Шефът на Съвета за сигурност на Украйна с люти критики към Запада

Нежеланието на Запада да предостави съвременни оръжия на Украйна и практиката на НАТО да „дозира военната помощ за нас“ (доставки на час по лъжичка- б.р.) не ѝ позволяват да постигне желаните цели. Това мнение изрази секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на страната Алексей Данилов в статия в „Украинская правда“, публикувана вчера, предаде ТАСС.

„Практиката на Запада да дозира предоставянето на военна помощ на Украйна от страх да не предизвика раздразнение в Русия – тези техни аргументи са фалшиви в основата си“, твърди Данилов. Според него „отказът или забавянето на прехвърлянето на съвременни оръжия на украинските въоръжени сили е пряко поощрение“ военните действия да продължат максимално дълго време.

Данилов отбелязва, че в западните средства за масова информация „се наблюдават признаци на медийна подготовка на общественото мнение в определена посока. Сега прокарват тези за провала на украинското контранастъпление и постоянното намаляване на боеспособността на украинските въоръжени сили; за ограничените ресурси на Украйна за водене на война, изчислени само в седмици и месеци; за необходимостта от бързо прекратяване на конфликта, дори ако Русия запази новите си региони“.

В тази връзка Данилов смята, че за да се реализира украинската „мирна формула“ (която предвижда Русия да върне всички окупирани от нея украински територии, включително и Крим + плюс Москва да плати военни репарации на Киев) западните държави трябва да предприемат редица мерки: да узаконят дългосрочна военна помощ за Украйна, да неутрализират тенденцията на „умора от войната в техните държави“, да формулират и съгласуват „формула за украинска победа“, основана на „политическата отговорност“ на западните партньори на Украйна; да препланират доставките си на оръжие и други помощи, „имайки предвид възможния им дългосрочен характер“.

Припомняме, че вчера председателят на военния комитет на НАТО адмиралът на ВМС на Нидерландия, Роб Бауер, заяви вчера, че обемът на военната помощ, искана от Украйна, надвишава производствените възможности на страните от Алианса. ВИЖ ТУК

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че Москва остава отворена за разговор с Киев и призова Украйна „да не танцува под чужда мелодия“ в контекста на забележките на американския държавен секретар Антъни Блинкен по темата за преговорите между Москва и Киев, че „Киев е съгласен да преговаря, но за танго са нужни двама“. В същото време руският лидер припомни, че президентът на Украйна Владимир Зеленски е подписал указ за забрана на преговорите с Русия, който указ все още не е отменил, припомня ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *