„Файненшъл таймс“: Европейски служител обяви присъствието на специални сили на НАТО в Украйна

Изявленията на френския президент Еманюел Макрон за възможността за изпращане на войски на НАТО в Украйна имаха за цел да легализират съществуващото отдавна присъствие на специални части от страните-членки на Алианса на украинска територия. Това съобщи британският вестник „Файненшъл таймс“, позовавайки се на неназован високопоставен представител на европейската отбрана, предаде ТАСС. „Всички знаят, че западни сили със специално назначение се намират в Украйна отдавна. Те просто все още не са го признали официално“, казва източникът на изданието.

В понеделник, след конференцията, посветена на Украйна, която се проведе в Париж, Макрон заяви, че не изключва възможността западните държави да изпратят свои сухопътни сили в зоната на специалната военна операция в Украйна. Френският президент каза още, че западните държави „са решени да направят всичко необходимо“, за да попречат на Русия да вземе надмощие в конфликта.

След конференцията представители на повечето страни-участнички обаче заявиха, че не планират да изпращат свои войски в Украйна и категорично се противопоставиха на идеята за самостоятелно участие на отделни страни от НАТО във военните действия срещу Русия.

Коментирайки изявленията на френския президент, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че ако западни държави изпратят свои войски в Украйна, прекият военен конфликт между НАТО и Русия ще бъде неизбежен. Той добави, че членовете на Северноатлантическия алианс трябва да са наясно с това и „да се запитат дали това е в техен интерес и най-вече в интерес на гражданите на техните страни“, отбелязва ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *