Хаос в ГЕРБ! Борисов се хвърли да спасява властта си, след като лъсна сделката му с ДПС! Накисна Цветанов за гафа с Изборния кодекс!

Днес ГЕРБ биха панически отбой по скандалните промени в Изборния кодекс, които гласуваха в края на миналата седмица. Промени, анти-демократични, с които буквално ликвидираха преференциалния вот. А върха на своеволието им беше анти-конституционното решение да оставят да действа старата изборна комисия ЦИК, чийто срок вече изтече. В отговор ПГ на БСП напусна парламента, а стреснатият Борисов свика спешна среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, за да отмени решенията, които самият той преди това беше одобрил.

Относно ликвидирането на преференциалния вот, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че предложението дошло от ДПС. А лично пред Цецо стояла дилемата дали да угоди на ДПС, или да им се противопостави и правителството да падне. Което значело и предсрочни избори. Та затова Цветанов еднолично избрал първия вариант. Подкрепили го и Обединените патриоти, които също обещали да гласуват с ДПС за драстично погазване прага на преференциалния вот, така че на практика да се обезсмисли. Цветанов разказа още, че след като се договорил с турската и патриотичната партии, той лично информирал за този дослук премиера Борисов по телефона.

Очевидно в четвъртък посред нощ, когато се разигра екшънът с преференциалния вот, Борисов е бил на едно мнение с Цветанов и Доган. Мнение, от което днес се отметна с лекота… като не пропусна да обвини… отново БСП. Опозицията изкривявала нещата и манипулирала хората, с пяна на устата врещи днес цял ден министър- председателят.

Явно го е хванало страх от вчерашното решение на БСП да напуснат парламента. Защото излязат ли Нинова и хората й от Народното събрание, правителството със сигурност ще падне… и то много преди евровота през май. Нещо, от което ГЕРБ ги втриса.

От месеци, напълно умишлено ГЕРБ протакаха задължителния избор на нов състав на ЦИК. А срокът за започване на процедурата е до 21 февруари, т.е., изтича след три дни. И когато БСП засили натиска с настояване ГЕРБ да спазят закона и да пристъпят към смяна на ЦИК, Борисов най- нагло заяви, че сегашната комисия на ЦИК работела много добре и нямало нужда от промяна.

Днес обаче Борисов се завъртя като пумпал: обяви, че щял да стартира процедурата за нов състав на ЦИК…  но за да не падне съвсем по гръб измърмори, че сегашният състав с изтекъл мандат, бил избран по времето на Орешарски… Затова БСП нямали причина така да се пенят и да го пресират.

Малоумни аргументи от човек, който по мутренски най-грубо гази Конституцията на Република България. И още по-малоумни оправдания. Но нищо ново под слънцето. Борисов пак влезе в любимата си роля на паднал от небето идиот, който се прави, че до последно не е знаел какво се случва в държавата, която уж управлява.

Но така или иначе, Банкянския „марсианец“ потвърди думите на Цветанов, че ДПС са им извили ръцете за преференциалния вот: „Цветанов ми каза, че сме били заплашвани, че ще се напуска парламента и за да се запази кворумът, са приели това решение“, заяви днес премиерът.

„Цветанов е действал на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят върху репутацията на ГЕРБ, което аз не мога да допусна“, коментира още Борисов.

„Когато сме имали нужда от ДПС, те са ни подкрепяли. Но ако искаме да сме управляващата коалиция, всички трябва да ходим на работа и да няма нужда от подкрепа за кворума“, заяви Борисов.

И с тези си думи Борисов мотамо призна, че ГЕРБ и едноличното Му управление всъщност зависят изцяло от негласната подкрепа на… ДПС. Нещо което и Цветанов, и Томислав Дончев заявиха съвсем ясно в свои интервюта през уикенда.

Очевидно днешната извънредна трескава активност на премиера-геостратег Бойко Борисов, който иначе страни от вътрешните държавни дела, е била продиктувана от силен страх. Страх, че правителството му ще падне, което ще го запокити на предсрочни избори. Където е рулетка. Именно това сега е най- големият ужас за ГЕРБ – да не се катурнат от власт преди евровота през май. А лелеяната им цел е да устискат до местните избори през септември. Защото паднат ли, президентът Радев ще назначи служебно правителство. А „льотчика“ им се е заканил да прочисти администрацията от всички техни кадри – нещо, което Радев пропусна да направи с първия си служебен кабинет, и за което сега си скубе косите и отчита като огромна грешка.

Борисов и ГЕРБ очевидно са в капан. Ако президентът бе техен човек, досега десет пъти да са метнали оставка и да са провели предсрочни избори. Но с Радев начело на Дондуков 2, старият номер вече не минава. Борисов усеща, че губи почва под краката си и няма полезен ход за нов мандат. Затова играта му е да тупка топката на място и да протака максимално дълго падането си от власт. Което този път ще е завинаги. ДПС му се кълнат, че ще го крепят и преизбират до откат. Но Борисов си знае: турчина Доган е всеизвестен със своята полигамна изменчивост.

10-годишната пълзяща диктатура на Борисов пада. Въпрос на месеци е. Мафиотизираното му псевдо-управление нанесе на държавата и народа ни тежки рани, които ще лекуваме с десетилетия. Затова – ликуй народе! Защото… каквото и правителство да дойде след него – по-лошо няма как да стане. Но поне ще имаме бъдеще. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. КАКВО СИ КЛЮЛНАЛ ТЪПАТА ГЛАВА ЦЕЦО ИЛИ ТИ ДАВАИ ОСТАВКА И СЕ МАХАИ ТИКВЕНИК ЗА КОЛЕДА

  2. ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ И АКО БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ НЕ СЕ МАХНАТ ОТ ВЛАСТА ЩЕ СЕ СТРЕЛЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *