроса за освобождаванията също може доста да се поразсъждава, но тук място няма да стигне.Няма вечни приятели и вени врагове, има вечни интереси – толкова по въпроса защо са ни освобождавали.
    Не съм русофоб, даже често ме обвиняват в русофилство, просто се старая да гледам максимално обективно.
    И макар, че живея във Варна, ако се наложи да ни бомбят, копче няма да кажа срещу Русия.

  4. Аман от „миролюбиви“ руснаци!
    Да си спомним, как на ТРИ пъти ни нападат, БЕЗ ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА!
    През ПСВ – морски бомбардировки по крайбрежието. По мирни градове, абсолютно непредизвикани. Десетки български жертви – ЦИВИЛНИ!
    През ВСВ:
    -На 22 юни 41-ва абсолютно непредизвикано в състояние на мир м/у ЦБ и СССР – военни самолети бомбардират градове и села в Добруджа?!?
    – септември 44-та абсолютно непредизвикано ни нападат и установяват на власт престъпен комунистически режим. Който унищожава хубавата ни държава.

    Отделно да си спомним, как 1985-та подкокоросаха сърбите да ни нападнат в гръб! за да попречат на българското съединение.
    И как в междусъюзническата война румънците, подкокоросани от гадните руски свини пак ни нападат в гръб!

    Националният интерес на България и българите е да сме далеч от сволочите! Това е положението!

    • „Спомнящ си“, изчезни бе трол,аман от пропаганда, българите никога няма да намразят руснаците,два пъти ни подариха свободата руснаците и са ни братя,роднини!
      Може да не заставаме на страната на Русия,но не искаме да заставаме и срещу Русия.Без Русия и самата Европа ще се разпадне и ще бъде ограбена,защото няма да има баланс.

    • ДО СПОМНЯЩ СИ ––- слушай освен да си спомняш . СВОЛОЧ ЗВУЧИ ГРОЗНО ,НОО – НА ТЕБ ТИ ПРИЛЯГА !

    • Марш бе,джендър ! Тука не е дир.бг или факти.бг…
      –––––––––––––––––––-
      Козяшко-соросоидната сган ще замине в Екарисажа…

  5. Въпросният Грухачов да ходи да си грухти в неговата си кочина.И да налага стандартите за живот на съплемениците.Жал ми е за руснаците. Но,да учат Мадуро.

  6. Нека да пускат бомбите и да се свършва с тази 30г идиотия!Чакам с нетърпение да се прочисти тази територия от разни надупени на запад български помияри!

    • Смешни и мързеливи комунисти! А колко се крадеше! А колко, не се работеше, а се имитираше работа! А колко нямаше нищо по магазините, но имаше за правоимащите миризливи каскети! Които надминаха по раждаемост цяла България – защото се оказа че с времето шумкарите (партизани) се множаха и станаха повече от тези в Сърбия. Всички вие миризливци, окрадохте милата ни Родина! Крадяхте тогава и продължавате и сега! Правата на цял народ бяха потъпквани, а за чужбина не можеше и да се помисли, но не и за големите каскети и техни гъзоливци! Мразя ви от сърце и знам, че децата ми са добре (и те ви мразят), учиха в най – голямата криза предизвикана пак от вас нискочели………, а сега работят, да по – много, но са добре материално, отглеждат си децата в елитни училища, пътуват където си искат и не реват, като вас да им даде държавата за да си чешат коремите! А кой – открадна пенсионния фонд 1989 г! ПОак вие тунеядци! Ходете си в изгнилата Русия и стига сте тровили с вашето тъпоумие държава! Защо не излезете в планината с пушки сега! Нали ще се насерете веднага до най – близката мандра обградени от тези, които сега с честен труд си изкарват прехраната! Вие сте бетер циганите, които само на подаяния и кражби разчитат! А за сега майната ви!

      • Какви комунисти,каква мандра бе ??? Объркал си сайта – тука жълто-паветната паплач няма поле за изява !!!

    • На вас смръдливи комунисти само бомби са ви във главата!Ще умрете скоро нискочели мръсни каскети и ще престанете да тровите ефира с вашето русофилско присъствие!

  7. Най-лесно е да бъдеш хванат неподготвен, когато си мислиш, че си у дома. Имайте го в предвид другари коментиращи!

  8. Аз предлагам друго,да изолираме хората насъскващи едни срещу други европейските държави и които всяват конфликти и омраза в Европа!
    А руснаците са ни кръвни роднини,както и поляците и украинците и чехите и останалите славяни,ще убиете ли брат си? Това е тъпо.

  9. НЯМА КАК ДА НИ БОМБАРДИРАТ ПО НЯКОЛКО ПРИЧИНИ. ПЪРВО, ВАРНЕНСКИЯТ ЦИГАНИН Е СУПЕР ПОП ЗВЕЗДА В РУСИЯ.ВТОРО, В БЪЛГАРИЯ НЯКОЛКО СТОТИН ХИЛЯДИ РУСНАЦИ КУПИХА ИМОТИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ. ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СА БИВШИ ГЕНЕРАЛИ И ПОЛКОВНИЦИ. НЯМА КАК ДА БОМБАРДИРАТ СВОИТЕ. ТРЕТО, В БЪЛГАРИЯ РАБОТЯТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ РУСКИ ТРУЖЕНИЧКИ… НА ЛЮБОВТА, ТАКА ДА ГО КАЖЕМ.

    • В последните месеци руснаците масово продават имотите си в България. Не залагай на тази карта. От друга страна, при военна обстановка налагаща бомбардиране на цели у нас, те вече заьявиха, че ще удрят с точност камо военни обекти.

  10. ЧЕСТИТ ПРАЗНИ БЪЛГАРИ МИШОЦИ СТЕ БИЛИ ДЪРЖАВА НА ДУХЪ КЪДЕ ВИ Е ДУХЪ ДА ГО ДУХАТЕ ЗА 30 ГОДИНИ КОЛКО ПРОТЕСТА НАПРАВИХТЕ КОЛКО ПЪТИ ИЗВИКАХТЕ НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ОПОМНЕТЕ СЕ ПОТОМСТВО НА КАИН КОЙ ДНЕС В ТОЗИ СТУД БЕЗ ВОДА ХРАНА И ЗАВИВКИ Е УМИРАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ КАКВИ СА ТЕЗИ БЕЗПЛАТНИ НАТОВСКИ БАЗИ СРЕЩУ КОГО БЪЛГАРСКОТО НАТО НАКЪДЕТО Е ТРЪГНАЛО ЖИВИ ДА НЕ СЕ ВЪРНАТ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ АКО НА 4 АПРИЛ ГЛАСУВАТЕ ЗА БЪЛГАРОУБИЕЦА ПРОСТАК МАФИОТ БОРИСОВ И ФАШИСТКАТА МУ ХУНТА МАФИЯ ГЕРБ

  11. И ЗАЩО БЕ БЪЛГАРИ МИШОЦИ РОЖБИ НА КАИН СТЕ СЕ ОБЛЕКЛИ КАТО НАТОВЦИ НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ НЯМА ЕДНО ЦВЕТЕ И ЕДНА ДУМА БРАТСКА РУСИЯ НЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ СВИНСКАТА УСТА НА КАРАКАЧАНСКОТО ПРЕДАТЕЛСКО КУЧЕ

  12. ДНЕС НЯМАШЕ ЕДНО РУСКО ЗНАМЕ НИКЪДЕ ДУМАТА РУСИЯ БЕШЕ ТАБУ В УСТИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ НЕ ГО ВИДЯХА

  13. Пълна излагация! Парадът по случай нац празник се приема от един мизерен шопар водещ се министър на отбраната! Защо където е главнокомандващия на армията няма тържества и държ лица ? Къде е оня лъжец и жалък банкянски хитрец по случайност министърпредседател на България? Всички телевизии умишлено игнорираха Президента отишъл на Шипка там където е народът !

  14. ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ И ДОВЕРИЕ ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА И РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ЗАГИНАЛИ В СТУД И БЕЗ ВОДА ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРИМ ВИ ЧЕ ДНЕС НА 3 МАРТ СТЕ С НАС НАРОДА Л

  15. СТРЕЛЯЙТЕ БРАТУШКИ КАКТО И С КАКВОТО ПРЕЦЕНИТЕ САМО ВИЕ СЕ СПАСЕТЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ДЪЛЖИМ ВИ ГО ДАЖЕ И С ЦЕНАТА НАС ДА НИ НЯМА САМО ВИЕ СЕ СПАСЕТЕ НЕ СЪЖАЛЯВАМЕ ЗА ТОЗИ ЖИВОТ СЪЩЕСТВУВАНЕ В МОМЕНТА ОБИЧАМЕ ВИ

    • Лелеле колко си изперкал смрадлив русофил! Предава Родината си и на всичкото отгоре на убийците си вика обичаме ви! Леле ако мога да те намеря ще те спася веднага от мъките ти!

      • Какви шумкари бе,боклук? Ако те пипна нЕкъде – ще кълнеш и Бога и Дявола,че си се родил !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  16. И като стрелят,дано ти улучат кухата кратуна!
    Съвсем си изперкал бе Пижоуо!

  17. Защо се дърляте за глупости? Няма значение дали сме със или против Русия. Водят ли се бойни действия на наша територия, то сме от страната на булката.

  18. Сърбия, та сърбия! Колко ги обича руснаците тая сърбия,видяхме след 1944 г.! Тогава ,обаче , като ги питахме руснаците, се обичаха най-много с българите! Та искам да им кажа, че сърбия пак ще им извърти куйрук!Заради тая сърбия,на която помагаха през сръбско – българската и балканската, заради която през 1944 пребиваха българите, за да се пишат македонци! Сега тоя ще ми разправя, че сме имали пререкания с македония и сме били неблагодарни! А вие руснаците защо имате пререкания с украинците! Там има само украинци, както според вас в македония има само македонци! А да те питам теб, доценте, обясни ми как произлезе тоя народ македонски! Защо не се вгледате в действията на пияния елцин и глупавия горбачов, за да разберете кой е виновника за тази „разбита любов“!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *