Русия: ЕС е загубил $ 1,5 трилиона заради антируските си санкции

Антируските санкции и решението на Европейския съюз да се откаже от почти всички свои търговски и икономически отношения с Русия са довели до загубата на 1,5 трилиона долара. Такава е индексираната от ЕС загуба за периода февруари, 22 г. – септември, 23 г.“, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

АЛЕКСАНДЪР ГРУШКО – зам. министър на външните работи на Руската федерация

„Общите загуби на Европейския съюз от наложените санкции и взетите решения в икономическата област за ограничаване на сътрудничеството с Русия, възлизат (по най-скромни изчисления) на около 1,5 трилиона долара“, заяви той на Евразийския икономически форум.

Ден по-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че ЕС напълно е изчерпал възможностите си за санкциониране на Русия и в момента си блъска главата какви нови санкции да наложи на Русия. В същото време Кремъл не се съмнява в удължаването на срока на наложените вече от Запада санкции.

На 1 ноември руският президент Владимир Путин нарече абсурдни идеите на Запада да забрани доставките на отвертки, игли за шиене и други дребни стоки за Русия. Той подчерта, че западните държави, които се опитват да ударят Русия със санкции, в крайна сметка са наказали единствено сами – себе си. В същото време натискът на западните санкции ще се засилва, заяви руският лидер.

По-рано, на 5 октомври, по време на пленарно заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“ Путин с ирония заяви, че Русия се отнася с разбиране към желанието на Европа да унищожи икономиката си със собствените си санкции. Той допълни, че Европа е тази, която се изолира от Русия, спускайки нова желязна завеса на континента „в своя собствена загуба, в своя вреда“, подчерта държавният глава.

Западните държави увеличиха санкционния натиск върху Москва на фона на Специалната военна операция за защита на Донбас, чието начало Путин обяви на 24 февруари 2022 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *