Русия печели енергийната война срещу Запада

Ескалиращата енергийна криза принуждава все по-често и все повече авторитетни западни медии да признават, че Русия печели енергийната война. В статия в американското списание “Тайм” със заглавие: „Русия все пак печели енергийната война“, се казва: „Русия отдавна е осъзнала ефективността на енергетиката като инструмент на външната политика, защото е енергийна и ресурсна суперсила. Ако войната е продължение на дипломацията с други средства, то енергийната война е най-големият дипломатически инструмент от всички”, пише изданието.

Признавайки победата ни в тази война, изданието прогнозира, че предстоящото рязко увеличение на цените на газа ще предизвика „катастрофална енергийна криза в Европа“. А САЩ пък са силно зависими от руския уран, внасят от Русия над 26% от урановите суровини, необходими за атомните си електроцентрали. Те също в момента страдат от резкия скок в цените на ядреното си гориво. Именно затова миналата седмица редица американски енергийни компании (“Дюк” и “Екселон”), както и Института за атомна енергия на САЩ, помолиха Белия дом да не налага санкции върху руските доставки на уран, въпреки законопроекта, внесен в Конгреса на САЩ за забрана на вноса му.

Американците са изключително раздразнени, че на фона на най-тежките санкции, налагани от солидарния Запад някога на една държава, Русия започна да печели много повече, отколкото преди началото на своята операция. За двата месеца на специалната военна операция „Европа е закупила руски енергийни ресурси на рекордната стойност от 46 милиарда долара “, което е 2.5 пъти повече от внесените от страните от ЕС руски енергийни ресурси спрямо същия период на миналата година”, възмущава се Си-Ен-Ен.

Европейският съюз възнамерява в близките дни да договори шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва отказ за внос на петролни продукти от Русия. Но анализатори от Европейския център за изследвания на енергията и въздуха признават, че не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план страните от ЕС нямат с какво да заменят руските енергийни източници. „Европейският съюз ще бъде единственият, засегнат от налагането на ембарго върху доставките на руски енергийни доставки, тъй като азиатските пазари не само са отворени за Москва, а и купуват все повече от нейните суровини. Енергийните санкции срещу Русия ще имат обратен ефект върху ЕС, тъй като Русия има обширна мрежа от тръбопроводи, както действащи, така и такива в строеж, които я свързват с Азия”, пише британският “Дейли Експрес”.

В икономически най-мощната държава от Европейския съюз Германия нараства паниката. Там вече създадоха специална работна група към правителството, която да определи кои предприятия и домакинства да спрат потреблението на газ първи и кои малко по късно. „Три работни групи, всяка от които се състои от десетина експерти от ключови компании и браншови асоциации, разработват критерии, по които ще бъде възможно да се ограничат или спрат доставките на газ към различни централи. Взети са предвид правни, технически и финансови критерии, а хиляди компании, безброй продукти и милиони работни места просто ще изчезнат. Въпросът е толкова сложен, че ще отнеме няколко седмици, за да се разработи разумно управляем набор от критерии, споделя експерт, участващ в преговорите пред немския вестник “Шпигел”.

Германските политици признават, че в страната им ще трябва да се въведе нормиране на газа, което сериозно ще удари икономиката. И това в най-мощната държава в Европа. Какво да кажем за останалите? „Крехкият икономически растеж на Европа през 21 г., през 22 г. е заплашен от рецесия, след като Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България. Това беше просто руско показно какво го очаква целия европейски регион“, пише “Блумбърг” . Германският мозъчен тръст “Сентикс” публикува проучване, според което доверието на инвеститорите в еврозоната в момента е на най-ниското си ниво от първите дни на пандемията през юли 2020 г. и че Европа ще бъде най-силно засегната от предстоящата глобална рецесия.

Но и в Америка нещата не стоят много по-добре. Веднага щом Байдън обяви пускането на пазара на един милион барела петрол от стратегическите държавни резерви, големите компании в САЩ започнаха трескаво да купуват петрол на свободния пазар, страхувайки се от изчерпването на запасите си. В Съединените щати цената на акциите на природния газ се покачиха с над 18% за три дни през май, до най-високото си ниво от почти 14 години. През април цената на газа вече се е повишила с 30%. А през последната година цената на газа в САЩ е скочила с 168,5%.

Страните от Европейския съюз вече са обхванати от т. нар. „енергийна бедност“. Например във Великобритания повече от една четвърт от домовете, в които живеят 15 милиона души, страдат от енергийна бедност, тъй като сметките им за ток са се увеличили с 50% през последната година. „Децата, които растат в студени, влажни и мухлясали домове с недостатъчна вентилация, имат по-висок от средния процент на респираторни инфекции и астма, хронични заболявания и увреждания“, пише “Скай Нюз”.

През 2020 г. около 36 милиона души в ЕС не са били в състояние да осигурят достатъчно топлина в домовете си, според официални данни на Европейската комисия. И тези данни са преди рекордното покачване на цените на енергията и електроенергията, причинено от антируските санкции. В същото време ЕС признава, че предприетите мерки за борба с енергийната бедност са крайно недостатъчни. Въпреки че милиарди евро се предоставят на граждани на ЕС, най-засегнати от енергийна бедност, високите цени на енергията допълнително подхранват инфлацията и подклаждат социалното недоволство в Европа, пише “Ройтерс”.

Анализатори от Копенхагенското бизнес училище нарекоха вихрещата се в Европа и САЩ енергийна бедност „новата пандемия“, но не предложиха начин за борба с нея. Няма шансове за спад в цените на енергията през следващите години. Започва ерата на скъпите природни ресурси и техния недостиг. А мишките се бодат и плачат, но продължават да гризат кактуса. Чудя се колко време остава до момента, в който тълпите енергийно бедни ще излязат по улиците на западните столици?

Владимир Прохватилов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Украйна на 11-05 в 7.00 часа спира подаването на газ за Европа през нейните граници.
    Това рекет ли е изнудване ли е или най-демократични
    САЩ Евро ценности.Пак ли Русия спира енергоносителите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *