Шефът на Военния комитет на НАТО: Обемът на оръжията, които иска Киев, надвишава възможностите ни

Председателят на Военния комитет на НАТО, адмиралът на ВМС на Нидерландия, Роб Бауер, заяви вчера, че обемът на военната помощ, поискана от Украйна, надвишава производствените възможности на страните от Алианса, съобщава ТАСС.

„Обемът на оръжията и боеприпасите, които Украйна иска, е огромен. Мащабът и обемът на използваните оръжия надхвърлят неколкократно производствените ни възможности (на страните от НАТО)“, каза той на пресконференция в кулоарите на годишната конференция на генералните началници на НАТО служители в Осло.

Бауер също така посочи необходимостта страните от НАТО да вземат предвид собствените си национални и регионални рискове за сигурността при определяне на обемите на помощта. Той ги призова да ускорят решаването на проблемите с увеличаването на производствения капацитет на отбраната.

„Цените на оборудването и боеприпасите се покачват. В момента плащаме все повече и повече за едно и също нещо“, каза Бауер, съобщава БТА. „Това означава, че не можем да се уверим, че увеличените разходи за отбрана действително водят до повече сигурност“, допълни той.

НАТО настоява за засилване на производството в областта на отбраната, за да се задоволи търсенето на оръжия и оборудване, което рязко нарасна след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като съюзниците не само бързат с доставките за Киев, но и създават свои собствени запаси.

Един от основните проблеми е недостигът на 155-милиметрови артилерийски снаряди, като Киев изстрелва до 10 000 такива снаряда на ден, отбелязва Ройтерс.

„44% от (украинската) икономика се изпариха в първите дни на войната, това бяха до голяма степен частни пари, които вече ги няма“, посочи Бауер. Той настоя бизнес лидерите да ускорят разширяването на производствения капацитет.

Според Бауер обаче няма връзка между недостига на боеприпаси и трудностите при напредъка на контраофанзивата в Украйна.

„Причината, поради която това отнема време, е, че е изключително опасно, защото там има огромно количество мини“, каза той. Бауер допълни, че Украйна все още напредва – в някои участъци на фронта и с между 200 и 300 метра на ден.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Байдън визуално я представя със залез в немощ и Денков даже не може я спаси. На американската империя времето и свърши. Финансовия пяразитизъм с доларовия монопол и загуба на производство и технологични преимущества я довършват. Прибавете и инквизицията, задушила всяко несъгласие със сатанистка идеология с правата, картелния пазар със свобода на търговията по Удру Уилсън, Различните култура л ценности, стил живот на новите уверени свръхдържави са и финала

  2. “Украйна все още напредва – в някои участъци на фронта и с между 200 и 300 метра на ден.“

    С тази скорост ще им са нужни поне 27 години да освободят цялата окупирана територия. Жални :)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *