Шрьодер: Украйна беше готова на мир с Москва през март 2022 г., но САЩ не й позволиха. Сегашният украински министър на отбраната Умеров тогава участваше в преговорите и бе готов на отстъпки

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер смята, че САЩ са попречили на постигането на мирно споразумение малко след началото на руското нахлуване в Украйна. „На преговорите в Истанбул през март 2022 г. украинците изненадващо станаха от масата и отказаха мирното споразумение, защото в един момент от Вашингтон им се обадиха и им забраниха. По време на целия преговорен процес, за всичко, което предложеха руснаците, те излизаха да се консултират по телефоните с американските си ментори“, заяви Шрьодер пред „Берлинер Цайтунг“.

След началото на войната през февруари миналата година представители на Русия и Украйна се срещнаха няколко пъти за преговори, включително в Турция. Според документи, публикувани от руската страна споразумение е било постигнато. Под документа на проекта на мирен договор стоят подписите на украинските преговарящи и е трябвало само споразумението да се ратифицира. Но това така и не се случва, тъй като в последния момент украинската делегация става от масата за преговори и си тръгва. Москва обвини Киев, че е осуетил постигнатите споразумения за прекратяване на конфликта по нареждане на Вашингтон. Украйна оправда провала на преговорите, наред с другото, с откриването на военни престъпления в Буча. Престъпление, което така и не беше доказано – дали въобще има такова, и ако да- чие дело е. Но „Буча“ даде повод на украинският президент Володимир Зеленски да издаде указ, с който забрани сега и завинаги преговори с Русия. През последните дни Путин подчерта, че нови преговори могат да се проведат само когато тази забрана бъде вдигната.

Шрьодер пътува до Москва през март 2022 г. две седмици след началото на войната, за да разговаря с Путин. Според тогавашен репортаж в „Ню Йорк Таймс“ той е бил приет в Кремъл като държавен или правителствен ръководител, въпреки че отдавна не е такъв.

В интервюто си пред „Берлинер Цайтунг“ Шрьодер заяви, че през 2022 г. е бил помолен от Украйна да посредничи между Киев и Москва. „Представители на украинското Външно министерство ме попитаха дали бих могъл да предам послание на Путин. След това трябваше да разговарям и с някой, който е в много близки отношения с украинския президент. Това беше Рустем Умеров, настоящият министър на отбраната на Украйна“, каза Шрьодер. Бившият немски канцлер провел два разговора с Умеров, след което отлетял за Москва, за да предаде украинското послание на Путин. Разговарях на четири очи с Путин, а след това и с пратеник на Путин, каза Шрьодер. Въпросните срещи и разговори са се провели между 7 и 13 март 2022 г., непосредствено преди официалните мирни преговори между двете страни в Истанбул, които украинската страна провали, като изненадващо ги напусна в самия им край.

По време на разговорите си с Шрьодер, Умеров е демонстрирал готовността на Киев да направи отстъпки. Например – Украйна да се откаже от членство в НАТО. „Той също така каза, че Украйна е съгласна да върне изучаването на руския език в училищата в Донбас. Но в крайна сметка нищо не се случи. Моето мнение е че нямаше как да се случи каквото и да било, защото всичко вече беше решено във Вашингтон“. Герхард Шрьодер каза още: „Американците вярват, че могат да изолират руснаците от света. Но това е не само невъзможно, но и катастрофално за Запада“.

Източник: „Берлинер Цайтунг“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *