САЩ нанесоха ракетни удари по Сирия при „самоотбрана“

Американските сили нанесоха многобройни въздушни удари по военни инсталации в Сирия в четвъртък, съобщи Пентагонът. Военната операция е в отговор на скорошни атаки срещу американски военни постове от въоръжени групи, за които американските военни твърдят, че са свързани с Иран.

Министърът на отбраната Лойд Остин нарече атаката „самоотбрана“. По нареждане на президента Джо Байдън САЩ удариха „две съоръжения в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на революцията (IRGC) на Иран и свързаните с него групи“, каза Остин.

„Тези удари при самоотбрана са предназначени единствено за защита на персонала на САЩ в Ирак и Сирия“, твърди американският военен министър, добавяйки, че тази мисия е отделна от военните действия на Израел срещу Газа.

Остин заяви още, че Вашингтон „не търси конфликт“, но ще отговори на „подкрепяните от Иран атаки срещу американските сили в Ирак и Сирия“, обещавайки да предприеме „по-нататъшни неизбежни мерки за защита на нашите хора там“.

В момента в Сирия са разположени 1000 американски войници, които са окупирали и източват нефта на богатите сирийски петролни полета по бреговете на река Ефрат с помощта на наемническа кюрдска милиция. Правителството в Дамаск многократно протестира, че американското присъствие е окупация, нарушава международното право и че САЩ крадат сирийския петрол. Според изчисленията на сирийските власти до момента американските военни са откраднали сирийски петрол за 100 милиарда долара.

Съобщението в четвъртък вечерта дойде часове след като американската армия заяви, че ще разположи още 900 войници в Близкия Изток, за да укрепи своите „способности за защита на силите“.

Пентагонът съобщи за още три атаки с дронове и ракети срещу американски бази в Ирак и Сирия след цяла серия от подобни удари през последните седмици.

От 17 октомври досега американските войски в Близкия Изток са били атакувани общо 16 пъти, според Централното командване на САЩ.

Вашингтон изпрати допълнителни военноморски сили в Близкия Изток, включително две ударни групи самолетоносачи и десантен кораб с 2000 морски пехотинци.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *