„Грийнпийс” Разсекрети договора ТПТИ: САЩ залива ЕС с ГМО-боклуци и опасни храни! Виж Тук:

tptiДвижението „Грийнпийс“-Холандия публикува официални документи, които досега бяха с гриф „Строго секретно“.

Става дума за  историческите преговори за Трансатлантическото партньорство между САЩ и ЕС за търговия и инвестиции, станало известно с абревиатурата ТПТИ. Документите са публикувани на сайта www.ttip-leaks.org. От организацията мотивират решението си да публикуват документите с убедеността си, че демокрацията се нуждае от прозрачност, а всичко в договора ТПТИ било подписано зад кулисите и зад гърба на обикновените граждани.

Не трябва да се подписва нищо, без да има обществен дебат и гласуване от всяка стана – член на ЕС, зоват еколозите. Документите показват  мащаба и обхвата на търговията, която всъщност ще залее Европа с некачествени и забранено досега за употреба храни.

Правителството на САЩ е оказвало сериозен натиск на ЕС силно да смекчи или дори да премахне досегашните изисквания за защита на околната среда и на потребителите. Това  става ясно от всичките 240 страници предварителни  документи по споразумението, които от „Грийнпикс“ са дали на немския вестник „Зюддойче цайтунг“.

Вашингтон е заплашвал Брюксел, че ще блокира облекченията  на износа на европейски автомобили за САЩ, ако Европа не разреши вноса и продажбата голям списък от ГМО земеделски продукти и отровни боклуци, произведени в щатите.

Още по-страшното е, че САЩ са поискали да бъде премахната европейската практика, според която продукт, за който не е доказано че е вреден за човешкото здраве няма право да се пуска на пазара. По този начин в търговската мрежа ще влязат огромно количество ГМО продукти, които сега са забранени за продажба на Стария континент именно по причина, че съсипват здравето и организма на човека. Но пък в САЩ  същите тези храни се търгуват спокойно, без никакви пречки.

„Грийнпийс“ твърди, позовавайки се на документите, че споразумението не е изготвено толкова от политици и министри, колкото от хора на големия бизнес и огромните корпорации в САЩ, които всъщност управляват страната.

От своя страна евродепутатът Илияна Йотова предупреди, че  споразумението между ЕС и САЩ може да направи дъмпинг на цените на хранителните продукти и производителите в Европа. Внасяйки по-евтина стока, американците ще завладеят европейския пазар и ще убият местното еко производство. Много от потребителите няма да се притеснят, че стоките са по-некачествени, а ще ги купуват, защото са по-евтини. А след няколко години тихо и кротко ще се разболяват, без да осъзнаят, че причината са ГМО-боклуците, които поглъщат.

Корпоративните интереси  ще са изцяло във вреда на европейските граждани и селскостопанските производтели.

Йотова предупреди, че 70 процента от американските храни  съдържат генномодифицирани съставки, а при отглеждането им се използват химически вещества.

Тя се безпокоеше и че България ще бъде принудена да ратифицира споразумението, без хората  да знаят какво пише в него и какво ще ядат. Е, след като „Грийнпийс“ публикува документите, вече е ясно – Апокалипсисът за Европа идва! Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *