Юрий Борисов: Твърде възможно е България скоро да Излезе от НАТО и ЕС

Поведението на балтийските васали на Запада по отношение на Русия с всеки изминал ден става все по-предизвикателно. На 4 април литовското правителство на практика затвори руското посолство във Вилнюс, отзова посланика си от Москва и вече обсъжда възможността за пълно затваряне на границата с Русия и Беларус.

От една страна, това е причина за объркване. Все пак говорим за отношенията на миниатюрна държава с най-голямата в света ядрено-ракетна сила. От друга страна, поведението на литовските власти има своя логика. Те живеят в същата парадигма като албанския комунистически лидер Енвер Ходжа, който обичаше да казва: „Със Съветския съюз сме триста милиона!”, което означаваше трите милиона жители на неговата Албания.

И по същия начин Литва, заедно с другите източноевропейски васали на Запада, възприема геополитическото си положение, намирайки го за безупречно надеждно, разчитайки единствено на опората на САЩ и НАТО.

На какво се основава такава една увереност?

След светкавичния бяг на западната коалиция от Афганистан, където режимът също 20 години беше уверен в неприкосновеността на позициите си, разчитайки на Запада, в този мироглед се появиха първите пукнатини. Режимът в Кабул рухна за една нощ и всички западни ангажименти вече не струваха и пукната пара. Това беше първият урок.

Тогава дойде редът на Украйна. От една страна, Западът нямаше формални задължения към тази де факто вашингтонска колония. От друга страна, всички добре знаеха, че режимът в Киев е изцяло подкрепен от Запада. А в случая с Украйна ситуацията се развива по афганистанския сценарий в смисъл, че Западът не е готов на всяка цена да запази украинския си плацдарм.

Сега обаче много от страните в Източна Европа мислят в албански стил: ние сме триста милиона заедно с Америка, ние не сме Афганистан или Украйна, Западът няма да ни изостави в нужда!

И тук си струва да поразсъждаваме малко, като се позовем на историята на разширяването на НАТО на изток, на условията, при които се извърши това разширяване. Най-важното от тези условия беше липсата на съпротива от страна на Русия. България през 90-те години беше в състояние, близко до парализа след разпадането на Съветския съюз. А икономическата разруха доведе до почти пълно зануляване на военната мощ и военнополитическото влияние на Руската федерация в света и в частност в сателитните държави от някогашния съветски блок в Източна Европа. Това, първо, се превърна в непреодолимо изкушение за Запада да „развие” оставените от СССР безстопанствени територии на изток. И второ, „развитието“ може да се осъществи в безопасни за Запада условия, без съпротива от страна на Москва. И Западът грабна всичко възможно и невъзможно. В наглостта си стигна дотам да се добере на 200 км. от москва, като стъпи в Украйна, която на практика прие в НАТО, само че без официален подпис.

Тогава никой не мислеше, че могат да дойдат други времена. Напротив, целият Запад беше приспиван от „края на историята“, царуването на ерата на „американския свят“, един вид „хилядолетен райх“ по англосаксонския модел.

Нещо обаче се обърка. Путин изясни това на Запада още през 2007 г. в речта си в Мюнхен. Оттогава Русия започна все повече да поставя под въпрос западния военно-политически монопол. И, между другото, не само Русия.

Косата се натъкна на камък в Украйна, където Западът окончателно загуби предпазливостта си. А фактът, че днес решимостта на западните столици да продължават да се разширяват, въпреки позицията на Москва, отслабна, вече се вижда с просто око.

Можем да констатираме възникването на нова геополитическа ситуация в Европа, противоположна на тази, която е съществувала по време на хищническата и необмислена експанзия на Запада на Изток. И възниква основният въпрос: готово ли е това западно геополитическо тяло, което небрежно се е разширило с минимални разходи и риск, да запази придобитите форми в променените времена?

Строго погледнато, правилният отговор е очевиден дори на ниво физиология. Всеки жив организъм в усложнени условия губи излишни килограми, отървавайки се от ненужните тежести, за да увеличи шансовете си за успешно справяне с трудностите. Геополитическите организми са подчинени на същите модели.

Нека повторим казаното: Западът вече демонстрира, че е напълно готов да зареже прекомерната си геополитическа тежест за сметка на територии, разходите и рисковете за задържане на които са в противоречие с интересите на собственото му благополучие.

С други думи, стойността на много от неговите периферни владения, от Афганистан и Украйна до Балтийските страни и цяла Източна Европа, сега трябва да се раздели на повишената токсичност на тези активи и свързаните с тях разходи. Така настоящата ситуация е диаметрално противоположна на ерата на привидно безграничното разширяване на НАТО.

С други думи, силата и надеждността на Северноатлантическия алианс за всички негови членове, особено от последната вълна на поглъщане, сега се изпитва в съвсем други условия, за които НАТО през периода на своето неограничено разширяване не се е подготвил. И това само по себе си е знак, че в тежките времена, настъпили за Запада, структурата на НАТО, която се разшири в парникови условия, най-вероятно ще започне да се разпада. Което всъщност и се случва.

Западът се разшири до онези граници, които няма да може да задържи зад себе си без значителен риск за себе си и следователно няма да ги удържи. За това днес трябва да мислят преди всичко онези източноевропейски сателити на Запада, които са извън сферата на неговите непосредствени жизнени интереси и могат първи да бъдат „предадени”.

Юрий Борисов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. А ДАНО ПО СКОРО НАТО ЕС САЩ И СОРОС ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ДА ПОСРЕЩНЕМ И ПРЕГЪРНЕМ РУСКИТЕ ВЕЛИКИ ИСТИНСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ А М И Н

  2. Ще разберем ли ние нещастния суверен какво си приказваха днес „нейно превъзходителство“ Мустафа и нашия льотчик, ще ни залъгват ли с общи приказки, или нещата са прости, натиск над Радев да платим още милиарди за самолети, които и да дойдат няма да вършат никаква работа и да коленичи пред искането да разположат нови войски и танкове в територията,а после и да ни обучават, досущ както го правиха толкова години в Украина, в Ирак, в Афганистан, и къде ли не.А нашите партийни (лидери) са проточили угоднически вратове в надпревара на позорен слугинаж, медиите,те пък са си винаги лакейски.

  3. Юрий Борисов:Твърде възможно е България скоро да излезе от НАТО и ЕС =====От твоите уста в Божиите уши, Юрий Борисов.

  4. Няма лошо, но къде ще влезем след това ?!!?
    На мен не ми се връща обратно в СИВ и т.н…….

  5. ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ:

    „Да гониш посланика на държава, дарила ти държавността след пет века робство, с цената на десетки хиляди убити руски воини, е национален срам без прецедент в родната и световната история.

    Да експулсираш посланика на руската държава, която през 1946 г. опази българските граници на Парижката мирна конференция, въпреки че бяхме съюзник на Хитлер, е историческо дъно.“

  6. Докато меки китки като Путин командват руската армия, гаврата ще е пълна. На запад и в България видяха че нищо няма да им се случи и си я карат по сатананските планове. Путин може да почака докато ни избият всички православни, за да реагира, както чака 8 г. гаврите в Донбас, Одеса ………..

  7. Първо с добра дума, после с шамари, накрая ще играе калъча, наште управници и народ като невярна невеста, ще ги прибират вкъщи… Руския цар е великодушен, ама търпението му не е безкрайно…

  8. Изглежда има някакво съревнование сред страните от бившия Източен блок и Прибалтийските републики коя повече ще изгони руски дипломати и/или ще „накаже“ Русия със санкциите си. Няма да купуваме газ и петрол от Русия. Бълха ги е ухапала. Еми не купувайте тогава – стойте на тъмно и студено. Америка щяла да ни снабдява с газ, ама на тройно по-високи цени! Малко ли беше че им купихме Ф-16 за баснословна цена, сега нашите слагачи искат още толкова. Ще заробят България во веки веков.

  9. Не можем да си позволим, да излезем от ЕС и НАТО, защото ще стане още по-зле, няма незапълнен вакуум, ако излезем от ЕС, ще влязат в комплект турците с руснаците в България, видяхте Турция какво направи с други държави, не може да си позволим това.

  10. Масовият българин най-мрази да мисли, не му се и чете. Мантрата за невъзможността за излизане от НАТО е възможно най-тъпата.За влизането никой не ни е питал,а за последствията никой не е съден.Всичко у нас е съсипано,а за това трябва да имаш ум повече от бройлер.Такава смазваща простотия у нас на всички нива, че ми се повдига, а умни хора има достатъчно.Как да обесняваш на един неграмотник, който не може да смята, как да прави диференциални и интегрални изчисления, как да обесняваш на друг неграмотник защо аджеба светът не говори на японски,а на англиски щото и двете държави са островни. То повечето и не знаят какво е общото между кокошката и крокодила, пък за разликата да не говорим.

  11. Ние сме в НАТО и ЕС – Ура! За радост на оня с Трабанта и тиквата от Банкя. А каква е пол%зата че сме в ЕС и НАТО? Не забравяйте че и двете мафиотски структури ние плащаме членски внос!, който е съпоставим с това което получаваме от тях. От НАТО среден пръст и толкоз, а искат да харчим за отбрана не по-малко от 2% от БВП! Разположиха на наша територия 4 бази без да ни плащат нито стотинка. От ЕС подхвърлят някакви помощи във вид на милостиня при условие че спазваме всички техни изисквания. А те не са малко. Заради тях спряхме 4 реактора в АЕЦ Козлозуй. Спряха АЕЦ Белене, Южен Поток, Бургас-Александрополис. Понесохме милиарди загуби. у

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *