Радев: Контранастъплението на Украйна беше грешка. Оценката не е моя, а на водещи политици и анализатори от Америка и Европа

Представяме ви речта на българския президент Румен Радев, която вбеси украинското правителство:

Изказване на Румен Радев по време на конференцията “Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация “Фридрих Еберт“:

Истинската сила на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Голямата цел на международната общност трябва да е незабавното възстановяване на мира в Европа и в Близкия изток, което да гарантира нашата сигурност.

Постигането на мира и гарантирането на сигурността изисква обективен и безпристрастен поглед.

Конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“ даде възможност за трезва оценка и обективен анализ, от какъвто силно се нуждаем днес, защото България трябва да има устойчива външна политика, неподвластна на конюнктурни виждания, теснопартийни интереси и политически пристрастия. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася за намиране на консенсусни решения в ЕС и НАТО и да отстоява българския национален интерес.

След повече от седем десетилетия на мир в Европа, отново се води мащабна война. Грешните стратегически преценки удължават конфликта между Русия и Украйна, както и жертвите и разрушенията, а последиците са риск пред световния мир, несигурност и нестабилност, дефицити, инфлация и социална нестабилност в съседните на войната региони. Русия допусна грешката в началото на войната да подцени волята на Украйна да отстоя суверенитет, дори и на неприемливо висока цена. В същото време Украйна и Запада като цяло подцениха военния и икономическия потенциал на Русия. Помним как водещи западни икономисти, експерти, политици и медии твърдяха, че няколко месеца санкции ще задушат руската икономика, че военният потенциал на Русия е изчерпан. Вместо това военнопромишленият комплекс на Русия днес е в подем, въвеждат се нови технологии, икономиката й е се развива добре, а мобилизационният потенциал на страната е огромен. Сега става изключително трудно военният конфликт да се решава със средствата на дипломацията, защото след Украйна и Запада, сега Русия на свой ред отхвърля прекратяването на огъня и не желае да започне преговори.

Всяко настъпление срещу добре организирана отбрана, със сходни по структура и състав въоръжени сили и при липса на авиационно превъзходство и съществено технологично предимство се превръща в катастрофа. Украинското контранастъпление беше такова и доведе до близо 100 хиляди жертви. То затъна в окопите, а голяма част от най-новата и модерна техника, предоставена на Украйна от всички съюзници от НАТО, изгоря в минните полета. Защо трябваше всички тези хора да загиват и къде беше дипломацията, къде бяха нашите ценности, сред които човешкият живот е най-висшата?

Тази критична оценка за хода на украинското контранастъпление и неговите резултати не е моя, а е обобщение на позиции на водещи политици, висши военни, анализатори и медии от целия Западен свят – от Америка и Европа. Надявам се, че това няма да даде повод и на тях да им се лепне етикет „путинисти“.

Именно преди контранастъплението беше най-подходящото време за преговори и търсене на мирно решение, защото Русия беше в подготовка за отбрана и след големи военни и териториални загуби, а Украйна беше в подем и с психологическо предимство. Споделих тези оценки и възможността да се търси мирно решение със средствата на дипломацията с президента на Украйна Володимир Зеленски по време на неговото посещение в София. Казах му, че този въоръжен конфликт няма военно решение и единственият начин е по-бързо да се седне на масата на преговорите и да се помисли за рационална формула за мир.

Необходимо е усъвършенстване на системата за сигурност, базирана на международното право, която да гарантира устойчив мир между Русия и Украйна. Същият подход следва да бъде приложен и за войната между „Хамас“ и Израел. На всички вече е ясно, че единственото възможно решение е политическо – чрез установяването на две държави според резолюцията на ООН от 67-ма година. Дипломацията е алтернатива на войната и единственият реален път към постигането на устойчив мир и сигурност.

Тази позиция на Румен Радев предизвика светкавичен отговор на украинското посолство в София. В позицията на посланик Олеся Илашчук се казва, че „Послания като днешните на президента Румен Радев, според когото контраофанзивата на Украйна е най-голямата стратегическа грешка, обслужват „държавата агресор“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Радев, няма нужда да се оправдаваш, когато ти и други персони говорите истината, истината е такава, каквато е.

  2. Ние цъфнахме и вързахме под мъдрото ръководство на Румен Радев, който не намери нищо по-добро за България, освен да ни натресе Кирчо и Кокорчо. И да се прави, че не е знаел, че са шарлатани, когато ги довлече, а после изведнъж, взе, че откри, че били шарлатани и даже го сподели с българския народ.

  3. Може би института който са завършили Киро и Коко да „произвежда“ такива „специалисти“ но американците няма да признаят това. А Радев си е бил по военната част в САЩ. След като ги разбра, той ги и назова.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *