Проф. Вихрен Бузов: КРАЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПРОЕКТ

Автор: проф., д-р Вихрен Бузов, зам. ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – 02 януари 2024

В тази статия ще се опитам да потърся причините за все по-очевидния за мислещите хора провал на проекта за утвърждаване на Европейския съюз като значим световен икономически и политически фактор. За съвсем кратко време той се превърна в противоположност на онова, заради което е бил създаден и същевременно не може да отчете изпълнение на нито една от поставените значими стратегически цели. Изграден върху надеждите за предотвратяване на нови световни войни и катастрофи, той се превърна в снабдител с оръжия на авторитарни режими, обслужвайки интересите на американския военно-промишлен комплекс и други западни страни. Бързо бе попарена и надеждата за лидерство в научно-техническото развитие с колективната цел от 3% от бюджета за наука във всяка страна, защото Китай вече разходва двуцифрено число.

Отдаден на политики, които обслужват олигархични структури и съмнителни в научно отношение проекти като „Зелената сделка“ или масовата ваксинация срещу Covid-19, той тотално се размина с очакванията на европейските граждани и с ценностите, споделяни и защитавани от големите умове на Запада от времето на Кант до днес. Накратко ще опишем най-големите провали на този бюрократичен проект, който не отговори не само на очакванията на гражданите на Западна Европа, но и на надеждите на хората от новите страни-членки от Източна и Централна Европа.

Загубата на суверенитет и ценности

Организациите-предшественици на днешния Европейски съюз са изградени с цел да предотвратят възможностите за запалване на нови войни в Европа и да тласнат напред икономическото развитие на страните-членки. Идеята да се създаде Европейската общност за въглища и стомана е на френския дипломат Жан Моне и е огласена на 9 май 1950 г. от министъра на външните работи на Франция Робер Шуман. Общността е закрепена с Парижкия договор от април 1951 г. и влиза в сила от 1952 г. Целта на тази организация е да се поставят под контрол всички дейности, свързани с производството на оръжия и повторната милитаризация на страни като Германия.

През 70-те и началото на 80-те години страните в Западна Европа бяха управлявани от истински национални лидери, които са свидетели и помнят Втората световна война като Вили Бранд, Хелмут Шмит, Хелмут Кол, Франсоа Митеран и редица други. В САЩ подобна роля изигра Роналд Рейгън. За всички тях бе немислимо да подкрепят възраждането на фашизма, немислимо бе военно решаване на конфликтите и горещо глобално противопоставяне. Заплахата от избухване на атомна война действаше наистина въздържащо, защото всички бяха наясно, че тя ще доведе до унищожение на човечеството. Неслучайно тези лидери успяха да се договорят със Съветския съюз и неговия наследник Руската федерация като поемат ангажименти НАТО да не се разширява до границите на геополитическия им съперник. В този период Русия се либерализира и потърси пътища към интегриране в западната неолиберална система. Тя обаче бе нужна на Запада като враг и плашило, а и някои олигархични кръгове на Запад се поблазниха от перспективата за нейното разграбване. Неоконсервативните среди в САЩ и Великобритания всячески се притесняваха от перспективата за руско-германско сближение, както и от евентуална реинтеграция, повторно сближаване на страните от постсъветското пространство, затова се постараха всячески да предотвратят тези процеси.

Всичко това предопредели наследник на Елцин да стане Путин и да тръгне по друг, по-различен път. Първият пробив в опитите и надеждите за самостоятелна политика на Европейския съюз бе ангажирането му с агресията на НАТО срещу суверенна Югославия в т.нар. „Косовска война“ от 1999 г. (Чомски 2020). Това беше първата широкомащабна война в Европа след Втората световна война. Вече ги нямаше големите лидери на Запада, а на тяхно място бяха настанени неолибералилзирани псевдолевичари и „зелени“ като Тони Блеър, Йошка Фишер, Лионел Жоспен и други. Те охотно подеха фейкове като Плана „Подкова“, разпространен с българско участие (Костов 2019), и се закачиха за агресивната реторика на неоконсерваторите-глобалисти от САЩ и подконтролните им глобални медии като оправдаха чудовищни военни престъпления като бомбардировки на мирни граждани, етнически прочиствания и употреба на обеднен уран. Тепърва трябва да се разглеждат тези военни престъпления и извършителите, и лидерите, трябва да си получат заслуженото.

В тази война Западът загуби нещо много важно – грижливо и методично поддържаната от него в световен мащаб теза за собственото му морално превъзходство, отстоявано в годините на лагерното противопоставяне със Съветския блок и символизирано от Стената. Вече нямаше как да се защитава тезата, че той е стожер на свободата и демокрацията, заради които бяха загивали хора. Следващата голяма катастрофа, инспирирана от новото поколение западни лидери бе разпалването на войните в Ирак, Либия и Сирия, които доведоха да разсипването на тези цветущи страни и заливането на Европа и много други страни от неконтролирани мигрантски вълни (Bouzov 2020). Тези нашествия бяха оправдани със защита на „демокрацията“, но в действителност се водеха от икономически интереси за заграбването на естествените природни ресурси на тези страни. Ръстът на принудителната миграция в резултат на войни, конфликти и икономическа разруха, е една от най-големите човешки трагедии, които безвъзвратно компрометираха ценностите на Европейския съюз. Средиземно море се напълни с удавени мигранти, а главният проблем на страните-членки стана как да върнат обратно милионите хора, потърсили спасение вследствие на разрушенията, причинени на техните страни от самите европейски държави + САЩ.

Част от тази политика бе сделката с Турция, която трябваше временно да възпре мигрантския поток, но тя се оказа поредната измама и Ердоган справедливо отказа да бъде „портиер“ срещу мигрантите, за които вина носеше Западът. Катастрофата на неолибералния мултикултурализъм бе предопределена от доминацията на политиките на изключване в тези общества (Бузов 2018). Под влияние на американските демократи и неолибералните среди в Брюксел бе повсеместно лансирана и ултрарадикална либерална идеология за агресивно налагане на ценностите на сексуалните малцинства – т.нар. джендър-идеология. Тя бе включена в една конвенция, посветена на иначе съществуващ проблем – домашното насилие, поради което спъва приемането й в редица страни, включително и у нас. Тази политика на замяната на социалните проблеми с идентичностни предизвика нови разделения в обществото.

Живот в кризи и смъртта на демокрацията

Една от причините за провала на Европейския проект бе неговото превръщане в организация, служеща на плутокрацията. Наблюдението, че изтъканите политики съсипват демокрацията и обслужват един ограничен кръг богаташки елит се споделя и от мастити десни автори (Минчев 2021). Големите пари купуват всичко, което им е необходимо: експерти, политически решения, закони, предизвикват кризи. Ковид-пандемията, която за две години хвърли всички ни в истинска антиутопия увеличи в пъти богатствата не само на фармацевтичния бизнес, но и на мощни плутократичните кръгове. Бе наложена свирепа диктатура в някогашни демократични страни, която намери своето идеологическо оправдание в книгите на Клаус Шваб и идеологията на Световния икономически форум (Schwab, Maleret 2020). За тях от демокрацията от стар тип вече нямаше полза, защото тя не можеше да попречи на огромното мнозинство от хората да настояват на своите права срещу единия процент вземащи решения. Те видяха в пандемичните ограничения истинско пространство от възможности за прокар ване на дигитализация на всички дейности с цел намаляване на разходите за труд, особено в услугите и с намерение за унищожаване на дребния и средния бизнес като хранителна среда на борбите за демокрация. В истински опитни полета за антидемократични експерименти бяха превърнати страни като Нидерландия, Канада, Австралия. Бе заглушен всеки критичен глас с помощта на медиите, които опрадаваха антидемократичната диктатура в името на здравето на хората. Същевременно елитите, поръчали целия хаос, трупаха богатства. Насилствената ваксинация върна света към времето на експериментите на д-р Менгеле.

Европейската комисия дали заради паника, дали заради интересите на еврокомисари, закупи несметни количества ваксини от Пфайзер и прехвърли на СЗО, една глобалистка организация, обвързана със сенчести интереси, оправдаването на новите експерименти. Случаите на проблеми и неочаквана смърт многократно надминаха очакванията. Днес са разкрити връзките на д-р Фаучи, който трябваше да лекува американците от болестта, с китайския институт, в който се смята, че е произведен вируса (Kennedy 2021). И той, и Бил Гейтс, имат проблеми с правосъдието, ред е и на организаторите на сделки с ваксини от Европейската комисия. Корупцията се оказа не остатъчно явление от епохата на държавния социализъм, а постоянно явление в днешния бюрократичен Запад. Разликата е в селекцията на информацията за корупционните скандали – днес корупцията на семейство Байдън или Урсула фон дер Лайнен е забранена тема за корпоративните медии, докато българските политици тичат в Брюксел да се топят едни други.

Завръщането към предпандемичното състояние дойде след упорита борба на гражданите по целия свят за техните права и срещу злоупотребите със здравната сигурност.

Икономическият крах на Европа

Европейският съюз не само не успя да го превърне в световен икономически фактор, но и днешния му елит неотклонно го води към икономическа и социална катастрофа. Заради нелепата политика с цените на горивата и руските санкции фирмите в Европа губят перспектива и се изнасят в САЩ и други страни. Само за 15 години американската икономика изпревари с повече от 50% тази на ЕС и последната вече не може да се състезава с нея, а трайно се пренася на територията на САЩ. От технологията и енергията до капиталовите пазари и университетите ЕС вече губи трайно съревнованието (Rachman 2023). Причината не е само във високите цени на горивата, а в тоталния отказ от суверенитет на сегашния европейски елит. Първата предпоставка за това развитие бе движението на няколко скорости. Страните от Източна Европа бяха приети по политически причини, без да се спазват т.нар. Копенхагенски критерии.

В повечето от тези страни не бе направено нищо за замяна на старите съветски технологии с нови европейски и те загубиха лесно почти целия си промишлен потенциал. Да се разчита на разпределяните чрез проекти средства и на планове за „възстановяване и развитие“ се оказа безперспективно. Планът за българската икономика включва изисквания, които допълнително ще допринесат за нейната катастрофа – като тоталното ограничаване на въгледобива в името на митичната „Зелена сделка“.

Стотици хиляди ще останат без работа. Ангажирането на ЕС с американската политика за подкрепа на Украйна чрез военна помощ изтощи икономиките и на развити страни. Милиарди отиват за войната срещу Путинова Русия, докато социалните диспропорции и бедността се увеличават. Страните от НАТО изчерпаха своите запаси от оръжия в снабдяването на Украйна без да успеят да повлияят на хода на войната. Лидерите на ЕС от преди 10 години, водени от Ангела Меркел пропиляха и възможността за постигане на мирно и взаимноизгодно решение като провалиха Минските споразумения и дадоха рамо на милитаризма на Киев. Те превърнаха Украйна след 2014 г. в една разградена държава, грабена от свои и западни олигарси.

Консервативната алтернатива

Надеждите за изход от процеса на пропадане на Европейския проект не без основания се свързват с очаквани политически промени в световен мащаб, с по-адекватното вписване в обективния процес на изграждане на нова балансирана архитектура на сигурността и отхвърлянето на военните решения. Изборите в САЩ и евентуалното връщане на Тръмп могат да бъдат нов пусков механизъм за това. Не по-малко значим е и ръстът на консервативните сили в Европа, сред които водеща роля има Франция, където партията на Макрон вече няма парламентарно мнозинство. Процесите на еманципиране доведоха до засилване на интереса към организацията на страните от БРИКС и Шанхайската организация, до издигането на Африканския съюз като фактор с нова политическа значимост.

Повече от 80% от света се е устремил към измъкване от неоколониалната хватка на САЩ и Запада. Посоката на промяната е към отстояване на националните суверенитети и изграждане на отношенията между страните на основата на принципите на равноправие и взаимноизгодно сътрудничество. За това допринася и борбата на гражданите и техните движения от Европа и целия свят за защита на техните права и интереси.

Литература

Проф. Бузов, В. (2018) Катастрофата на неолибералния мултикултурализъм. Религия, национална идентичност и държавност на Балканите през XIX–XXI век, Том II, Сборник статии, В. Търново: УИ „Св. св. Кирил и Методий“, с. 145–150.

Костов, И. (2019) Свидетелства за прехода 1989–1999 г., София: Сиела.

Минчев, О. (2021) Гейтс, Сорос, Безос или как шепа стари богати мъже съсипват демокрацията – В: Епицентър, 19.02.21, https://epicenter.bg/article/Ognyan-Minchev- -Geyts–Soros–Bezos-ili-kak-shepastaribogatimazhesasipvatdemokratsiyata/241240/11/0;

Чомски, Н. (2020) Югославия – мир, война и разпадане. София: Сиела.

Bouzov, V. (2020) Southeast European Countries and the Forced Migration Flows – Security Perspectives – PROCEEDINGS OF 3rd International Conference Southeast Europe: History, Culture, Politics, and Economy “St. Cyril and St. Methodius” University of Veliko Tarnovo June, 19th 2020

Kennedy, R. (2021) The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health, Public Health Defence;

 Rachman, G. (2023) Europe has Fallen behind America and the Gap is Growing – In: Financial Times, 15.06 (https://www.ft.com/content/80ace07f-3acb-40cb-9960-8bb 4a44fd8d9?fbclid=IwAR2LI5OYNcrpQgwlVx7_pThuFznFXDrZiMpKA9A_IhhElSqCEUNRipe5ac4);

Schwab, K., T. Malleret (2020) Covid-19: The Great Reset, Forum Publishing.

Авторът: Вихрен Бузов е професор, доктор на науките, зам. ректор по управление
на качеството и акредитацията на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

Текстът е публикуван за първи път в „ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ
И УПРАВЛЕНСКИ АСПЕКТИ НА СИГУРНОСТТА“ – сборник с доклади от международна научна конференция 18–19.11.2022 г. ВТУ, Катедра „Национална сигурност“, Философски факултет

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Европейската мечта от майдана европейски 2 000 Е пенския 3000 Е заплата, загина в украина, остана им 18% отнети от всеки банков превод, за войната, и вурста Шолц пробва данъка, не мина. С парите в правилните проектоавропейци край градовете по милион в зелено с особняки се покри. Нямам превод, навярно за евроособняци иде реч. Януари са последните пари в хазната за пенсии, заплата, съкращения вървят, същото и с войната и само дай и още лозунг им остана, и победата им предстои, щом кинжали тръскат като круши. А кукувици търсят си гнездото

  2. Особняк означава голяма, богато направена частна къща, намираща се обикновено в крайградската зона.

  3. Къщи на гости си го представям, социален мир се крепи между хора заедно в еднакъв хал. Инак такваз любов припламва, а българинът обича да обича силно

  4. Логични, приемливи и справедливи заключения на проф. Бузов, основаващи се на аргументи.
    Браво, че има още такива български професори, които контактуват с млади хора и предават/преподават мъдростта си!
    ..но в същото учебно заведение има и една клика, преподаваща ПЕС /право на европейския съюз – изписването с малки букви е отношение, а не незнание/, която си мисли, че са в епицентъра на Вселената и ЕС и “ правото“ му е Амвон… арогантността им /на кликата/ е отблъскваща и неприемлива за мислещ индивид.
    Дано се поучат от по-кадърните като проф. Бузов!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *