Русия: Английски спецчасти са участвали в подготовката на саботаж на две наши АЕЦ!

Военни от Великобритания са участвали в подготовката на саботажи в атомни електроцентрали (АЕЦ) на територията на Русия, което трябва да се квалифицира като ядрен тероризъм. Това заяви на 11 октомври ръководителят на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация Александър Бортников, пише Известия.

Той добави, че през август 2023 г. в Русия са били задържани членове на украинска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ). По време на разследването е установено, че подготовката и планирането на операциите са извършени от членове на британските специални части.

Задачите на групата са включвали извършване на диверсии срещу военни съоръжения, петролна, транспортна и критична инфраструктура, както и срещу ядрена енергетика, по-специално Смоленската и Курската атомни електроцентрали“, каза ръководителят на ФСБ на среща в Баку на Съвета на Ръководителите на агенции за сигурност и специални служби на страните членки на ОНД.

Бортиников подчерта, че в резултат на действията на групата за диверсии е спрян аварийно 2-ри блок на Курската АЕЦ.

„Възниква въпросът дали Лондон осъзнава безразсъдния характер на действията на своите разузнавателни служби? И на какво в крайна сметка разчитат тези безумци? В края на краищата с действията си те издигат терористичната заплаха на по-високо ниво“, добави шефът на ФСБ.

По думите му опити за подобни диверсии е имало по-рано срещу Ленинградската и Калининската атомни електроцентрали.

На 12 септември руският президент Владимир Путин заяви, че диверсантно разузнавателна група от Украйна е планирала да атакува руска атомна електроцентрала и да повреди електропроводи, действайки по указания на британското разузнаване. Според него този опит не е първият. Задържаните диверсанти признали, че за изпълнението на тези задачи са били обучавани от британски инструктори.

На следващия ден официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия ще направи демарш към Великобритания във връзка с информацията, че Лондон е участвал в подготовката на диверсионно-разузнавателни групи от Киев, които са планирали атаки срещу Руската федерация.

Украинските въоръжени сили се опитват да нанесат удари по руски региони в рамките на специална операция в Донбас , чието начало Путин обяви на 24 февруари 2022 г. Решението за руското нахлуване бе взето поради изострянето на обстановката в региона заради обстрела на украинските военни срещу цивилното население в Луганска и Донецка области.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *