„Ударите на възмездието“: С нова тактика Русия унищожава западните ПВО системи на Киев (Сводка от фронта на 02.01.24 г.)

Трети ден продължават руските „удари на възмездието“ заради украинската терористична атака срещу граждански обекти в Белгород, при които загинаха 25 цивилни, сред които и пет деца, съобщават руските медии.

Украинските власти заявиха, че са свалили всички изпратени днес (2 ян., 24 г.) 35 дрона-камикадзе „Геран“, както и 72 от 99-те изстреляни ракети от различен вид. Според руските източници, обаче, украинската ПВО е успяла да свали едва една четвърт от ракетите и половината от дроновете, като руските удари са унищожили близо 90% от предварително определените цели. Дори истината да е някъде по средата, то успеха на руснаците е забележителен.

Главната особеност на днешната следновогодишна масирана руска атака се крие в това, че този път на практика цялата мощ на удара бе концентрирана срещу два града — Киев и Харков.

Атаката беше комплексна — първо руските сили атакуваха с дроновете и крилатите си ракети, които имаха за зада за разкрият позициите на ПВО, след което бе нанесен удар със свръхзвуковите и суперточни „Кинжал“-и.

Няма съмнение, че една от основните цели на днешната атака е била „лов“ на украинските ПВО системи и боеприпасите за тях. Днес в Киевска област беше унищожен ЗРК Patriot, а в Харковска — две установки ЗРК IRIS-T, както и стотици снаряди за IRIS-T и NASAMS в складове в гр. Киев.

Стратегията на Украйна за тази година, след като не успя да постигне победа с масираното си контранастъпление през 2023 г, е преминаване към стратегическа отбрана, трупане на сили, възстановяване на военно-промишления й комплекс и увеличаване на производството на боеприпаси. Но Киев може да реализира тази своя стратегия само в случай, че небето поне над най-големите украински градове и над техните индустриални зони, бъде защитено така, че там да може да се произвеждат дронове и боерипаси без риск заводите им да бъдат методдично взривявани от руски ракети и безпилотници. Само като пример – в днешната сводка се съобщава, че руският ракетен удар е унищожил огромен склад за дронове.

Другата задача на руската армия е чрез масирани ракетни атаки да пробива украинската защита, включително чрез изтощаване на украинските системи за ПВО, принуждавайки ги да използват много боеприпаси, така че запасите на Украйна да се изчерпат.

Затова ключовият въпрос на днешната „битка за небето“ е колко ракети още може да изстреля Русия и… какви запаси от боеприпаси за ПВО има Украйна и колко може Западът да ѝ предостави в близко време. А задачата на Русия е да унищожи западните системи за ПВО, след което и военната инфраструктура на Украйна във възможно най-кратки срокове.

Резултатите от тридневните руски „удари на възмездието“ срещу Украйна заради терористичния й акт срещу Белгород, според руската военна сводка са следните:

В Киев и областта са унищожени:

– ЗРК Patriot,
– склад с ракети AtacMs
– команден пункт на ВСУ
– убити 9 генерали, един от които – заместник на ген. Залужни
– унищожени са 4 командни центъра и два хотела с наемници от Швеция, Дания, Литва и Естония
– над 78 убити военнослужещи
– около 1000 ракети за Iris T и NASAMS. 

В Одеса:

– унищожени са три склада и хангар за съхранение на противокорабни ракети и установки Harpoon
– унищожени са огромен брой командни пунктове с британски и полски военни
– убити са 4 действащи офицери от Бундесвера и 7 офицери от армията на Чехия
– унищожени са 2 РЛС френско производство. 

В Харковска област:

– унищожени са две установки ЗРК Iris T,
– 4 танка Gepard,
– два командни центъра и около 65 офицери. 

В Крапивницкое:

– унищожен е склад с ракети Storm Shadow – над 25 ракети
– два самолета СУ-24 и ремонтна база.

Освен това, хиляди БПЛА са унищожени в Киевска, Сумска и Харковска области. Унищожени са 23 цеха за сглобяване на дронове, някои от които заедно с персонала, съобщават още руските военни канали.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Руснаците ги стрелят с перални и не е ли украинското пво нищо няма да ударят, Тагарев от специалните им дал, вероятна капитулация им иде, непрани и маскирали се като мечки ще потънат низ тайгата

  2. Добре ,че фашигите убиха 25 цивилни,иначе и досега руснаците нямаше да им пречат да произвеждат и ремонтират бойна техника и оръжие.

    • „Добре, че“ не звучи ли малко грубичко за ситуацията или когато е за очерняне на руснаците, всичко е позволено? Така ли не разбрахте, че това е фина хирургическа операция, даже мозъчна и пациентът не трябва да умре? Когато няма как, се ползват и кардинални методи, но само и единствено в такъв случай.

      • Ако има нещо, за което най-много заслужава да се каже добре е, то е унищожаването на натовски генерали и други чужди наемници. Следващите мераклии за Украйна мнооого ще си помислят дали да отидат.

      • Съгласен съм с Вас! На натовските „инструктори“ трябва ежедневно да им се показва, колко лош избор са направили, да идат в Украйна и колко малко знаят за руската сила. Естествено „катастрофите с хеликоптер“ или „инцидент на полигон“ силно мотивират следващите ги, да се откажат от тази авантюра.

      • Един висок натовски чин „загина в Алпите“. Ски карал човекът. Но когато са десетина наведнъж как да излезеш с официашна версия, че са се пребили всичките на ски. Нека да си знаят, че който е тръгнал към Украйна, ските му са вече намазани.

      • „Хирургическа „е и мозъчна операция….“ Имаха възможност да издумкат барем 20 пъти зеления педераст и цялата му клика с ракети още първите месеци и отдавна вече нямаше да си спомняме за украинската еврейска мафия…. И защо Путин ги щади? и Зеленски и осталная сволоч? А? Къде е денафикиацията и демелитаризацията? като чак сега почнаха да удрят по военните заводи и цехове? Всичко това говори за заговор с американските педераси за да унищожат идиотите европейци… Което и става, но какво ще следва по нататък?

  3. Чудя се не се ли сещат, че трябва да ударятмаршрутите за доставка на оръжие. унели, мосттове и т.н. Генерал Армагедон добре ги беше подкарал, но защо го спряха никой не разбра.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *