Украинският Telegraph: В Украйна митинги с искане за демобилизация

В Киев и десетки други украински градове се проведоха многохилядни митинги с искане за демобилизация на военните от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Мобилизираните са на фронтовата линия от февруари 2022 г. Това съобщи украинският седмичник „Телеграф“ в петък, 27 октомври.

Според вестника в демонстрациите са участвали роднини на военните, както и граждани, които ги подкрепят. Демонстрантите носеха плакати с броя на дните, прекарани от военните на фронта, и призиви за незабавната им демобилизация.

Според роднините на военнослужещите армията не е ротирана от февруари миналата година, войниците са физически изтощени и не са в състояние да участват в бойни действия.

Междувременно местните медии съобщиха, че в цялата страна са проведени 17 подобни митинга, пише Известия.

По-рано през деня плененият украински боец Володимир Непретворени призова своите сънародници да избягват мобилизацията. Той разказа и за големия брой дезертьори в неговото подразделение.

По темата за отсъствието на ротация на позициите на украинската армия говори и заместник-командирът на взвода на 88-и батальон от 106-а бригада на ВСУ Олександър Каленюк. Според него в бойните части на ВСУ има малко хора, много ранени и уморени, а за войниците, стоящи на фронта, няма смяна.

Смени не могат да се правят, защото Украйна напълно е изчерпала мобилизационния си потенциал. Всички годни да носят оръжие мъже вече са или на фронта, или са избягали от мобилизация в чужбина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *