Проф. Иво Христов: Вкарването ни в полу-Шенген е геополитическо решение, взето под натиск от САЩ

Интервю на Петър Волгин с проф. Иво Христов в предаването “12+3“

Частичното ни допускане до Шенген е „е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск, ние знаем за какво става дума“. Това заяви пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов.

Според него „България и Румъния бяха вкарани в нещо като полу-Шенген, защото имаше упорита съпротива. Тя не е от Австрия и Холандия, както много хора смятат. Австрия и Холандия играеха ролята на инструменти, чрез които големи сили вътре в ЕС всъщност блокираха това влизане на България и Румъния. Добре знаем, че ако трябва да бъдат прилагани към двете страни, а и не само към тях, изискванията за Шенген и въобще по-цялостните изисквания и за влизането в ЕС преди години – нито България, нито Румъния отговарят на тези изисквания. Това е публична тайна, знаят го и всички останали. Проблемът е в това, че ако трябва да говорим за Шенген – част от старите или относително нови приети страни-членки от ЕС в Шенген също не отговарят на тези условия“.

Според него се търси вътрешнополитически въпроси да получат своето външнополитическо изражение чрез „момчетата за бой, каквито са България и Румъния“. Той подчерта, че нашите проблеми са огромни.

По думите му тук има и много мощни икономически интереси на Запад, които блокираха това влизане. Проф. Христов подчерта натовареността на ГКПП „Капитан Андреево“. По думите му ако се отпуши товаропотокът, пунктът ще се превърне в много мощна конкуренция на старите икономически търговски центрове.

„Наблюдаваме едно пренаместване на потоците, които не трябва да преминават оттук. Става въпрос за пари“.

„Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се понятия. Второ – на власт у нас са инсталирани зависими хора, които са зависими от външнополитическия фактор. Трето – те не са в състояние да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да отговаря на средносрочните и дългосрочните български интереси, защото те нямат основание и гръбнак за това. Тези хора служат на чужди интереси“, категоричен бе проф. Иво Христов.  

Според него нито българските превозвачи, нито българските туристи, нито който и да било друг е доволен от половинчатия Шенген. А и дори да беше цял, ефектът няма да е особено поразителен. Очевидно властта търсеше пропаганден ефект – да се покаже, че правителството е постигнало грамадни успехи на фона на пълния му провал във всички посоки, смята той.

Тази година предстоят редица избори в света. Геополитическият анализатор е категоричен обаче, че тези в САЩ имат решаващо значение. Според него под тяхната сянка ще преминава всичко останало.

„И победата на Тръмп, и победата на Байдън са в миналия век. Проблемът е, че формално това е битка на два лагера, които взаимно се изключват, но те имат енергията от миналото, а не от бъдещето. Само дълъг вътрешен конфликт може да предопредели възможността за качествено ново развитие или провал на западния проект“.

Според него Русия и Китай все още са по-слаби от Запада, но както виждаме тенденцията се обръща в тяхна полза буквално с месеци и то пред очите ни.

Второто много важно събитие ще бъде войната в Украйна и нейният изход, добави проф. Христов. По думите му е възможно края на този конфликт да настъпи през тази година.

„Войната като майка на всичко ще произведе и новия руски елит – не този в момента, а следващият, който ще дойде след това“.

На трето място са отношенията между Китай и Тайван, т.е. между Китай и САЩ. Там САЩ очаквано ще загуби и Китай и Тайван ще се съберат в една държава.

„Светът върви към съвършено друга конфигурация. Той ще се раздели на макрозони, което означава, че всъщност всичките тези глобални мрежи, обримчили света, които в момента са под контрола на Запада, ще бъдат прекъснати и то в най-важните им точки – Суецкия канал, Червено море и пр.“, коментира проф. Христов. И добави:

„Две от новите макрозони са напълно ясни – Америка и Китай. Въпросът е дали Русия ще успее да направи собствен макрорегион или ще бъде засмукана от Китай или западния проект – това всъщност се решава в момента с войната в Украйна“.

„От друга страна обаче, ако не успеят да вкарат територията на Русия в своя макрорегион, а Москва все пак създаде свой такъв, то САЩ ще са лидер на най-слабия макрорегион от трите, заради хроничната липса на ресурси.  

Според анализатора на този етап се поставя под въпрос статуквото в Близкия изток. Той прогнозира, че Израел ще спечели тази битка, а Палестинска държава няма да има:

„Прогнозата, че проблемът там може да бъде решен с две държави на територията на светите земи звучи хубаво, но е абсолютно нереалистична“.

Цялото интервю може да чуете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Само със свои средства Бългаия пази границите на ЕО. Тези орди, които напират по границата не трябва да бъдат убивани, защото такива човеколюбиви заповеди издават от горе, но не ги искат и на своята територия, макар,че тези войни и тази миграционна лудост я разпалиха все те, нашите евроатлантически господари. Докога ще ни напомпват с омраза към Русия, докога ще разсипват народа и държавата ни. Няма ли да ни писне от тази СИНЕГРИЯ с дневния ред на бандитизма на Запада, начело с доказаните най-големи престъпници на пяланетата.

  2. Докога ще се правим на щастливи под прокобната сянка на Запада, начело с довчерашните робовладелци.Защо няма коментарий под анализите на един от най-мъдрите българи. Или да припомня библейските приказки на Христос, ще гледаме, но няма да виждаме, ще слушаме, но няма да чуваме. Какво ни трябва още за да се пробудим, да прогледнем и да започнем да чуваме, стенанието на ограбените, на измъчените, на тези, които убиват със стотици всеки ден.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *