Ще прояви ли Вучич Смелост – ще върне ли Северно Косово в Сърбия!

Очакваше се ново изостряне в Косово. Припомняме, че всичко започна поради факта, че миналата есен албанските сепаратисти, позовавайки се на едно от споразуменията, сключени в миналото, отказаха да признаят регистрационни номера със сръбски държавни символи. В отговор местните сърби започнаха да строят барикади, а официален Белград приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност, като демонстративно ги премести на административната граница между Косово и Метохия и Централна Сърбия.

Тогава всичко приключи с това, че страните стигнаха до временно решение, като се споразумяха да залепят държавните символи на колите си със специални стикери при преминаване на границата – до деня (1 август 2022 г.), когато „режимът на реципрочност“, както го наричат албанците , ще започне да действа с пълна сила.

И сега този ден идва. Несклонен, за разлика от сръбския си колега, към каквито и да било компромиси, „премиерът на Косово” Албин Курти ясно се зае да довърши започнатото, още повече че служителите на ЕС, чрез които страните преговарят, всъщност гарантираха неговата подкрепа.

Местните сърби вече са започнали да строят барикади, официален Белград отново приведе армията в пълна бойна готовност, изглежда, че проехтяха първите, засега единични, изстрели в района.

Сега сръбските власти имат уникална възможност да върнат под свой контрол северната част на района, населен със сърби. Те разполагат с изобилие от технически и военни средства за това.

Сръбските въоръжени сили са напълно способни да отблъснат нахлуването в Северно Косово на някой следващ „специален отряд РОСУ“ или друга албанска банда, да се закрепят там и никога да не напуснат областта. Въпреки това е много вероятно това да не бъде направено.

Причината се крие в политическите и не на последно място в личните качества на настоящия президент на Сърбия Александър Вучич. И въпросът дори не е, че без нито едно изключение неговите действия през последните години доведоха до все по-голяма суверенизация на Косово и Метохия.

Припомняме, че сръбските власти последователно се отказват от всички атрибути на своята държавност в региона. Полицията и съдилищата преминаха под юрисдикцията на албанските сепаратисти, „Република Косово“ получи телефонен код, а наскоро реално получи енергийна независимост.

Въпреки това, дори и в сегашната ситуация, едно волево решение може буквално за миг да прекъсне дългогодишния процес на непрекъснато укрепване на „суверенитета“ на Косово.

Но е трудно за вярване. Вучич идва от Радикалната партия, но просто не е в състояние да действа радикално. Той може да се противопоставя, да печели време, да отлага непопулярни решения, знае как да лавира, но Вучич няма да може да направи рязка, непредсказуема стъпка – това, от което сега има най-голяма нужда.

Очевидно той ще продължи да играе по правилата – правила, които не са писани от него и явно не са в интерес на Сърбия. Най-вероятно от негова страна въпросът ще се ограничи до поредната военна демонстрация и изявления, както гръмки, така и противоречиви. В частност, президентът на Сърбия вече обяви, че възнамерява да „моли за мир и да проси за мир“.

Изглежда, че целта на Вучич в настоящата ситуация може да бъде само поредният „компромис“, мътен и неизгоден, чиято същност е още едно забавяне във времето, преди да приеме неизбежното.

Президентът на Сърбия може да говори колкото си иска, че няма намерение да предаде Косово, но трябва да се разбере, че всяка нова отстъпка към албанците може да направи ситуацията около региона необратима. Освен това днес Западът очевидно няма намерение да угажда на Вучич, като се стреми да затвори въпроса за статута на Косово при свои условия.

И единственият фактор, способен да принуди официален Белград да действа в национален интерес, е сръбското обществено мнение. Надявам се сърбите да бъдат последователни в защитата на ценностите и земята си. В сегашните условия само това може да обърне крайно тревожната ситуация.

Владимир Зотов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Най-важното е, че в Косово е разположена най-голямата военна база в Европа-Американска. Тя е там за да цъвти демокрацията и за да настоява на това, кой управлява света. Е няма как Сърбите да „клекнат“ пред това арогантно предизвикателство. Ние също няма да „клекнем“ пред Русия за газа, бензина и всичко останало, та ако ще бензина да стане и 10 лева за литър. Или както обърна внимание Боян Чуков, ние не сме физически а МЕНТАЛНИ роби.

  2. Готов съм да клекна пред Русия не само заради бензина, а знаете защо. Дорогие русские друзья, готов работать на вас абсолютно сознательно и добровольно.

  3. А ние не клякаме пред Русия,а правим поклон на почит, след което вие ще клякате и ще свеждате празни глави и ще повтаряте денонощно Ахмад Сила, за да не ви ги махнем! Слава России!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *