Путин: Украйна е подготвила коридор за бягство на терористите от „Крокус“ (С ВИДЕО)

За терористите, извършили масовото убийство на цивилни граждани в концертната зала „Крокус сити хол“ в Московска област, е бил подготвен „коридор“, през който да избягат в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин във видео-обръщение до гражданите, излъчено в Telegram-канала на Кремъл.

Вече е очевидно, че се сблъскахме не просто с прецизно и цинично планирано терористично нападение, а с подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора, каза още Путин.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Пълният текст на обръщението на Путин:

Уважаеми граждани на Русия!

Обръщам се към вас във връзка с кървавия, варварски терористичен акт, чиито жертви станаха десетки мирни, невинни хора – наши сънародници, включително деца, младежи и жени. В момента лекарите се борят за живота на пострадалите, които са в тежко състояние. Сигурен съм, че те ще направят всичко възможно и дори невъзможното, за да спасят живота и здравето на всички ранени. Специални думи на благодарност към екипите на линейките и на въздушната бърза помощ, специалните сили, пожарникарите и спасителите, които направиха всичко, за да спасят човешки животи, да ги извадят от огъня, от епицентъра на пожара и дима, и да избегнат още по-големи загуби.

Не мога да пренебрегна и помощта на обикновените граждани, които в първите минути след трагедията не останаха безучастни и равнодушни, а заедно с лекарите и специалните служби оказаха първа помощ и транспортираха пострадалите до болниците.

Ще окажем необходимата помощ на всички семейства, чийто живот е бил засегнат от ужасното бедствие, на ранените и пострадалите. Изразявам дълбоките си и искрени съболезнования на всички, които загубиха свои роднини и близки. Заедно с вас скърби цялата страна, целият ни народ. Обявявам 24 март за ден на национален траур.

В Москва и Московска област и във всички региони на страната ни са въведени допълнителни антитерористични и антисаботажни мерки. Сега най-важното е да попречим на тези, които стоят зад тази кървава касапница, да извършат нови престъпления.

Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, към момента можем да кажем следното: И четиримата преки извършители на терористичното нападение, всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и задържани. Те са се опитали да избягат и са пътували към Украйна, където, по предварителни данни, от украинска страна им е бил подготвен коридор за преминаване на държавната граница. Задържани са общо 11 души. Руската Федерална служба за сигурност и други правоохранителни органи работят по установяването и разкриването на цялата помощна база на терористите: тези, които са им осигурявали транспорт, планирали са начини за измъкване от местопрестъплението, подготвяли са тайници и скривалища за оръжието и боеприпасите, които са използвали.

Повтарям, че разследващите и правоприлагащите органи ще направят всичко възможно, за да установят всички детайли на престъплението. Но вече е очевидно, че сме се сблъскали не просто с прецизно и цинично планирано терористично нападение, а с подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са искали да убиват, да стрелят от упор по нашите граждани и нашите деца. Подобно на нацистите, които някога са извършвали масови убийства в окупираните територии на СССР, тези са планирали да организират показна екзекуция, кървав акт на сплашване.

Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще бъдат справедливо и неизбежно наказани. Които и да са те, които и да са ги ръководили. Повтарям, ще установим и накажем всички, които стоят зад терористите, които подготвиха това злодеяние, този удар срещу Русия и нашия народ. Ние знаем каква е заплахата от тероризма. Тук разчитаме на сътрудничество с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови да обединим усилия в борбата срещу общия ни враг – международния тероризъм с всичките му проявления.

Терористите, убийците, подчовеците, които нямат националност и не могат да бъдат национализирани, ги очаква една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще. Сега нашият общ дълг: бойните ни другари на фронта, всички граждани на страната – да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че ще бъде така.

Защото никой и нищо не може да разклати нашата сплотеност и воля. Нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой не може да посее отровните семена на раздора, паниката и несъгласието в нашето многонационално общество.

Русия неведнъж е преминавала през най-тежките, понякога непоносими изпитания, но след тях се е надигала още по-силна. Така ще бъде и сега. 

Източници: ТАСС, Lenta.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *