Дания нанесе изненадващ и много тежък удар на САЩ в полза на Русия!

Дания нанесе тежък удар на САЩ. Копенхаген изненадващо позволи енергийния проект „Северен поток – 2“ да премине през акваторията й в Балтийско море, съобщиха АП и руски медии. Така Русия получи окончателен картбланш да доставя газ директно до територията на Германия. Решението на Датската енергийна агенция да одобри маршрута на газопровода е удар върху яростните опити на САЩ да блокира енергийния проект. От друга страна решението на датската агенция е победа за най-заинтересованите от този проект – доставчикът Русия и крайния клиент Германия.

Планираният газопровод ще транспортира природен газ по трасе от 1200 километра под Балтийско море – от Русия до няколко европейски държави. Основният аргумент на САЩ срещу проекта е, че той ще увеличи зависимостта на европейските държави от Русия като доставчик на енергия. Поне това е официалната версия на Вашингтон. Истината обаче е друга: Европа е нужна на САЩ като пазар за шистовия й газ и нефт – които обаче са на цени, двойно по-високи от руските.

Компанията Nord Stream 2 AG получи разрешение за строителство на газопровода през континенталния шелф на Дания, се казва в съобщение на Датската енергийна агенция.

Агенцията пояснява, че в съответствие с Конвенцията на ООН по морското право и закона за континенталния шелф Дания е задължена да издаде разрешение за строителството на транзитен тръбопровод при условие, че се спазят изискванията за защита на околната среда. Властите си запазват правото да посочат маршрута на тръбопровода.

Пояснява се още, че тръбопроводът ще преминава югоизточно от остров Борнхолм и така датският участък на „Северен поток – 2“ ще е 147 километра.

От фирмата-изпълнител Nord Stream 2 AG обявиха, че са доволни от решението на датските власти и ще работят конструктивно с тях.

Скандално.нет припомня, че строителството на „Северен поток -2“ през акваторията на Германия и Финландия вече приключи. Дания бе последната страна по европейския маршрут на газопровода, която трябваше да реши.

Проектът „Северен поток-2“ включва строителството на тръбопровод с общ капацитет от 55 млрд. кубически метра газ годишно. Очаква се строежът му да бъде завършен още тази година. Газопроводът ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ТВОИТЕ ПОБЕДИ СА НАШЕТО СПАСЕНИЕ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ СВЯТИ БРАТУШКИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ ВСИЧКИ ПОБЕДИ НА СВЕТА ДА СА ВАШИ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ВЕЛИКА И ГОРДА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ И НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА ВЕЛИКА РУСИЯ

  2. Само нашият Тиквоний продължава да играе по свирката на САЩ, щото ако не играе, ще ни гледа през решетки! От българите може да избяга, но от краварите няма да успее да се скрие.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *