Петков пред „Гардиън“: Кабинет на Радев бързо ще Върне „Газпром“ и ще Спре Износа на Оръжие за Украйна

Премиерът Кирил Петков буквално призна в интервю за британския вестник „Гардиън“, че България изнася оръжие за Украйна. Без да спомене думата „оръжие“ той говори, че ако не е успее да сглоби нова управленска коалиция, то „част от нашия износ за Полша рязко ще намалее“. Всеизвестен факт е че българското оръжие за Украйна заминава за там чрез посредничеството основно на полски фирми. Освен това Петков критикува президента Румен Радев, че  бил „много категорично против“ доставката на оръжия за Украйна чрез трети страни. „Ние бяхме много категорични за това“, казва Петков пред британското издание.

За това че страната ни изнася огромни количества оръжие за Украйна през Полша и Чехия първи разкри отстранения шеф на държавния оръжеен завод „Кинтекс“. Отделно и „Ню Йорк таймс“ в своя обширна публикация спомена за износ на българско оръжие през американска фирма, която го прекарва в Украйна… отново през Полша.

Пред британската медия Петков казва още, че служебно правителство, съставено от президента Радев може бързо да сключи сделка с „Газпром“, при която България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната.“

Такъв анонс прави британският журналист Андрю Рот за интервюто си с премиера, публикувано днес в лондонското издание „Гардиън“. Разговорът му с Петков се е провел преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда.

„Ако Петков не съумее да състави ново коалиционно правителство, той се опасява от „драстична промяна“ в подкрепата на България за Украйна“, продължава Рот.

„Страхувам се, че България ще стане много по-плаха и мека по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша рязко ще намалее. Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейска комисия и Европейски съвет ще се превърне много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия“, е цитиран Петков.

Тази промяна в политиката на България обаче не е сигурна, тъй като всички партии от неговата управленска коалиция изразиха подкрепата си за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна, допълва авторът в „Гардиън“.

Позицията на Кирил Петков по отношение на войната е коренно различна от тази на президента Румен Радев – „пенсиониран генерал и командир от военната авиация, който е казвал, че доставките на оръжие за Украйна само ще удължат войната. Затова и двамата управляващи са на контра“, продължава Рот.

В интервюто си Петков казва още, че двамата с Радев са заели противоположни позиции и по искането на „Газпром“ газовите доставки да се заплащат в рубли, довело до спирането на руския газ за България в края на април. Радев бил „много силно против“ доставките на оръжие за Украйна през трети страни. „А ние много силно подкрепяхме това“, допълва премиерът.

В интервюто Петков споделя още убеждението си, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Румен Радев да залагат на неутралитет. Българския премиер „казва, че вярва, че само 20% от българите подкрепят Русия във войната и други 60% „не искат страната им да заема категорична позиция“ за инвазията“.

И добавя: „Може би президентът просто гледа да се съобразява с тази масова нагласа за неутралитет, но това е популизъм. Иначе личните възгледи на президента Радев съвпадат с нашите, но той не усеща нуждата, която ние от „Продължаваме промяната“ изпитваме, България да заеме лидерска позиция по тези въпроси и да е в един глас с членовете на ЕС, и да е силна като съюзник в НАТО, какъвто може да е“, обяснява Петков.

„Русия наистина иска да свали моето правителство. Знае се, че ако не играеш с Москва, тогава ти пада правителството. Отстраняването ми от властта за Русия би бил ярък пример за това как европейската стратегия за разнообразяване и диверсификация на доставчиците на газ не върши работа. И един по-слаб глас срещу тях в лицето на България по повод санкциите и подкрепата за украинците, е нещо, което те биха предпочели.“

В разговора си с британския журналист Петков казва, че войната в Украйна допълнително е поляризирала обществото и политическата класа в България. „Тя действително много ясно показа кой на чия страна е. Но за съжаление в правителството тя създаде ощепо-голяма нестабилност, тъй като ни се наложи да вземем тежки решения.“

Интервюто се е провело по скайп видео връзка и Рот описва, че то е започнало с оценката на българския премиер, че „предстоят ни няколко трудни дни, усилено се борим страната ни да остане от правилната страна на историята“. Под ръководството на Кирил Петков в самото начало на руско-украинския конфликт България зае неочаквано силна проукраинска позиция, въпреки традиционните си исторически и културни връзки с Русия, напомня „Гардиън“.

Според премиера проруското влияние в България и интересите на корумпирани среди в страната са обединили сили, за да свалят правителството му. А настоящата политическа криза означава, че сега България рискува да се завърне към „традиционната си роля на мека държава“, що се отнася до критиките към Русия, допълва Петков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Има едни камерки, лепят се със скоч и предават в реално време на айфона. Било е Кирчо&Лена и приятели пикчърс до март в МС.

    В Банкя това са търсили МВР и Рашков, а който трябва три месеца е гледал XXL кино с пуканки и шампейн. Кино.

    Няма да чуете повече ни за Киро, ни за Лена. Лятото митингът ще е на Кайт бара.

    Николай Бареков

    Бележка на АФЕРА: Да допълним информацията на Николай Бареков. Тия камерки ги има даже и по турските сериали.

    Иначе режисирания български цирк с Простото Киро и компания, набутани ни от Херо Мустафа с любезното съдействие на Румен Радев, АФЕРА го прогнозира в точ още от първия ден.

    Още тогава написахме, че мача ще е половин година, както и преди месец в прав текст написахме, че правителството пада в края на юни месец.

    Кой чел – чел, кой не чел – да е чел. Що е рекла АФЕРА, все е вярно.

    Що се отнася за камерките.

    Първите два месеца Простото Киро и компанията му – в МС са били с налепени камерки, които се гледат в реално време, дори и в банята – тоалетна в премиерския кабинет, където, апропо, има огромно огледало на стената – от времето на Сергей Станишев, който също е станал обект на филмиране.

    Чак през март месец Простото Киро и компания се усещат, че ги следят с камерките. Дотогава обаче Б.Б. вече има арсенал от видео – хроники ОТВЪТРЕ.

    Малко по-късно прокуратурата изисква записи ОТВЪН МС, не за друго, а за да запечата с официални кадри отвън онова, което се е случвало вътре.

    Боко го арестуваха спешно и веднага не само за заради идиотския пиар, но най-вече да потърсят видеотеката от първите два месеца на Простокировата компания, която надлежно е филмирана.

    От цялата работа обаче нищо няма да произлезе.

    През цялото време Простото Киро и компанията му са държани за топките с видеотеката с „подвизите им“. На тях, така или иначе, задачата им бе една – да пуснат Македония в ЕС и кой откъде е с куфарите пълни с мангизи.

    Ако бяха по-умни, а не такива идиоти, щяха вероятно да ги оставят поне година да управляват, но кретенията им преля чашата.

    Записите няма да излязат наяве, те са свършили работа със стискането на топките на измамниците. Цирка събира шатрите до следващите идиоти, след тези, които загробиха България.

    Съвет от АФЕРА до следващите премиери – чистете ги тия кабинети бе, щото всичките ББ и остальная имат голите пи..ки и задници /някои и си ги бръснат в МС пред голямото огледало на стената/ на простите досегашни премиери.

    Така е обаче, когато МВР и службите са ташак ала Рашков.

    АФЕРА да бяхте сложили да ги оглави, друго щеше да е. Ама за Власт в България се искат само малоумници, които са толкова прости, че двама месеца се оставили да им филмират и гледат в реално време голите задници.

  2. Подкрепата на Украйна е по-голямо предателство, отколкото признаването на исканията на РСМ.

  3. Подкрепата на Украйна е по-голямо предателство, отколкото признаването на исканията на РСМ.
    Не виждам нищо лошо да се върне „Газпром“ в България и да плащаме петрола и газта в рубли.

  4. Докато не бъде произнесена и изпълнена смъртна присъда за предателство-нищо и никога няма да се промени…!

  5. Ама вие сериозно ли вярвате, че Радев има кураж да направи нещо различно от това да декламира общи приказки?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *