При какви условия Москва ще приеме капитулацията на Зеленски

Москва се съгласява на преговори със Зеленски и е готова да изпрати делегация при тях, съобщи Кремъл в петък. Президентът на Украйна обяви желанието си да започне диалог веднага след началото на руската специална операция. В петък обаче Киев започна да избягва преговорите под различни предлози. Ако такава среща се състои, тогава какви условия на Русия ще трябва да изпълнят сегашните власти в Киев?

В петък в средата на деня Владимир Путин даде знак, че Москва е готова да преговаря с Киев „на високо ниво“. Това е съобщил президентът в телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин.

Няколко часа по-рано украинският лидер Владимир Зеленски настойчиво помоли руския си колега да влезе в диалог. „Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. Боевете се водят в цяла Украйна. Нека седнем на масата за преговори, за да спрем смъртта на хората“, каза той. Преди това Зеленски допусна обсъждането на неутралния статут на Украйна, въпреки че преди това категорично отказа дори да обсъжда тази тема.

Депутатът на Върховната Рада от “Опозиционна платформа – За живот” Нестор Шуфрич каза, че лично е призовал Зеленски да се съгласи на мирен диалог.. „Моите другари и аз успяхме да убедим Зеленски да започне преговори, една от основните точки на които ще бъде възможният неутралитет на страната ни, неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност. Украйна и Русия трябва да започнат разговор. Да се надяваме, че този кошмар ще свърши в следващите дни“, каза Шуфрич.

От своя страна прессекретарят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че Русия не променя позицията си по отношение на Украйна „като пеперуда“. Първоначалната „цел на операцията е да се помогне на ЛНР и ДНР, включително чрез демилитаризация и денацификация на Украйна“, припомни Песков. Той потвърди, че Русия е готова да изпрати делегация в Минск за преговори, която ще включва представители на Министерството на отбраната, МВнР, както и на президентската администрация.

Прави впечатление, че ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров не остана встрани от дискусията – той поиска от Зеленски да иска прошка. Това заяви той, разговаряйки с чеченските сили за сигурност, които се готвят да заминат за Украйна. „Бих искал да използвам възможността да дам съвет на настоящия президент Зеленски, преди да стане бивш президент на Украйна: бързо да се обади на нашия президент, главнокомандващия Владимир Владимирович Путин и да поиска извинение“, каза Кадиров.

Сергей Марков, директор на Института за политически изследвания, признава, че Русия ще бъде готова да приеме капитулацията на Зеленски, ако тя съдържа поне шест точки. Първото изискване, което Зеленски трябва да изпълни, е да нареди на въоръжените сили на Украйна незабавно да спрат стрелбата по руските войски, каза Сергей Марков, директор на Института за политически изследвания. „Освен това от частите на въоръжените сили на Украйна се изисква незабавно да разоръжат всички нередовни формирования на националисти и да арестуват техните лидери. Третата стъпка е постановление за незабавна забрана на неонацизма във всички форми и пропагандата на тази идеология, включително премахването на всички имена в чест на Степан Бандера и други нацисти. Четвърто, незабавно да се даде правен статут на втори държавен език на руския език чрез временен правен акт, докато действащата конституция на Украйна бъде променена”. Петата точка, според събеседника, трябва да бъде арестуването на виновните за военни престъпления, извършени след преврата от 2014 г. и до момента.

Първият в списъка според Марков трябва да бъде: бившият и.д. президент Александър Турчинов, бившият вътрешен министър Арсен Аваков и шефът на СБУ през 2014-15 г. Валентин Наливайченко. „Накрая трябва да бъде издадена заповед за незабавното интерниране на всички американски и британски съветници, работещи в структурата на украинската държавна власт“, заключи експертът. Ако Зеленски издаде изброената серия от укази, тогава руските войски ще спрат настъпателните операции, предполага Марков.

Владислав Скачко, политически емигрант, живеещ в Москва и бивш главен редактор на вестник „Киевски телеграф“, признава, че Москва и Киев може да сключат “Минск-3”, чието подписване ще означава край на специалната операция. „Това споразумение трябва да включва съгласието на Киев за руската собственост върху Крим, признаването на ДНР и ЛНР в границите от 2014 г., край на евроатлантическия курс на Украйна, предсрочни парламентарни избори и съдебно преследване на военнопрестъпници”, смята той.

„Както виждаме, въоръжените сили на Украйна се оказаха несъстоятелни за съпротивата на руската армия, така че няма да има проблеми с демилитаризацията. Но пълната денацификация в Украйна е практически невъзможна”, оплака се Скачко. След това обаче Киев ще се опита да саботира “Минск-3” по същия начин, както саботира “Минск-2”, опасява се Скачко. И като цяло експертът смята, че вероятността от подобен сценарий е изключително ниска.

„Русия не се реши на такава стъпка, осъзнавайки, че ще се е скарала с твърде много други страни, за да спре наполовина път. Докато управляващият режим не падне, операцията едва ли ще спре”, смята анализаторът.

И Марков предполага: „Най-вероятно, дори и в случай на капитулация, националистическите отряди ще продължат да се съпротивляват до последно – и ще бъдат унищожени, или ще се опитат да пробият на Запад. Войниците и офицерите от обкръжените групи на Въоръжените сили на Украйна ще бъдат помолени да сложат оръжие и да се приберат у дома, не изключва експертът.

„Ако ръководството на Украйна реши, че въоръжените сили на Украйна оттук нататък разглеждат руската армия като съюзник, тогава няма да се изисква пълно разоръжаване на редовната армия“, каза Марков. След приключването на операцията неутралният статут на Украйна ще бъде законово фиксиран, прогнозира политологът. Според него това решение може да бъде формализирано и с президентски указ. „Необходимо е също да се демонтира системата на терора, като се започне с ареста на американски агенти – ръководството на Съвета за национална сигурност и отбрана, Генералния щаб и Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна“, каза Марков.

„Зеленски има само един изход да спре операцията – да седне на масата за преговори с Русия. И за това той ще трябва да се съгласи на тежки условия“, смята украинският политолог Владимир Корнилов. “Най-вероятно ще говорим за официалното признаване на Крим за руски, признаването на независимостта на ДНР и ЛНР и вероятно федералната структура на останалата част от Украйна. След това ще бъде възможно спокойно да се изградят отношения”, допълва той.

Междувременно Киев, след като поиска преговори, изведнъж започна ясно да протака. „Путин се обади на Лукашенко и се съгласи, че белоруската страна ще направи всичко, за да организира най-добре пристигането на делегации и да осигури сигурност и условия за преговори“, каза Песков. „След кратка пауза те обявиха, че преразглеждат идеята с Минск и искат във Варшава и напуснаха връзката. Направихме пауза, която трае дълго и за съжаление е придружена от факта, че в големите градове националистическите елементи разполагат реактивни системи за залпов огън в жилищните райони, включително в Киев. Изключително опасна ситуация”, предупреди Песков.

По-късно прессекретарят на МВнР Мария Захарова каза, че „представителите на киевския режим“ са отказали да преговарят и са ги отложиха за събота. Междувременно боевете продължават на северните подстъпи към Киев. Прессекретарят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че украинските войски са разположили съоръжения „Град“ на площад Шевченко в северните покрайнини на Киев – американските съветници са ги научили да поставят реактивни системи за залпов огън в жилищни райони, за да провокират ответен огън по цивилни. Генералът нарече тази практика военно престъпление.

Противоречивото поведение на Киев е предизвикано от промените във военната обстановка, казва Александър Проханов, председател на “Изборски клуб”. „Защо Зеленски първо поиска диалог с Путин, а след това изведнъж изчезна? Тези, на които се сипят бомби, се държат много неравномерно. Трудно е да се получат ясни изявления от тях“, спомня си писателят, който преди това е посещавал много войни като военен репортер. „Води се война и в нея всеки убит войник, всеки изгорял или свален самолет променя конфигурацията на мисленето. Войната е придружена от исторически процес, който помита репутацията, преценките, теориите, философските концепции. Следователно обвиняването на хората за непоследователност е безсмислено“, добави той.

Настоящият украински президент в някакъв момент ще се яви пред трибунал, предполага на свой ред постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов. Попитан от журналист дали Зеленски ще бъде убит в руската операция, Чижов каза: „Надявам се, че не“. „Защото в един момент трибуналът ще си има работа“, добави постоянният представител.

Вечерта самият президент Владимир Путин внесе яснота по темата на разговорите. На среща с постоянните членове на Съвета за сигурност държавният глава призова украинските военни да вземат властта в свои ръце. „Изглежда, че ще ни бъде по-лесно да се разберем с вас, отколкото с тази банда наркомани и неонацисти, които се намърдаха в Киев и взеха за заложници целия украински народ“, каза Путин.

Автори: Рафаел Фахлутдинов, Ростислав Зубков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. На Зеленски кокаина отдавна му е размекнал мозъка и никой не го възприема сериозно защото отдавна е загубил връзка с реалността. Щял да подпише примирие с Русия, но на условията на Киев. Така каза на втория ден на операцията.А че изобщо не е в положение да поставя условия, не си дава сметка.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *