Присъствието на западни войници в Украйна не означава, че ще участват в конфликта, заяви Париж

Това, че западни войници може да присъстват в Украйна, не означава, че те ще участват в конфликта, увери снощи френският външен министър Стефан Сежурне, цитиран от Франс прес. Френският министър направи това изявление, за да разясни думите на президент Еманюел Макрон, че е възможно да бъдат изпратени западни войници в Украйна.

С оглед на руската агресия Западът трябва „да предвиди нови действия в подкрепа на Украйна“, като може да става дума за разминиране, за помощ в сферата на киберсигурността и за „производство на оръжия (. . .) на украинска територия. За извършването на част от тези действия може да е необходимо присъствие на украинска територия, но това няма да означава участие в конфликта“, заяви Сежурне.

Германският канцлер Олаф Шолц, който участва в срещата в Париж отхвърли начинът, по който Макрон характеризира преговорите, допълва ДПА. Германският лидер заяви във вторник, че участниците са се съгласили, че „на Украинска земя няма да има сухопътни войски, няма да има войници, изпратени от европейски страни, нито пък от страни членки на НАТО“.

Часове по-късно Белият дом повтори, че САЩ „няма да изпращат войски в Украйна“. Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Ейдриън Уотсън посочи, че най-добрият начин Вашингтон да помогне на Киев е да приеме пакета за помощ в размер на 60 млрд. долара, който е спрян в Камарата на представителите от конгресмени от Републиканската партия.

Полският премиер Доналд Туск също заяви след среща с чешкия си колега Петър Фиала в Прага, че Варшава няма да изпрати военнослужещи.

„Български войски там няма да отидат“, заяви българският премиер Николай Денков, а естонската премиерка Кая Калас каза, че темата не се обсъжда в нейното правителство, допълва ДПА.  

Литва обаче посочи, че по принцип не се противопоставя на идеята за разполагане на западни сухопътни войски в Украйна. Министърът на отбраната Арвидас Анушаускас каза във вторник, че там могат да бъдат изпратени литовски войски, за да помагат при обучението на украински военнослужещи, но че никога няма да участват в бойни операции срещу руските сили в Украйна.  

Кремъл отправи строго предупреждение към съюзниците на Киев, заявявайки, че участието им на бойното поле може да доведе до „горещ конфликт“ между най-големите военни сили в света, отбелязва ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че подобни сражения „със сигурност не отговарят на интересите на тези страни и те трябва да разберат това“. А руският външен министър Сергей Лавров не без доза ирония посъветва Макрон „да изчисти тези самоубийствени мисли от главата си„.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Както писах по-рано,тия няма да се кротнат докато не ги връхлети ето това:
    Цар Бомба – 58 мегатона

    26-2„Цар Бомба“ или „Майката на Кузмин“ е названието на руска водородна бомба – най-мощното ядрено оръжие, създавано и взривявано по време на изпитания. На 30 октомври 1961 година бомбата е пусната с парашут над остров Нова земя. При взрива се е създало налягане от 1 милион атмосфери, а температурата на въздуха достигнала 10 милиона градуса. Огненото кълбо от взрива е с радиус 4,6 км, а ядрената гъба е с височина 67 км. Светлинното лъчение е могло да причини изгаряния трета степен в диаметър от 100 км. Ударната взривна вълна обикаля земното кълбо три пъти и е усетена от всички хора по света. На острова, където е проведен тестът, не остава никаква следа от сгради или живот, абсолютно всичко е сравнено със земята.

    Това е,друг път няма!

  2. Натовски войски ще има,но не такива от водещи държави ,а от колонии,като нас.Ще има и самолети и ракети и всичко.Иначе няма как да се сбъднат предсказанията на Ванга за горяща европа.

  3. Войната не е като да ебеш баби, не мога да си обясня как този малоумен бабоеб пак спечели изборите, сигурно и във франция правят ала бала. Няма друг начин.

  4. Какво искате от държава с „президент“ който е комплексиран и герофил (бабоебец) и премиер – явен педераст.
    Жалко за славата на Франция като страна на любовта. Явно вече е страна на джендърите. И наистина ще е жалко ако се срещнат с Цар Бомба.
    Колкото до литва – какви войски може да има. че и да изпрати на мисия в украйна една смешна държавица с население колкото половин София. Литва е един малък беззъб помияр, който лае по мечката докато се крие зад гърба на американските си господари. Ще му стиска ли на помиярчето да лае, когато онези за пореден побягнат и го изоставят, както направиха с Афганистан, както правят и в момента с бивша украйна? Че то Руснаците ако се изпикаят на тях ще ги удавят.

  5. Франсета, стига сте целували задниците на нацистите.
    Някога имаше едни смели, истински патриоти и Французи, които се наричаха Маки и караха дори в най – лошите години на хитлеристката окупация на Франция германците да треперят пред тях.
    Сега тези достойни хора се въртят в гробовете си от срам, за това, че техните потомци защитават нацизма.

  6. Абе господин Зайцев,
    Аз не съм така толерантин и възпитан като Вас! Аз съм един дърт тъпанар и се питам пред кого е била клекнала палавата г-жа Макрон и за какво? Съмнявам се, че този дългонос президент е могъл поне веднъж да услужи легнал на въпросната „баба“! Но това са си техни работи – кой какво прави. Но на мен ми писна, да ми разправят тъпи приказки – ще пращат войници, които няма да са на фронта. Сега в момента какво става – колко такива бяха убити от руснаците – дали някой може да ги преброи? Че и наши има! Така че не само даваме оръжия (произведени по руски лиценз) но има и тъпанари, които отиват на фронта като наемници да защитават демокрацията от вражеска Русия. Това което ще последва е предвидимо – говорят си вече, какво ще стане ако бъде нападнат родния ми град.Нищо бе тъпанари такива, ще извадите на улицата хората да посрещат армията победителка с цветя и песни – така както е било миналия век.

  7. Тогава махнете войниците, за да не става напрежение и да не наливате масло в огъня! За какво сте сложили войници, щом не искате да воювате? За какво? За красота?

  8. Защото франсетата от всв са роби на р@тшилд.
    Защото цялата глобална политика и войни се ръководят от демонските изчадия на съответния клан.
    Трима братя са овладяли три държави през ВСВ- с банкерски спекулации.
    Великобритания, Франция и Германия.
    Трите глави на един и същи зверски демоничен клан.
    И трите се командват от една фамилия-х@зарска.
    Същите са създали Наполеон. Същите са го отровили- когато се е усетил.
    Същите са създали Сталин.
    И той се е усетил.

  9. Макарона е генетичен наследник на една от основните кланови фамилии.
    Генетичен.
    Урсула и Меркел, Шваб, Гейтс, Зукърбърк-генетични ур@ди, кръвни наследници на х@зарите.
    Паси, жирафката, мравояда-също.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *