Полският президент сравни Украйна с удавник, който влачи спасителя си към дъното

Украйна се държи като удавник, хващайки се отчаяно за всички възможности, но Полша има право да се защити от щетите, които й нанася. Това заяви на 19 септември президентът на републиката Анджей Дуда, коментирайки пред журналисти едностранната забрана за внос на украинско зърно, съобщава ТАСС.

„Украйна е в много сложна ситуация, хваща се за всичко, за което може – точно както давещият се се опитва да се хване за всяка сламка. Трябва ли да ѝ се обиждаме. Разбира се, можем да се възмущаваме“, отбеляза Дуда. 

„Трябва ли да действаме така, че да не пострадаме от действията на удавника? Разбира се, трябва да действаме така, че той да не ни завлече и нас към дъното, защото ако това стане, той няма да получи помощ. Затова трябва да се грижим за своите интереси и ние правим това ефективно и решително“, заяви президентът на Полша. 

Дуда заяви, че няма да може да се срещне със Зеленски в Ню Йорк поради „оранизационни причини“. 

По-рано бе съобщено, че полската политика спрямо Украйна може да се промени съществено, като помощите за украинските бежанци ще бъдат съкратени още. Нещо, което междувременно се случи. Днес полското правителство обяви, че няма да продължи подкрепата за около 1 милион украински бежанци, които в момента издържа, в същата степен през следващата година. 

Премиерът Матеуш Моравецки заплаши, че Полша може да забрани вноса на още украински земеделски продукти, ако Киев ескалира конфликта около полската забрана за внос на зърно. 

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първо до 5 юни и след това до 15 септември ембарго върху доставките на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна за целия ЕС. Президентът Владимир Зеленски заяви, че Киев е категорично против по-нататъшни ограничения върху износа на зърно. Според него по този начин ЕК нарушава разпоредбите на споразумението за асоцииране и условията на свободния пазар, затова Украйна е готова да защитава правата си в съда. Думите на Зеленски са странни, защото в нито един момент никой не е забранявал транзита на украинското зърно и други стоки през територията на ЕС. Става дума за нещо съвсем различно и то е че никоя държава не може да бъде задължавана да купува каквото и да е.

На 15 септември Европейската комисия свали 3-месечното ембарго върху доставките на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна, като задължи същите да бъдат изкупени от 5 източноевропейски държави, сред които и България. Причината е че транспортирането на тези стоки на по-далечни разстояния, ги оскъпяват прекалено много и ги прави непродаваеми. В отговор на това решение на ЕК потърпевшите Унгария, Полша, Словакия и Румъния обявиха едностранна забрана на вноса на украинско зърно, като само България се съгласи да го изкупува. В тази връзка Киев подаде жалба до СТО. Която обаче е неадекватна, тъй като въпросните държави не ограничават транзита на украински стоки през своята територия, а просто отказват да ги купуват.

Конфликтът между Украйна и Полша, който избухна заради износа на зърно, не е последният, предстоят нови търговски войни, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че „украинският режим ще продължи да демонстрира своето „специфично“ поведение, вследствие на което ще е все по-малко харесван от европейците, дори от доскоро най-яростните си привържаници, каквито се явяваха поляците и балтийските държави“. „Тепърва предстои ескалация на всички тези конфликти“, смята Песков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *