Румен Овчаров: Западът ще Загуби енергийната война!

България продължава да използва руски газ, но вече го купува с 30% по- скъпо от преди. Страната ни се снабдява в момента от Гърция, като най- големият доставчик е българската фирма МЕТ, бивш работодател на новия шеф на „Булгаргаз“. Тази компания е офшорка, като в нея има унгарско и скрито руско участие. Това заяви в свой коментар днес бившият енергиен министър Румен Овчаров.

На 25 май ще стане ясно дали България ще може да продължи да използва руския газ от Гърция, тъй като тогава е датата за плащане към „Газпром“. Ако и Гърция откаже новата схема за разплащане в рубли, България остава без доставки. Евентуално ще можем да използваме под 1 млрд. кубометра от остров Ревитуза, където има капацитет от 5 млрд. кубика. Тъй като на Гърция ще й бъдат нужни поне 4 млрд. кубика, остатъка би могъл да бъде използван от нас, но това количество никак няма да ни е достатъчно.

Икономическите санкции на Запада срещу Русия не сработиха. За първите три месеца на годината Русия е с положителен търговски баланс от 58 млрд. долара. За същия период доставките на руски газ за Китай са се увеличи четири пъти. В момента доларът се търгува срещу 78 рубли, а не както Западът планираше в своите разчети – за 200. Животът в Русия в момента не е лесен, инфлацията е висока, няма и как иначе при тези санкции. Но страната удържа на мощния търговски натиск на Запада и бележи сериозен икономически ръст.

Навлизаме в нова фаза на конфликта – енергийната война, и тук Западът ще загуби катастрофално. А причината е проста – Русия предлага продукт със стойност, докато еврото няма никакво покритие, а доларът е силно обезценен. Русия е в пълното си право да поиска заплащане в друга валута, за да получи нещо срещу продуктите си, а не някакви хартийки, които на всичкото отгоре има вероятност отново да й бъдат замразени (откраднати).

Ако Западът не спре да доставя оръжие за Украйна, между двете държави ще се развихри пълномащабна война. В момента там тече военна операция, която засяга основно Източна Украйна, или 30% от територията на страната. Русия ще се опита да спре доставките на западно оръжие и ще започне да унищожава транспортната инфраструктура на страната – ж.п. линиите и мостовете над Днепър. Няма как обаче да спрат всички западни оръжейни доставки и част от тях ще бъдат позиционирани на Изток. Тогава реално войната ще се разгърне на територията на цяла Украйна, а това означава спиране на тока, интернета, на хранителните доставки и пр. Страната ще потъне в мрак и студ. И такъв мащабен конфликт вече ще е много трудно да се удържи само на територията на Украйна – опасността от разпростирането му на териториите на други държави в Източна Европа е реална, категоричен е Овчаров. Skandalno.net 

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист каза:

    На 11 май България излиза на бунт срещу престъпния американски режим у нас
    На 11 май от 18 ч. пред парламента на национален бунт срещу престъпния американски режим – а дотогава всеки ден, в цялата страна, докато не падне режима! От вчера България няма правителство! Време е за избори, на които да отидем като на референдум за бъдещето на нашата Родина!”

  2. Евродепутат от партията на Орбан – Ерно Шалер – Барош, буквално попиля правителството на България в реч пред комисията по международна търговия на ЕС в Брюксел.
    -“Едни продали се на САЩ, измамници рушат интересите на ЕС, опитват се да разрушат всички търговски връзки между ЕС и Русия в полза на частните си интереси. Тези хора в момента управляват България, а премиерът на тази страна може да се окаже и гражданин на Канада, същата тази Канада за която вече на всички е ясно, че имат военни офицери в Украйна. Може и да си им обещали нещо повече от това да са на власт и да грабят най-бедната държава в ЕС – България, САЩ може и да имат план за Балканите, но това не трябва да е на гърба на всички страни членки в ЕС.
    Българското правителство, което явно е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС. Разделението в България е видно от месеци, но това не трябва да рефлектира на всички страни. Българските управници явно са решили да убият българската икономика, която е зависима от руският нефт на 95%, но ние няма да го допуснем за Унгария и ще се противопоставим с всички средства на тази лудост.“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *