„Борците с дезинформацията“ не спират да ни лъжат!

Живеем в „дигитална“ епоха, която няма нищо общо с миналото. В нея има непознати доскоро електроавтомобили, смартфони, „умни“ домове с виртуални помощници, месо от насекоми,  модулни ядрени реактори  и какво ли не още. Ако човек от преди век попадне в нашия днешен свят, то той би бил наистина шокиран – и най-смелите прогнози, правени в неговото време днес са надминати.

Наистина всичко се променя, всичко тече, както е обичал да казва  древногръцкият философ Хераклит. И той е прав, но само донякъде. Защото се оказва, че има немалко неща в поведението и на хора от 21 век, които си остават същите, както преди стотици векове. Доказват това поговорките – макар и сътворени преди хилядолетия, много от тях не са загубили значението си.

Като тази  например: „крадецът вика: “Дръжте крадеца!“ Днес тя е също толкова актуална, колкото е била преди векове, когато се е появила. Най-ново свидетелство за нейната съвременност са невероятното лицемерие и прилаганите двойни стандарти, така присъщи на управниците ни. За каквото и да ни приказват те – за поскъпването на живота,  състоянието на здравеопазването и образованието,  тенденциите в развитието на безработицата, противодействието на корупцията, покупката на американски оръжия  и т.н., те ни лъжат. Цинично и без да се изчервяват те крият истината от нас, като я заместват с дезинформация.

Особено любим обект в последните две години за дезинформаторите, изпратени в коридорите на властта от антибългарските партийки „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС, е украинският конфликт. В интервю за CNBC премиера Денков помпозно заявява: Украйна не се бори за своята територия, а за цяла Европа! И още, че на предстоящия Европейски съвет ще има положително решение за нов пакет помощ за режима в Киев. Когато сме заедно, сме силни, казва министър-председателят.

Разбира се, в неговите приказки няма и молекула истина. Точно Евросъюза под командата на САЩ води опосредствена (прокси) война срещу Русия на украинска територия и с украинско „пушечно месо“. И ЕС е толкова единен, колкото аз съм космонавт – достатъчно е само да ви припомня позицията на Унгария и Словакия (а те не са единствените!) за военната помощ, която да бъде оказвана на свръхкорумпираният, диктаторски киевски режим.

Не изостава от началника си и бившият съветски възпитаник, а сега върл евроатлантик, военният министър Тагарев. Благодарение на него страната ни стремително се милитаризира, като налива милиарди в банковите сметки на американски производители на оръжия. А те от своя страна се отблагодаряват най-вероятно с щедри комисионни на който трябва у нас! Но въпросната персона е и супер активна в дезинформирането ни. Министър Тагарев непрекъснато ни внушава, че  Русия е заплаха за България. „Ако Русия надделее в тази война (той има предвид прокси войната на Запада срещу Русия – б.м.) , ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи“. Това ни внушава роденият в Стамболийски, Пловдивска област Тодор, който по волята на съдбата и за наше нещастие, днес е министър на отбраната ни.

Само от тези приказки на премиера и военния му министър може да си направим извода за тяхното невероятно лицемерие, а и високомерие спрямо родното население. Донякъде това е обяснимо – властта омайва, заслепява. По-страшното е другото, за което говорят подобни изказвания – че ни управляват тотално неосведомени, некомпетентни, инфантилни и безотговорни „вождове“. Тези им качества, заедно с патологичната им омраза към Русия и престъпния им слугинаж към САЩ и НАТО, ги правят изключително опасни и за националната ни сигурност!

Овластените наши „борци с дезинформацията“ са пълно копие на измислените „експерти“, а всъщност назначени пропагандисти на грантово финансиране, наводнили публичното пространство на Запад и у нас. Вместо безпристрастен и верен анализ, те ни налагат своите мнения, спуснати им и щедро заплатени от тези, които печелят от продължаването на конфликта в Украйна и които ако Русия спечели този конфликт, биха загубили световното си влияние – тоест всичко, което имат.

Точно за такива като тях в медията Cicero се появи любопитен анализ, в който се прави извод: немските експерти все по-често приписват на Русия имперски амбиции, без да се опитат да направят какъвто и да е разумен и логичен анализ на ситуацията. Дискусии изобщо не се допускат – аналитиците призовават да се подкрепя киевският режим, без никакви научни аргументи, но с голямо възмущение от опонентите си, чието мнение ние не чуваме по тв. студиата, защото не ги допускат. Пропагандистите настояват, че само победа на Украйна  може да попречи на Русия да нападне Берлин. Звучат все по-драматично предупреждения за последиците от отслабване на подкрепата на Киев от страна на Запада и призиви към немското правителство да действа по-решително.  Самоуверени мъже и жени от различни „мозъчни тръстове“ – то същество американски фондации, не престават да спекулират за военните възможности на воюващите страни. Проблемът е, че всички те нямат военен опит и не са в състояние да предлагат качествени експертизи в тази област. При тях фактите са заменени от мнения. Те не искат да забележат, че настъплението на украинските войски напълно се провали, а на Кремъл изобщо не са му се свършили войниците и военната техника. Резултатът е, че всички прогнози на германските експерти за хода на конфликта се оказаха абсолютно погрешни – до едно, обобщава Cicero.

Впрочем „българските“ управници имат превъзходни учители по дезинформация – като Йенс Столтенберг например. Популярната американска журналистка Натали Морис заяви в интервю за YouTube-канала Redacted, че на срещата в Давос (15-19  януари т.г.) шефа на НАТО е излъгал четири пъти за конфликта в Украйна. Първо за това, че руската икономика страда, което не е вярно – за разлика от западната, която навлезе в рецесия с ужасяващи перспективи. През 2023 г. руската икономика се е увеличила с над 3.5 на сто. Втората лъжа на Столтенберг е, че Русия губи повече хора в сраженията отколкото Украйна. Не Русия, а киевският режим сега закрива университети, защото хиляди млади хора са убити. И не Русия извършва мобилизация след мобилизация, а Украйна. Лъжа номер три на шефа на НАТО гласи: ако искаме мир, трябва да воюваме и да изпращаме повече оръжия на Украйна. За Натали това е пълен идиотизъм! По понятни причини. И четвъртата лъжа на Столтенберг: Украйна ще победи – това просто е невъзможно да се случи, заключава Натали.

Премиерът Денков ще остане в историята и с това, че е първият в света „академик“ избран за такъв по времето, когато е бил министър на образованието. Но за разлика от него световноизвестния проф. Джон Миършаймър от Чикагския университет е почтен учен, който никога не би си позволил да разпространява дезинформация. В интервю за YouTube-канала Deep Dive той бе категоричен: чиста фантастика е да има ново украинско настъпление, което коренно да промени хода на войната. Истината е, че украинците не са в състояние дори да удържат отбранителната линия, която сега заемат. Руснаците въоръжават и тренират своите войници много по-ефективно, отколкото Запада украинските. Най-вероятно украинската армия ще бъде изтласкана далеч назад от позициите, на които сега се намира – най-вероятно зад река Днепър, а достъпът й до Черно море ще бъде откъснат“, заключава проф. Миършаймър.

Ще допълня неговата оценка и с мнението на още един знаменит учен – френският антрополог, историк и геополитик Еманюел Тод. Автор е на много книги, сред които е и „Финансовият крах“, в която още през 19788 г. предвиди с абсолютна точност разпадането на СССР. Дори посочи годината, когато това ще се случи. Това не е ясновидство, а компетентен анализ на един истински талантлив и независим геополитик. Сега в Япония е публикуван най-новият му труд – „Третата световна война започна“, в която той предрича пълния и тотален крах на САЩ, ЕС и западната цивилизация като цяло. В същата книга Еманюел Тод пише, че НАТО е в Украйна най-малкото от 2014 г. насам – въпреки предупрежденията на Русия да не прави това, защото заплашва нейни жизнени интереси. И руснаците са прави – та Бахмут е на 8400 км от Вашингтон, но само на 130 км от руската граница. „Простото разчитане на картата на света позволява да се разгледа хипотезата, че “Да, от руска гледна точка това трябва да е отбранителна война”, казва проф. Тод.

Истината е, че ни управляват добре заплатени отвън тарикати, напълно откъснати от реалността. Те продължават сляпо да вярват на лъжите на западните си „наставници“, защото това им гарантира и оставането на власт. Сътворяваната в западни централи дезинформация те непрекъснато пробутват на нас чрез медиите, които жестоко цензурират и хилядите си щедро „спонсорирани“ манипулатори – „експерти“. „Вождовете“ отхвърлят всички неудобни факти, които се разминават с изкривената картина, която ни рисуват. Още повече, че заради очевиден дефицит на интелигентност те не са в състояние  да осъществяват обективен анализ на случващото се и по тая причина голяма част от тях дори си вярват. С всичко това те обаче са изключително опасни за обществото ни, защото  своите неадекватни и дълбоко погрешни представи и съждения превръщат в политики, от които зависи съдбата ни.

А когато това се случва, то нищо добро не ни очаква.

Автор: Здравко Райков, Пи-Ар специалист и преподавател по журналистика в СУ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Много съм малък в сравнение с автора за да си позволявам да давам оценки за написаното, затова мога само да кажа БЛАГОДАРЯ!

  2. Супер, господин Райков, но защо всичката журналистика и PR у нас са слугински настроени? Как им преподавате, че те не са вдянали, журналистиката трябва да служи на истината, а ако не са сигурни, трябва да я търсят. В България гласът на истината е замрял и се чува някъде в далечината, на изтикани в дълбините на мрежата сайтове. Лимитираното допускане, на „алтернативни“ мнения, е само да бъдат разкъсани от докараните предварително НПО глутници. Младите са мързеливи, тях ги устройва „мейнстриймът“, а възрастните имат достъп само до „националните“ канали. Кой ще събуди този народ (съмнително название за биомасата в територията)? На СУ е завещано да пази огънят на Будителите, а там горят сатанински пламъци. Храмът на истината е осквернен, кой ще го очисти?

  3. Какво ни донесе демокрацията („декорацията“) и ЕС на нас, обикновените Българи?
    – „Свободата“ да пътуваме извън България.
    – „Свободата“ да казваме каквото мислим за управляващите В НАЧАЛОТО – сега вече това е под много по – строга цензура, отколкото преди 1990.
    – Правото да бъдем слуги и роби на тлъстите свине в Западна Европа
    – Задължението да плащаме непосилни вноски за членство в ЕС.
    – УНИЩОЖАВАНЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ПРОМИШЛЕНОСТТА НА бЪЛГАРИЯ.
    – Наркомания и престъпност по Западно Европейски модел.
    – Нагли и войнстващи педерасти, лесбийки и всякаква друга сбъркана паплач, обявени за „свещенни крави“.
    – Мутренска чалга култура, кьочеци, гьобеци и кифли със силиконови джуки, които приличат на задника на маймуна.
    – Крадат парите ни за здраве, образование и пенсии за да купуват чертежи на самолети или да въоръжават един престъпен еврейско – фашистки режим.
    – Откровено продажни политицин некомпетентни, крадливи, сервилни към „посолствата“.
    – Циганска партия във властта с лидер турчеещо се циганче и копеле на циганин.
    – Тлъст еничар, потурнак, който си мисли, че като се е одупил на мангалите трябва да управлява България.
    В началото на 1980-те работех в екип от 12 човека. Имаше една нагла турчееща се циганка, която „обидена“ от голямата екскурзия до Турската граница съскаше срещу нас: – 500 години сме ви владяли и пак ще ви владеем. Дето веднъж е текло там пак ще потече.
    Един от колегите – механик й отговори: – Може и да стане, но ти няма да го видиш, защото както ви видя, че започвате ще те ударя с 5 килограмовия чук по главата и ще те хвърля в чугунолеярната пещ. Ако оцелееш на 1500 градуса – владей ни до второто пришествие.
    Добра идея. Дали да не подложим на този тест делянчо и ахметчо?
    – Уроди от типа на денков, магаренко, кирчо, кокорчо, бойко и т.н. във властта.
    Е, СТИГА !
    ДАЙТЕ ДА ИЗРИНЕМ ЦЯЛАТА ТАЗИ КОЧИНА, ЗА ДА МОЖЕМ ДА ДИШАМЕ СПОКОЙНО!

    • Преди 1990 год. ни лъгаха но имаше държава,а от тогава лъжите се увеличаваха
      като могъща ЛАВИНА.И понеже този сценарий им допада ма мошенниците
      а стадото им вярва.Алтернатива ли, ами никаква.

  4. Свобода! И прасето си мисли, че е свободно, има храна, не го вали дъжд, пускат го редовно на разходка в двора и накрая знаете какво се случва. И за една лъжа -нямало частна собственост при социализма – нямаше богаташите, .н. работодатели или чорбаджии. А като цяло отделния индивид имаше повече собственост отколкото забадняка. И все още има -почтти всеки има някакъв имот останал от баба и дядо или мама и тате ако не го е продал да си купи мерцедес, а западняка живее под наем и всичко му е на кредит. Лошото е, че и нас ни вкараха в схемите с дълга.

  5. Цялата статия е един синтез, който повтаря не само очевадни истини, който потвърждава множество анализи на западни авторитети, доказани в миналото.
    Аз имам предложение една група аи-ти спецове да направят един опис не само на продажните политици, на продажните журналисти, както и на десетките заблудени души в безпаметна русофобия. И когато Тагарев започне да събира военни за войната срещу Русия, всички тези да бъдат представени като доказани идиоти, слепи и глухи за истината в един свят на масова манипулация. И никой да не си мисли, американците купуват със свои пари нашите политици и журналисти, тези от НПО-тата, купуват ги с наши пари, платени щедро на САЩ.

  6. Като настъпи момента тия ще се изнесат по островите си. Купени с вашите пари.
    А вие?
    Вие какво ще правите?

  7. Няма ли кой да му прати такова дронче на Тагарев, защо да умират съвсем невинни млади руснаци от двете страни на барикадата заради сатанинските желания на великите сили. https://twitter.com/i/status/1749813361574121850

  8. Никакви острови няма да има!
    Те са нагли, алчни и самонадеяни! Но да си знаят, че ще страдат и децата и рода им! Иначе не трябва и да бъде!
    Нужни са само двадесетина обучени момчета и….островите няма да ги спасят!
    Нали видяхте….що мутри гръмнаха по островите!
    Така, че….да си знаят!

  9. Коя точно София кое точно ближе?
    Тия ли представляват София?
    По-леко с манипулациите- не ви минават.
    А ти от къде си?
    От северния полюс?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *