„Уолстрийт джърнъл“: САЩ не са готови за нова епоха на съперничество между великите сили

Съединените щати сега не са готови да се противопоставят на Русия и Китай, тъй като през последните десетилетия се фокусираха върху борбата срещу метежниците и бунтовниците в страните от Близкия изток. Това съобщи „Уолстрийт джърнъл“Изданието отбелязва, че днес САЩ не произвеждат достатъчно оръжия и боеприпаси, които са необходими за ефективно възпиране и, при необходимост, за противопоставяне на други водещи играчи в световната политика, съобщава ТАСС.

Вестникът посочва, че въпреки че осъзнават настъпването на нов етап, борбата между великите сили нараства, а редица обстоятелства пречат на САЩ да реагират бързо на новите условия. Сред тези обстоятелства са вътрешните противоречия в Америка, различните оценки на заплахата от Китай и отвличането на вниманието от текущите проблеми. През годините на борба с терористичните групировки в Близкия изток е намаляло производството на подводници, които са необходими за конфронтация с Китай, както и на ракети. Щабните учения са показали, че в случай на конфликт за Тайван запасът от американски ракети с голям обсег ще бъде изчерпан за около седмица.

САЩ изостават от Москва и Пекин в разработването на свръхзвукови оръжия. Привлекателността на военната служба намаля, през последните години въоръжените сили редовно се сблъскват с недостиг на доброволци. Вестникът посочва, че в случай на изостряне на международната обстановка САЩ могат да бъдат принудени да водят военни действия на два фронта – срещу Китай и Русия. Един театър на операции може да бъде Арктика, като Съединените щати изостават от Русия по отношение на броя на ледоразбивачите, които ще бъдат необходими за подпомагане на операциите на флота.

Според „Уолстрийт джърнъл“ Съединените щати ще могат да осигурят технологично предимство пред Китай и Русия чрез създаване на нови видове оръжия едва към 2030 г., докато конфликтът с Китай за Тайван според американските разузнавателни служби може да възникне по-рано.

Същевременно вестникът признава, че в момента американската армия все още превъзхожда основните си противници, военният бюджет се увеличава всяка година, а разходите за научноизследователска дейност през 2023 г. ще възлязат на 140 милиарда долара, което е абсолютен рекорд.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. полският пророк

    Започне ли пропаганда, казваща истината за Запада, то ЕС и НАТО ще се оправдават с враждебно-фейк говорене на Русия. В южна европа, хората ще започнат да излизат на улиците, защото не искат да воюват за интересите на либерал-сатанистите. И тогава, ще започнат да ни съобщават, да се запасяваме с вода и храна. Така ще ни замазват очите, за да не обръщаме внимание на истината.
    НАТО се подготвя за три фронта срещу Русия. Може би действията ще започнат през април, или по-точно, нещата ще започнат да се усложняват от април и ситуацията ще стане много напрегната. Но това, което ме плаши, че всичко е почти готово за голяма война. Точно към това се приближаваме и 2023 г. може да се окаже кулминацията.
    Преди казах какво ни очаква през 2030 г. и че най-опасните конфликти ще бъдат през 2024 и 2028 г. Но сега имам усещането, че ще включат Молдова, Румъния и България. Тогава ще разберем какво е недостиг и глад, ще ни стане ясно, че досега не сме знаели какво е глад, защото този период може да продължи до 4 години. Много политици ще започнат да правят послания за включване във войната с Русия, но никой да не си прави илюзии, че ще му се размине, когато папата даде изявление да се нападне Русия.

    • Във връзка с последното изречение-в никакъв случай не трябва да бъдат оставени да им се размине.В никакъв. Този път няма да им бъде простено масовото убийство на българския народ и децата.

  2. Гледайте, какво се случва в Грузия, а тя няколко пъти ме изненада със самостоятелна позиция. Сега са приели закона за чуждестранните агенти, само на първо четене и вече американската пета колона е вдигната по тревога и започва майдан. Бъдете на ясно, че хранените дълго предатели, особено известните, няма да чакат да почукате на вратите им. Това го казвам за буйните младежи, които веят знамена преди да са готови. В 21 век победите трябва да са така съгласувани с международната обстановка, че гъкването да изглежда наглост. Примерно посланикът на САЩ в Грузия твърди, че дори грузинците да препишат дума по дума същият закон в САЩ, САЩ ще се противопостави на приемането му. У нас Костадинов предлага също да го препишем, значи трябва предварително да сме готови с контрамитингите, за да не може Радев или друга някоя пионка, на неговото място, да наложи вето, както ще направи грузинската му колежка. Сценариите им са прости, нагли и трябва да се отвръща със същото. Когато дойде моментът и възмездие ще има, но колониите не могат сами да се освободят, трябва външни сили да помагат, точно както се е случило в САЩ с тяхната война за независимост, че и с нашата. Сега свободна външна сила няма!!!

    • Закона за чуждите агенти е готов в България преди грузия, но ни чакат същите изгъзици, ако реши парламента да го приема. Всеки национален предател ще има да скача, да рипа, да къса ризи…………
      Нищо учудващо няма, сатанистите да възбуждат еничарите си, така ще е и за закона за българския език и за забрана на НПО-тата ….. бранят си хората „демокрацията“, което си и честа колонизация.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *